ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΕΝ Τῌ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠῌ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Share:

Στιγμιότυπον ἀπὸ τὴν ἐκδήλωσιν διὰ τὰ ὀνομαστήρια τοῦ Σεβ. Αὐστραλίας.
Εἰς τὸ βάθος προβάλεται «κολάζ» ὁ Ἅγιος Μακάριος
εἰς σπήλαιον καὶ ὁ Αὐστραλίας κ. Μακάριος.

 

Τὸ ἐκτενὲς ἐξώδικον τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κ. Μακαρίου

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΕΝ Τῌ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠῌ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Εἰς ἀντιβολὴν αἱ πηγαί, αἱ ὁποῖαι καθωδήγησαν τὰ δημοσιεύματά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Αὐστραλίας κ. Μακάριος, Ὑπέρτιμος καὶ Ἔξαρχος πάσης Ὠκεανίας, ἀπέστειλεν εἰς τὸν «Ὀρθόδοξον Τύπον» «Ἐξώδικη Δήλωση», ἡ ὁποία μᾶς ἐκοινοποιήθη ἠλεκτρονικὰ τὴν 13ην Ἀπριλίου 2020, Μεγάλην Δευτέραν, καί ὥραν 16.11 μ.μ., διὰ μέσου τοῦ πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Λάμπρου Κιτσαρᾶ καὶ μᾶς ἐπεδόθη διὰ δικαστικοῦ ἐπιμελητοῦ τὴν Δευτέραν 4ην Μαΐου.
Εἰς ἔνδειξιν σεβασμοῦ δημοσιεύομεν τὸ ἀποσταλὲν Ἐξώδικον, καί παραλλήλως ἀπαντητικὸν δημοσίευμα, ὅπου ὁ «Ο.Τ.» ἀναιρεῖ τὰς κατηγορίας.
Τὰ ἄρθρα ποὺ ἐδημοσιεύθησαν εἰς τὸν «Ο.Τ.» δὲν ἀποτελοῦν κατασκευάσματα, ἀλλὰ γεγονότα καὶ στηρίζονται εἰς ἐπίσημα δελτία τύπου τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας καὶ εἰς ἐπωνύμους ἐπιστολάς, τὰς ὁποίας ἐλάβομεν. Τίποτε ἀπ’ αὐτὰ ποὺ ἐδημοσιεύθησαν δὲν ἦσαν ψευδῆ καὶ δὲν εἶχον σκοπὸν νὰ συκοφαντήσουν ἢ νὰ προσβάλουν τὸ πρόσωπον τοῦ Σεβασμιωτάτου.
Ὁ «Ο.Τ.» ὡς δημοσιογραφικὸν ὄργανον εἶναι ὑποχρεωμένον ἐξ ἐπόψεως δημοσιογραφικῆς δεοντολογίας νὰ δημοσιεύη καλοπροαίρετα καὶ χωρὶς ἐμπάθεια κείμενα, τὰ ὁποῖα οἱ συνεργάται του φέρουν πρὸς δημοσίευσιν.
Ὑπάγεται εἰς τὰ νόμιμα δικαιώματα τῆς δημοσιογραφίας νὰ ἐνημερώνη, νὰ κρίνη ἀλλὰ καὶ νὰ ἐλέγχη. Βεβαίως καὶ τιμῶμεν τὸ ἀξίωμα τοῦ Ἐπισκόπου, ὅμως πάντοτε ταπεινά προτάσσομεν τὸ Ἱερὸν Εὐαγγέλιον, τοὺς Ἱεροὺς Κανόνας καὶ τὰς παρακαταθήκας τῶν Ἁγίων Πατέρων.
Ὁ «Ο.Τ.» πάντα ἐνεργεῖ καὶ ἀγωνίζεται διὰ τὸ συμφέρον τῆς Ἐκκλησίας καὶ τοῦ πιστοῦ λαοῦ.

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπικόπου Αυστραλίας Μακαρίου, κατά κόσμον Κωνταντίνου Γρινιεζάκη, που κατοικεί στο Σίδνεϋ Αυστραλίας και συγκεκριμένα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, επί της οδού 242 Cleveland Street Redfern, NSW 2016, AUSTRALIA.

ΚΑΤΑ

 1. Του σωματείου με την επωνυμία «Παν­ελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις», που έχει στην ιδιοκτησία του την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» καθώς και την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «www.orthodoxostypos.gr» και εδρεύει στην Αθήνα, επί της Οδού Κάνιγγος, αριθμός 10, νομίμως εκπροσωπούμενο.
 2. Του Γεωργίου Τραμπούλη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» και της ιστοσελίδας «www.orthodoxostypos.gr», κατοίκου Αθηνών, επί της Οδού Κάνιγγος, αριθμός 10.

  § 1. Η προσωπικότητα

          του εξωδίκως δηλούντος

Ι. Ο εξωδίκων δηλών, Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, γεννηθείς στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15-03-1973, ακολουθώντας την, εκδηλωθείσα ήδη από τα νεανικά χρόνια, ιερατική μου κλίση, επέλεξα να αφιερώσω τη ζωή μου στην ιεροσύνη και το μοναχισμό, θέτοντας τον εαυτό μου στην υπηρεσία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων μου. Το έντονο ενδιαφέρον μου για τη θεολογία καθώς και για την επιστήμη και τον άνθρωπο υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των σπουδών μου. Μετά την αποφοίτηση μου από το Λύκειο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, σπούδασα κατόπιν στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εν συνεχεία, πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στην Ιστορία της Επιστήμης στο Παν­επιστήμιο Χάρβαρντ (Master of Arts) και στην Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Monash (Master of Bioethics). Το 2002 υπέβαλα διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Κλωνοποίηση: θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ένδεχόμεναι συνέπειες αυτής», η οποία και εγκρίθηκε με βαθμό «Άριστα».

ΙΙ. Από το έτος 2003 δίδαξα στην Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και διετέλεσα επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων η θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Tartu και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών. Τον Μάιο του 2015 εξελέγην πρώτος Κοσμήτορας του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας ενώ από τον Ιούνιο του έτους 2019 είμαι ο νόμιμος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Σίδνεϋ.

III. Χειροθετήθηκα μοναχός, διάκονος στις 18-10-1993 και πρεσβύτερος στις 25-06-1997. Στις 23-04-1998 προχειρίστηκα αρχιμανδρίτης στην Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μου απένειμε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι. Υπηρέτησα ως Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού Ηρακλείου και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α. Διετέλεσα Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, (2002-2010), μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης επί των θεμάτων Βιοηθικής και συγχρόνου προβληματισμού (2005-2010), Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2006-2010), Διευθυντής της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως (2007-2012), Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2011-2015) και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης από το 2002 έως και την εις Επίσκοπον εκλογή μου.

IV. Στις 27-04-2015 εξελέγην Επίσκοπος Χριστουπόλεως ως Βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχου και στις 16-05-2015 χειροτονήθηκα από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Στη συνέχεια ανέλαβα τα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου υψηλά και ευθυνοφόρα καθήκοντα να αναδιοργανώσω το πνευματικό και κατηχητικό έργο της Εκκλησίας της Εσθονίας, καθώς και την επιμόρφωση του εκεί κλήρου. Το έτος 2016 μετείχα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, ως σύμβουλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια θέση αρκετά υψηλή, αφού από όλους τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου επελέγην γι’ αυτή την τιμητική αποστολή του συμβούλου μόνο ένας Επίσκοπος και αυτός ήταν η ελαχιστότητά μου. Το 2018, κατόπιν εντολής του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ανέλαβα να μελετήσω το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και κατέληξα σε ένα πόρισμα ενενήντα σελίδων, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, στον Πατριάρχη αλλά και σε όλη την ανά τον κόσμο Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

V.  Ίδρυσα και διευθύνω την Εκδοτική Σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ήδη από το 2009 με είχε ορίσει ως αντιπρόσωπό της στην Πανορθόδοξη Επιτροπή Βιοηθικής. Παραλλήλως έχω εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές, έχω σταλεί ως ‘Εξαρχος για την μελέτη και επίλυση πολλών εκκλησιαστικών ζητημάτων, για μία δεκαετία υπηρέτησα τις λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών στην Άγκυρα και στην Τεχεράνη, κάτω από δύσ­κολες συνθήκες, έχω προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, έχω δώσει διαλέξεις σε διεθνή επιστημονικά, ιατρικά και θεολογικά συνέδρια, καθώς και σε επιστημονικές και εκκλησιαστικές ημερίδες. Είμαι μέλος πολλών επιστημονικών και εκκλησιαστικών οργανισμών. Λόγω της θέσεως μου, προεδρεύω σε πολλές δεκάδες Ιδρύματα και Οργανισμούς στην Αυστραλία, ενώ έχω γράψει και δημοσιεύσει μελέτες, βιβλία και άρθρα σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

VI. Στις 09-05-2019, εξελέγην παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ενθρονίστηκα στις 29-06- 2019. Έκτοτε, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που η εν λόγω θέση συνεπάγεται αλλά συγχρόνως λαμβάνοντας την αποδοχή και τη στήριξη της Εκκλησίας και του ποιμνίου μου, προσπαθώ να φέρω εις πέρας την υψηλή μου αποστολή.

§2. Τα συκοφαντικά, εξυβριστικά
και προσβλητικά για την προσωπικότητά μου
δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν
στην εφημερίδα σας και στην ηλεκτρονική της σελίδα

Ουδέποτε ως σήμερα υπήρξε αφορμή εκ μέρους μου ούτε περιστατικό αμφισβήτησης από οποιονδήποτε του ήθους, της εντιμότητας ή της προσφοράς μου, ούτε του τρόπου άσκησης των εκκλησιαστικών μου καθηκόντων, θρησκευτικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών.

Για πρώτη φορά η δική σας εφημερίδα, χωρίς έδαφος αληθείας, αλλά με σκοπό συκοφάντησης και πρόκλησης ηθικής βλάβης, δημοσίευσε «κατ’ εξακολούθηση», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή της, σε χρονικό διάστημα δύο μόλις μηνών, επτά εξόχως συκοφαντικά, εξυβριστικά και άκρως προσβλητικά για την προσωπικότητα μου και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δημοσιεύματα, των οποίων έλαβε γνώση μεγάλος και μη δυνάμενος να προσδιοριστεί αριθμός αναγνωστών και χρηστών του διαδικτυου. Τα κείμενα αυτά συντάχθηκαν και δημοσιεύθηκαν με προφανή σκοπό την τρώση της ηθικής, εκκλησιαστικής και γενικότερα κοινωνικής μου υπόστασης, ως αποτέλεσμα προσωπικής εμπάθειας, επέτυχαν δε πλήρως τον σκοπό τους, να πλήξουν δηλαδή δολίως την τιμή και υπόληψή μου, καθόσον διαλαμβάνονται σ’ αυτά, όπως εκτενώς εξηγώ παρακάτω, ψευδείς, συκοφαντικοί και υβριστικοί ισχυρισμοί. Τα κείμενα αυτά εμφορούνται από προφανή εμπάθεια. Έχουν όλα βαρύτατα και κακόγουστα ειρωνικό και απαξιωτικό περιεχόμενο. Είναι προφανής ο σκοπός των συντακτών, υποκινητών και εκδοτών τους να χλευάσουν τον εξωδίκως δηλούντα και, μαζί με εκείνον, και το Χριστεπώνυμο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, επιχειρώντας μέσα από ψευδείς ισχυρισμούς να προκαλέσουν ρήγμα στην ιερή αυτή μεταξύ των σχέση. Είναι δε σαφές ότι αποβλέπουν, εκτός της ηθικής βλάβης εναντίον μου και την εκθρόνιση μου από τη θέση που μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία.

 

Τα κείμενα αυτά δεν θα μείνουν χωρίς νομική απάντηση και κύρωση

Ι. Στο πρώτο (1°) από 03-02-2020 δημοσίευμα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «www.orthodoxostypos.gr» με τον εντυπωσιοθηρικό τίτλο “Ο «Νέρων» της Αρχιεπισκοπής κατακαίει την Ομογένεια της Αυστραλίας”, και του οποίου συντάκτης εμφανίζεται κάποιος αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, το οποίο πιθανολογώ ότι είναι μη υπαρκτό πρόσωπο αλλά ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο κρυπτόμενος αρθρογράφος, επιχειρείται η κακοήθης ηθική μου αποδόμηση όχι μόνον ως Αρχιεπισκόπου, αλλά και ως πνευματικού ανθρώπου και Αρχιερέως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με ηθικές αξίες και ακεραιότητα.

Πριν προχωρήσω στην παράθεση των προσβλητικών για το πρόσωπο μου ισχυρισμών, που διαλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα, αναγκάζομαι ειλικρινώς να εκφράσω την απογοήτευση μου για το γεγονός ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδας σας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να συνδέσει το άρθρο του με την επικαιρότητα, δεν δισ­τάζει να προβεί σε έναν άστοχο παραλληλισμό της δικής μου, δήθεν επιζήμιας για τις ψυχές των πιστών, συμπεριφοράς με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν προσφάτως την Αυστραλία, παρομοιάζοντας με ως Νέρωνα! Ο συντάκτης του άρθρου, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για την τραγωδία που έπληξε μια ολόκληρη ήπειρο και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημίες, αντλεί από αυτήν «υλικό» για να κατασκευάσει ειρωνικά ευφυολογήματα, όπως το ακόλουθο:

«Τείνω νὰ πιστεύσω ὅτι αἱ φλόγαι ποὺ καίουν ἐπὶ τρίμηνον καὶ ἔχουν ἀφανίσει δισ­εκατομμύρια δάσους καὶ ζώων εἰς τὴν Αὐστραλίαν, ὅπως δυστυχῶς καὶ ἀνθρωπίνας ζωάς εἶναι ὀλιγώτερον κακὸν ἀπὸ τὴν πνευματικὴν λαίλαπα ποὺ ἐπιφέρει εἰς τὰς ψυχὰς τῶν πιστῶν ὁ Προκαθήμενος τῆς Αὐστραλίας εἰς τὰς χεῖρας τοῦ ὁποίου εἶναι ἡ ὁμογένειά μας»!

Μετά την απροσδόκητα χυδαία συνάρτηση της δικής μου πνευματικής παρουσίας και ηγεσίας στην Αρχιεπισκοπή με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία, ακολουθούν στο εν λόγω δημοσίευμα οι εξής, άκρως προσ­βλητικοί, ισχυρισμοί:

«Δὲν ἄργησε νὰ δείξη ὁ Σεβ. Αὐστραλίας ποῖον εἶναι τὸ πραγματικὸν πρόσωπον αὐτοῦ, τὸ ὁποῖον κρύπτεται ὄπισθεν τοῦ προσωπείου τοῦ δῆθεν ταπεινοῦ ἐργάτου τοῦ εὐαγγελίου».

Οι ισχυρισμοί ότι δήθεν υποκριτικώς παριστάνω τον ταπεινό εργάτη του ευαγγελίου, ενώ δεν είμαι, κρύβοντας το πραγματικό μου πρόσωπο, θίγουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψη μου, υπό την ειδικότερη και πλέον ευαίσθητη μάλιστα εκδοχή της, ήτοι το στοιχείο της ιεροσύνης, καθώς παρουσιάζομαι ως ένας ανειλικρινής εκπρόσωπος της Εκκλησίας, του οποίου το «φαίνεσθαι» αποκλίνει από το «είναι».

Τα ως άνω μπορούν εύκολα να γίνουν πιστευτά από τους μη γνωρίζοντες τα της Αυστραλίας και του προσώπου μου αναγνώστες, σε αυτό δε αποβλέπουν τα δημοσιεύματα. Άλλωστε ένα μεγάλο τμήμα των πιστών αισθάνεται καχυποψία έναντι των κληρικών και κείμενα όπως το δικό σας οικοδομούν απλώς στην καχυποψία τους αυτή, «επιβεβαιώνοντας» την ήδη προκατειλημμένη κρίση τους.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα χλευασμού, απαξιώσεως και διασυρμού του θεσμού και του προσώπου μου, θαμπωμένοι από μίσος και εμπάθεια εναντίον μου, ξεπερνάτε τα όρια της υπερβολής και φτάνετε στην παράνοια όταν με θεωρείτε υπεύθυνο για τις πυρκαγιές που εσχάτως ταλαιπώρησαν την Αυστραλιανή Ήπειρο και ευθέως μου προσάπτετε την κατηγορία ότι εγώ είμαι ο πυρπολητής. Σημειώνετε στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδα σας: «Τά φῶτα τῆς δημοσιότητας ἔχουν κατακυριεύσει τά σωθικά τοῦ Αὐστραλίας πουθενά χῶρος διά μετάνοιαν. Διά τοῦτο δέν σβήνει ἡ φωτιά, διότι πυρπολητής εἶναι ὁ ἴδιος! Ὁ λαός ὅμως πλέον ἀντιλαμβάνεται τό ποιόν του». Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος αυτής της κατηγορίας. Ουσιαστικά μου προσάπτετε ένα τεράστιο ποινικό αδίκημα για το οποίο η Αυστραλία έχει ευαισθησία καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα να επέμβει. Πως αποδεικνύεται αυτό; Έχετε στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή την κατηγορία ότι έκαψα τα δάση της Αυστραλίας; Υπάρχει συναίσθηση στην εφημερίδα σας και στους συντάκτες του τι γράφουν; Και αυτό δεν είναι κάτι που σας ξέφυγε αλλά μια σχεδιασμένη κατηγορία εναντίον μου. Άλλωστε ο τίτλος του άρθρου που απαραδέκτως και αναιδώς με χαρακτηρίζει «Νέρωνα» δηλώνει εξ αρχής τις σκοπιμότητες σας.

Στη συνέχεια ισχυρίζεστε ψευδώς στο εν λόγω άρθρο ότι προκειμένου να εκλεγώ στη θέση μου αγωνίστηκα μετερχόμενος κάθε μέσο! Ειδικότερα, αναφέρετε τα εξής:

«Ἂν ἦτο ἄλλωστε ὄντως «ταπεινὸς», δὲν θὰ ἔκανε τὰ ἀδύνατα δυνατά, διὰ νὰ ὑποσκελίση τὸν Προικοννήσου Σεβ. Ἰωσὴφ καὶ νὰ ἐκλεγῆ εἰς τὴν θέσιν του».

Παρά τους συκοφαντικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς σας και την ψευδή εικόνα που θέλετε να κατασκευάσετε για το πρόσωπο μου, το αληθές είναι ότι έζησα όλη μου τη ζωή ταπεινά και πνευματικά, ουδέποτε δε υποσκέλισα ή προσπάθησα να υποσκελίσω κάποιον, κάτι που είναι γνωστό σε όλους όσοι με γνωρίζουν προσωπικώς ή έχουν παρακολουθήσει την πορεία μου ως ιερωμένου. Όσον αφορά ειδικότερα την εκλογή μου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας -αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έδειξαν στο πρόσωπό μου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου-, είμαι αναγκασμένος να πω ότι όχι μόνο δεν την επεδίωξα “κάνοντας τα αδύνατα δυνατά”, αλλά, αντιθέτως, όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ενημέρωσε για πρώτη φορά, κατά τη συνάντησή μας στις 08-04-2019, λίγες ημέρες μετά την εκδημία του προκατόχου μου, Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, ότι έχω προταθεί από πολλούς Αρχιερείς για τη θέση αυτή και μου εξέφρασε και τη δική του εκτίμηση στο πρόσωπό μου, αφού τον ευχαρίστησα, του απήντησα ότι δεν αισθανόμουν κατάλληλος για μια τόσο υψηλή θέση και ότι υπήρχαν αγιότεροι, παλαιότεροι και πιο πεπαιδευμένοι από εμένα, που θα έπρεπε να προτιμηθούν. Την ίδια απάντηση έδωσα τόσο στον Σεβ. Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, όταν ο ίδιος ως έξαρχος του Πατριάρχου στην κηδεία του μακαριστού Στυλιανού, με προσέγγισε προτείνοντάς με για υποψήφιο Αυστραλίας, όσο και στον Επίσκοπο Δορυλαίου Νίκανδρο. Σε όλους αρνήθηκα.

Εσείς όμως, στο ίδιο δημοσίευμα, διαστρεβλώνοντας σκοπίμως την αλήθεια των γεγονότων, αναφέρετε με προβοκατόρικο τρόπο τα εξής:

«Ποῖος λοιπὸν εἶναι ὁ Αὐστραλίας κ. Μακάριος Γρινιεζάκης; Εἶναι ὁ πρῶτος Προκαθήμενος τῆς Αὐστραλίας ποὺ ἀπεφάσισε νὰ ὀργανώση ἀνεπαναλήπτου μεγέθους δεξίωσιν ποὺ καὶ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος θὰ ἐζήλευε! Διὰ ποῖον λόγον; Διὰ τὰ «ὀνομαστήριά» του! Ἀντὶ ὡς καλόγερος νὰ κλεισθῆ εἰς σπήλαιον καὶ νὰ κλαύση διὰ τὰς ἁμαρτίας του, διότι κατὰ τὴν διδασκαλίαν τῶν Ἁγίων μόνον ἁμαρτίας πράττομεν ὅλοι, ὠργάνωσε δεξίωσιν 1.300 ἀνθρώπων! Καλῶς ἀνεγνώσατε: 1.300 ἀτόμων! Τοὺς συνεκέντρωσε, μὴ φειδόμενος κόπου καὶ ἐξόδων, διὰ νὰ τὸν δοξάζουν!»

και συνεχίζετε με προτρεπτικό και διδακτικό ύφος:

«Ἀναλογισθεῖτε ἔξοδα καὶ σπατάλην, τὴν στιγμὴν ποὺ οἱ μὲν Αὐστραλοὶ ἐκάησαν ζωντανοὶ καὶ τὰ χρήματα θὰ ἦτο δυνατόν νὰ δοθοῦν διὰ τὴν ἀνακούφισίν των, οἱ δὲ Έλληνες διέρχονται οἰκονομικὴν κρίσιν καὶ ζοῦν μὲ ἐπιδόματα! Τί θὰ ἀπολογηθῆ ἐνώπιον ὅσων διαβάζουν τὰ ὑπερφίαλα ἀνακοινωθέντα καὶ εἰς τὸν πρόσωπόν του αἰσθάνονται ἀποστροφὴν διὰ τὴν Ἐκκλησίαν; Ὁ ρόλος τοῦ Ἐπισκόπου εἶναι νὰ οἰκοδομῆ τὰς ψυχάς ἀλλὰ αὐτὸς τὰς κατακρημνίζει, διδάσκων τὸ πνεῦμα τῆς «νέας ἐποχῆς», ὅπου οἱ Ἐπίσκοποι εἶναι χειρότεροι ἀπὸ τοὺς κοσμικούς: Ἐκδηλώσεις πολυτελείας καὶ αὐτοειδωλοποιήσεως! Κενότης! Κούφια λόγια! Αὐτὰ συμβαίνουν, ὅταν δὲν ὑπάρχη περιεχόμενον».

Σύμφωνα με τους ανωτέρω χυδαίους και άκρως προσβλητικούς για την προσωπικότητά μου ισχυρισμούς, τυγχάνω ένας κενός, υπερφίαλος, χωρίς πνευματικό περιεχόμενο άνθρωπος και κληρικός, που διδάσκω το πνεύμα της νέας εποχής, όπου οι Επίσκοποι είναι χειρότεροι από του κοσμικούς. Κατηγορούμαι μάλιστα ότι αντί να οικοδομώ τις ανθρώπινες ψυχές, εγώ τις κατακρημνίζω. Η προσφορότητα των ως άνω ισχυρισμών να θίξουν την τιμή μου και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη του ποιμνίου μου προς εμένα είναι αυταπόδεικτη.

Όπως ακόμη ισχυρίζεστε, επιδεικνύοντας αδιαφορία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Αυστραλία, λόγω της πυρκαγιάς, αλλά και στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφάσισα να διοργανώσω δαπανηρή δεξίωση προς τιμήν μου! Τα όσα γράφετε όχι μόνο θίγουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα! Ο εορτασμός στον οποίο αναφέρεστε και που σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε «ανεπανάληπτου μεγέθους δεξίωση», δεν διοργανώθηκε με δική μου πρωτοβουλία, ούτε φυσικά τυγχάνω, όπως αναληθώς πλην σκοπίμως ισχυρίζεστε, ο πρώτος Προκαθήμενος της Αυστραλίας που προέβη σε διοργάνωση δεξίωσης! Ο εν λόγω εορτασμός αποτελεί παράδοση ετών και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο! Όταν μάλιστα εξέφρασα την επιθυμία μου αυτή τη χρονιά να μην διοργανωθεί εορτή, τόσο ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, επί πολλά έτη διακονήσας Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας όσο και ο μετέπειτα διάδοχός του, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, επέμειναν ότι ο εορτασμός έπρεπε να γίνει, αφενός μεν γιατί είναι παράδοση ετών και την αναμένει ο λαός, αφετέρου δε γιατί αποτελούσε πηγή εσόδων για την Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία επανέλαβε ό,τι ακριβώς συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση μόνο εάν κατέβαλλαν εισιτήριο ύψους εκατόν είκοσι (120) δολαρίων. Το ποσό που συγκεντρώθηκε εκείνη την βραδιά, ύψους τριακοσίων δέκα οκτώ χιλιάδων (318.000) δολαρίων, διατέθηκε για την κατασκήνωση των νέων στο Bride Island. Ο ίδιος, άλλωστε, ακριβώς προκειμένου να συνδράμουν όλοι σε αυτόν τον σκοπό, είχα δηλώσει ότι δεν θα δεχτώ δώρα. Επειδή μάλιστα προκλητικά και παραπλανητικά αναφέρετε στο εν λόγω δημοσίευμά σας ότι διοργάνωσα την εν λόγω εκδήλωση με σκοπό να με δοξάσουν (!), θέτω υπόψη σας ότι παρότι, όπως ήδη γνωρίζετε, είθισται κατά την εκκλησιαστική τάξη ο Πρωτοσύγκελος να προσφωνεί εκ μέρους του κλήρου και του λαού τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη, επαινώντας τον και παρουσιάζοντας το έργο του, ο ίδιος κατά τον εορτασμό που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας όχι μόνο δεν δέχθηκα να γίνει προσφώνηση, αλλά αντιθέτως απαγόρευσα τις ομιλίες. Ομίλησα μόνο εγώ, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου, του Πρωθυπουργού της Χώρας και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως που ήταν παρών.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος προχωράτε σε σύγκριση μεταξύ εμού και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, διατυπώνοντας το άκρως προσβλητικό για εμένα συμπέρασμα ότι, ενώ εκείνος ποτέ δεν είχε αυτοδιαφημιστεί, εγώ διαρκώς περιαυτολογώ και, όπως χαρακτηριστικά και ειρωνικά επισημαίνετε, «μόνο δελτία τύπου δεν συντάσσω για τον εαυτό μου»! Επί λέξει, αναφέρετε τα εξής:

«Ὁ κυρὸς Αὐστραλίας Στυλιανός τουλάχιστον ἦτο λόγιος διὰ τοῦτο καὶ οὐδέποτε δὲν ἐξέπεσεν εἰς τὸ ἐπίπεδον τῆς αὐτοδιαφημίσεως Ὁ νῦν ὅμως ποὺ διαρκῶς περιαυτολογεῖ διὰ τὴν (ὑποτιθεμένην) Καθηγητικήν του ἕδραν, μόνον δελτία τύπου συντάσσει διά τὸ πρόσωπόν του. Αὐτὴ εἶναι ἡ νέα θεολογία: ἡ θεολογία τοῦ «image». Δημιουργεῖ μίαν ψευδῆ εἰκόνα διὰ τὸν ἑαυτόν του καὶ τὸν ρόλον του εἰς τὸ ποίμνιον, δηλ. ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετον ἀπὸ αὐτὸ ποὺ διδάσκει τὸ Ἱ. Εὐαγγέλιον. Τὰ φῶτα τῆς δημοσιότητος ἔχουν κατακυριεύσει τὰ σωθικὰ τοῦ Αὐστραλίας, πουθενὰ χῶρος διὰ μετάνοιαν. Διὰ τοῦτο δὲν σβήνει ἡ φωτιά, διότι πυρπολητὴς εἶναι ὁ ἴδιος! Ὁ λαός ὅμως πλέον ἀντιλαμβάνεται τό ποιόν του».

Διαβάζοντας κανείς και μόνο τα ως άνω αντιλαμβάνεται το μέγεθος της εμπάθειας του συντάκτη. Με το εν λόγω δημοσίευμα δεν ασκείται απλώς κριτική, κάτι που αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον των δημοσιογράφων, αλλά επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση της προσωπικότητάς μου και η διαπόμπευσή μου. Παρουσιάζομαι ως «καρικατούρα» εγωιστή ανθρώπου που προβάλλει διαρκώς τον εαυτό του, μου αποδίδεται δηλαδή μια σοβαρή για κληρικό ανθρώπινη αδυναμία, την οποία ως πνευματικός άνθρωπος έχω καταφέρει ευτυχώς να αποβάλω. Έτσι όμως επιχειρείται να με απαξιώσετε στα μάτια των πιστών, που ενδεχομένως δεν θα μπορούν να με εμπιστευθούν, και τούτο είναι όχι μόνο για μένα, αλλά πρωτίστως για τον θεσμό που υπηρετώ επιζήμιο και βλαβερό. Ο αήθης σκοπός σας και το αδικαιολόγητο μένος σας προς εμένα δεν ξεσκεπάζονται μόνο από το κατάφωρα ψευδές και πολύ εύκολα ανατρέψιμο περιεχόμενο των γραφομένων σας, αλλά κυρίως από το χλευαστικό και ανάλογο των εσωτερικών σας προθέσεων ύφος της γραφής.

Ως προς την ουσία των ανυπόστατων και συκοφαντικών ισχυρισμών σας, σας επισημαίνω ότι, παρότι έχω πράγματι διατελέσει καθηγητής, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και επομένως η καθηγητική μου έδρα δεν είναι «υποτιθέμενη», όπως παραπλανητικά την χαρακτηρίζετε, ποτέ δεν έχω περιαυτολογήσει για οτιδήποτε αξιώθηκα από τον Θεό να επιτύχω. Έχω επίγνωση του πνευματικού πειρασμού στον οποίον με βάζετε, να αναγκάζομαι να «υπερασπιστώ» την ταπεινότητά μου. Αλλά υποχρεούμαι να το κάνω για να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Οικουμενική Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, καθώς και της Αρχιεπισκοπής μου.

Εν συνεχεία στο ψευδές και συκοφαντικό σας άρθρο αναφέρετε τα εξής: «Ἡ αὐτοανακήρυξις εἰς Προκαθήμενον τῆς 5ης ἠπείρου! Ὅλα αὐτὰ διατί συνέβησαν; Μήπως διὰ τὴν «πολυετῆ» προσφοράν του; Μήπως διὰ τὸ ἔργον του; Ἀπολογισμὸς πεπραγμένων; Τίποτε ἀπὸ αὐτά. Ὁ σκοπὸς ἐφάνη κατὰ τὴν ὁμιλίαν του. Ἡ πρώτη ἀναφορὰ ἦτο εἰς ἔργα ποὺ ΠΙΘΑΝΩΣ θὰ γίνουν εἰς τὸ μέλλον, μεταξὺ τῶν ὁποίων: «ἡ σύσταση τῆς Ἐθνικῆς Μητροπολιτικῆς Χορωδίας Αὐστραλίας ἡ ὁποία θὰ πρα­γματοποιήσει τὴν πρώτη της ἐμφάνιση στὴν Κωνσταντινούπολη τὸ 2021, στὸ πλαίσιο τῆς συμπλήρωσης 30 ἐτῶν Πατριαρχίας» τοῦ Κων/λεως (πόσον θὰ κοστίση καὶ αὐτὸ τὸ ταξίδι;), «ἡ ἀνακαίνιση τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Μεγάρου», ἡ ἵδρυση σχολῆς βυζαντινῆς μουσικῆς, ἡ διεξαγωγὴ συνεδρίου διὰ τὴν νεολαίαν καί… «ἡ ἔγκριση γιὰ τὴ συμμετοχὴ καὶ γυναικῶν στὰ ἱερὰ ψαλτήρια»! Ὑπάρχει κάτι περισσότερον ταπεινωτικὸν νὰ ἀναφέρη ἀκόμη διὰ τὴν ποιμαντορίαν του; Ἔπειτα ἠκολούθησεν ἡ συνειδησιακὴ μειοδοσία τῆς πατρίδος, λέγων «ἂν χρειαστεῖ, νὰ θυσιάσουμε καὶ τὴ ζωή μας ἀκόμη γιὰ τὴ νέα μας πατρίδα, τὴν Αὐστραλία»! Αὐτὸς κατευθύνει τὴν Ὁμογένειαν; Δὲν παρέλειψε νὰ αὐτοκληθῆ ὡς «ὁ 6ος Ἀρχιεπίσκοπος τῆς πέμπτης ἠπείρου»!

Για ακόμη μια φορά εξαπολύετε ειρωνικά σχόλια, θέτετε ερωτήματα με προβοκατόρικο τρόπο και επιχειρείτε τον χλευασμό μου. Για ακόμη μία φορά παρουσιάζετε ως δήθεν γεγονότα αποκυήματα της δικής σας φαντασίας ή δολίως κατασκευασμένα σενάρια που ποτέ δεν έλαβαν χώρα, όπως το ότι αυτοανακηρύχθηκα Προκαθήμενος της 5ης Ηπείρου! Παρά τους ψευδείς και κακόβουλους ισχυρισμούς σας, παρότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στη θέση του Αρχιεπισκόπου, έχουν πράγματι συντελεστεί τα έργα αυτά. Η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία της Αρχιεπισκοπής λ.χ δεν αποτελεί πιθανό μελλοντικό έργο, αλλά έχει ήδη συσταθεί, ενώ παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έγκριση των σχεδίων της ανακαίνισης της Αρχιεπισκοπής. Επιπλέον, ιδρύθηκε ήδη και λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με έδρα την Μελβούρνη και έχει 160 μαθητές, ενώ με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή χιλιάδων νέων πραγματοποιήθηκαν τα συνέδρια Νεολαίας.

Στο εν λόγω άρθρο σας δράττεσθε της ευκαιρίας να μου επιτεθείτε με τρόπο παραπλανητικό, χλευαστικό και υπαινικτικό για το γεγονός ότι κατά τον ως άνω εορτασμό βράβευσα τον Γερουσιαστή κ. Andrew Bragg. Ειδικότερα, αναφέρετε τα εξής:

«Μεταξὺ αὐτῶν καὶ ὁ Γερουσιαστὴς τοῦ Φιλελευθέρου Κόμματος τῆς Νέας Νοτίου Οὐαλλίας κ. Andrew Bragg, εἰς τὸν ὁποῖον ὁμοῦ μετὰ τῶν ὑπολοίπων ἀπηύθυνεν εὐχαριστίας. Εἶχε προηγηθῆ, παρόντων ὅλων τῶν Ἀρχιερέων εἰς τὸν Ναὸν (…) ἰδιαιτέρα ὑψηλοτέρα βράβευσις τοῦ κ. Bragg διὰ τοῦ νεοκόπου (ἑτέρου!) μεταλλίου τοῦ «Τάγματος τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ», ὅπου ἀνεκηρύχθη «Ἀνώτερος Ταξιάρχης τοῦ Τάγματος». Ὁ ὄμορφα σμαλτωμένος ἀσημένιος σταυρὸς μὲ στέμμα, ἐπιχρυσωμένος μὲ 24 καράτια χρυσό, φέρων καὶ καλαίσθητον σχεδιασμένον ἀστέρι, τοῦ ἀπονεμήθηκε» μετὰ πάσης τιμῆς καὶ δόξης! Ὡς νὰ μὴ ἔφθανεν αὐτὸ ἔθεσεν αὐτὸν εἰς τὸ δεσποτικὸν παραθρόνιον καὶ ὡς ἄλλος «Ἐρωτόκριτος», ἀφοῦ Κρητικὸς μὲ ποιητικὴν διάθεσιν καὶ αὐτός τοῦ εἶπε ὁ Μακάριος: «Ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ποὺ σᾶς γνώρισα, ἔνιωσα ὅτι εἶστε ἕνα ἄτομο ποὺ πολὺ εὔκολα κερδίζετε τὶς καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων…» καὶ τοὺς δημιουργεῖτε ἕνα νέο ἐσωτερικὸ κόσμο»! Τὸ ἀνακοινωθὲν καυχᾶται ὅτι «εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ ἀπονέμεται μία τέτοια ὑψηλὴ διάκριση σὲ μὴ Ἕλληνα καὶ μὴ Ὀρθόδοξο» ἀπὸ τὸν Αὐστραλίας «ποὺ ἔφτασε στὴν πέμπτη ἤπειρο μόλις πρὶν ἀπὸ ἕξι μῆνες»! Ὁποῖον κατόρθωμα ἐντὸς ἕξι μηνῶν! Ὁ προκάτοχός του διατί δὲν ἐβράβευσε κανένα; Εἰς αὐτὰ κατασπαταλοῦνται τὰ χρήματα τῶν Ὁμογενῶν καὶ τοῦ ΥΠΕΞ τῆς Ἑλλάδος δηλ. τῶν φορολογουμένων Ἑλλήνων; Τὸ ἀνακοινωθὲν ὅμως ἀποκρύπτει τὸ πλέον σημαντικόν: ὁ κ. Γερουσιαστὴς ὄχι μόνον δὲν εἶναι Ἕλλην καὶ Ὀρθόδοξος ἀλλὰ ἦτο πρωτοστάτης τῆς μεγάλης ἐκστρατείας διὰ τὴν ὑποστήριξιν τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων, ποὺ ἐθεσπίσθη! Τὴν ἐκστρατείαν αὐτὴν εἶχε πολεμήσει ὁ κυρὸς Αὐστραλίας καθηκόντως ὡς ἐναντιουμένης εἰς τὸ Ἱ. Εὐαγγέλιον. Τώρα, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος ὄχι μόνον ἀνατρέπει ὅλον τὸν κόπον καὶ τὸν ἀγῶνα, ἀλλὰ ὡς Ἐκκλησία τιμᾶ ἐκεῖνον, ὁ ὁποῖος ἐγκαθιδρύει τὸ κράτος τοῦ διαβόλου, τῆς διαστροφῆς καὶ τῆς ἀνηθικότητος Μόνον διὰ νὰ ἔχη πρόσβασιν εἰς τὴν πολιτικήν; Αὐτὴ εἶναι ἡ τιμὴ πρὸς τὸν Ἅγιον Μακάριον;».

Καταρχάς ψεύδεστε και παραπληροφορείτε για άλλη μια ακόμη φορά διότι η βράβευση του Γερουσιαστή δεν έγινε την ημέρα των ονομαστηρίων μου. Όλα τα έχετε μπερδεμένα και συγκεχυμένα. Απλώς για το δικό σας συκοφαντικό ψηφιδωτό βολεύει να συνδέσετε τη βραδιά των ονομαστηρίων μου με αυτό το γεγονός της βραβεύσεως, αγνοώντας σε μέγιστο βαθμό, την προχειρότητα και επιπολαιότητά που αντιμετωπίζεται ένα δημόσιο εκκλησιαστικό πρόσωπο.

Eίναι προφανές ότι με τις ως άνω προσ­βλητικές και εξυβριστικές αναφορές σας, εμπλέκοντας μάλιστα σκοπίμως, με τρόπο προκλητικό, πολλά διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, όπως λ.χ το δήθεν υψηλό κόστος του σταυρού που δόθηκε ως βραβείο στον κ. Bragg, το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν ήταν Έλληνας Ορθόδοξος, την πληροφορία ότι ήταν πρωτοστάτης της εκστρατείας για την υποστήριξη του γάμου των ομοφυλοφίλων, καθώς και την δήθεν κατασπατάληση χρημάτων των ομογενών και του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να αφήσετε αιχμές για τις προσωπικές μου πεποιθήσεις επί σοβαρών ζητημάτων, όπως αυτό της ομοφυλοφιλίας. Χλευάζετε μάλιστα με τρόπο χυδαίο τα λόγια εκτίμησης που απηύθυνα στον κ. Bragg κατά τη βράβευσή του, γράφοντας ότι ως άλλος Ερωτόκριτος (!) είπα σε αυτόν

«Ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ποὺ σᾶς γνώρισα, ἔνιωσα ὅτι εἶστε ἕνα ἄτομο ποὺ πολὺ εὔκολα κερδίζετε τὶς καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων…».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποιείτε απομονωμένα από όλο το υπόλοιπο κείμενο, όπως άλλωστε κάνετε και σε όλα τα κείμενά σας εναντίον μου. Αν σας ενδιέφερε η πραγματικότητα και όχι η εξουθένωση και καταστροφή της υπολήψεώς μου και η εκδίωξή μου από την Αυστραλία, τότε θα διαπιστώνατε ότι εγώ εκείνη την ώρα μίλησα εκ μέρους των Επισκόπων της Αυστραλίας, του κλήρου και του λαού. Δεν ήταν προσωπική η απόφαση της βραβεύσεως του Γερουσιαστή. Οι επίσκοποι ήταν παρόντες άπαντες. Επομένως, δεν εξέφραζα μόνο δικές μου πεποιθήσεις. Είπα χαρακτηριστικά: «Όπως οι κληρικοί μας αλλά και οι πιστοί της πολυάριθμης και πολυπληθούς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπως οι Επίσκοποί μας έτσι και εγώ από την πρώτη στιγμή που σας γνώρισα αισθάνθηκα ότι είστε ένας άνθρωπος που πολύ εύκολα κερδίζετε την αγάπη των συνανθρώπων σας. (Μίλησα για αγάπη και όχι για καρδιές όπως παραπλανητικά γράφετε.) Έχετε την ικανότητα ή καλύτερα θα έλεγα το χάρισμα να δημιουργείτε νέους κόσμους στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι είστε αποτελεσματικός. Δεν ακούτε μόνο τα προβλήματα των ανθρώπων αλλά δίδετε φως προσπαθείτε να τους δώσετε χαρά, προσ­παθείτε να βρείτε λύσεις προσπαθείτε να κάνετε ότι καλύτερο για τον άνθρωπο. Η ελπίδα που δίνετε στην πλησίον σας είναι η είσοδός του σε ένα νέο κόσμο για μια νέα αρχή με καλύτερες προϋποθέσεις και με καινούργια δυναμική». Όλα αυτά σκοπίμως και παραπλανητικώς τα απέκρυψε ο συγγραφέας του δημοσιεύματος και αρκέστηκε μόνο να σημειώσει συκοφαντικά, αλλοιώνοντας το κείμενο της προσφωνήσεώς μου το οποίο υπάρχει ακόμη στο βιντεοσκοπημένο youtube.

Αναρωτιέμαι αιφνιδιασμένος και με αποστροφή τι μπορεί να θέλετε να υπαινιχθείτε παρομοιάζοντάς με τον «Ερωτόκριτο»… Εκχυδαΐζετε γεγονότα που από μόνα τους μαρτυρούν αγνές και ευγενικές προθέσεις, με σκοπό να σπιλώσετε την ηθική μου και να προκαλέσετε σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό περί των προθέσεων και των πεποιθήσεών μου. Τα λόγια εκτίμησης που απηύθυνα στον βραβευθέντα Γερουσιαστή, ειπώθηκαν στο πλαίσιο απόδοσης τιμής και ευχαριστίας εκ μέρους της Ομογενείας και της Αρχιεπισκοπής. Η απεύθυνση σύντομων επαινετικών λόγων, άλλωστε, συναντάται πάντοτε στις βραβεύσεις. Όσον αφορά δε τον ψευδή ισχυρισμό σας περί σπατάλης χρημάτων του ΥΠΕΞ, σας επισημαίνω -και ήδη το γνωρίζετε- ότι το ΥΠΕΞ δεν χορηγεί χρήματα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Φυσικά, όλοι οι ανωτέρω ψευδείς, συκοφαντικοί και προσβλητικοί ισχυρισμοί σας θίγουν την τιμή και την κοινωνική μου υπόσταση, καθώς εμφανίζομαι να εκμεταλλεύομαι τη θέση μου και να κατασπαταλώ χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

Λίγο παρακάτω, ξεπερνώντας κάθε ηθικό φραγμό και μη τηρώντας κανένα μέτρο, γράφετε τα ακόλουθα:

«Ὁ Ἅγιος ἔλεγεν ὅτι: «ὑπάρχουν δύο τάγματα δαιμόνων. Ἀπὸ αὐτά, τὸ ἕνα πολεμᾶ τοὺς ἀνθρώπους παρασύροντάς τους σὲ πάθη τερατώδη καὶ ἀκατονόμαστα, ἐνῶ τὸ ἄλλο, τὸ ὁποῖο ὀνομάζεται καὶ «ἀρχικό», δημιουργεῖ στὶς ψυχὲς τῶν ἀνθρώπων διάφορες κακοδοξίες καὶ πλάνες Αὐτούς μάλιστα, τοὺς δαίμονες τοῦ δεύτερου τά­γματος, τοὺς ξεχωρίζει ὁ Σατανᾶς καὶ τοὺς ἀποστέλλει στοὺς μάγους καὶ στοὺς αἱρεσιάρχες». Πόσα «δαιμόνια» ἔχει κανεὶς ὅταν καὶ κακοδοξίας ἔχη διατυπώσει καὶ ὑπερμάχους βαρέων σαρκικῶν ἁμαρτιῶν ἐπιβραβεύη; Αὐτὰ ἐπεκρότησαν οἱ παρόντες Ἀρχιερεῖς τοῦ Φαναρίου; Οὔτε τὰ προσχήματα πλέον»;

Με τα ως άνω γραφόμενα, ευθέως αναφέρεστε στο πρόσωπό μου, υπαινισσόμενοι ότι μου έχουν σταλεί «δαιμόνια» από τον Σατανά, τα οποία και καθοδηγούν τις ενέργειές μου! Υπάρχει άραγε πιο ακραίο, προσβλητικό, εξυβριστικό σχόλιο για κάποιον που έχει αφιερώσει τη ζωής του στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας και που σήμερα τυγχάνει Αρχιεπίσκοπος της ιστορικής και πολυπληθούς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας;

Με τους ως άνω ισχυρισμούς σας ξεπεράσατε κάθε όριο και με εκθέσατε στο ποίμνιό μου, αφού ουσιαστικά ισχυριστήκατε, και μάλιστα σε εφημερίδα όχι γενικού αλλά θρησκευτικού περιεχομένου, ότι δεν δρω ως υπηρέτης του Θεού αλλά ως υπηρέτης του διαβόλου!

[Μετὰ ἀπὸ παράκλησιν τοῦ π. Δαμασκηνοῦ «τοῦ Φιλαδέλφου» παραλείπομεν τὴν δημοσίευσιν τοῦ ΙΙ. μέρους τοῦ Ἐξωδίκου, καθὼς αὐτὸ ἀναφέρεται εἰς τὸ ἄρθρον του μὲ τίτλον «Νὰ ἐφαρμόζεται ὁ Συνοδικὸς θεσμὸς τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου», διὰ τὸ ὁποῖον ἐνεργεῖ ὁ ἴδιος τὰ δέοντα].

ΙΙΙ. Στο τρίτο (3ο) από 21-02-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο

«Τὰ 45 ἔτη Ἀρχιερατείας τοῦ Κρήτης θὰ τιμήση ἡ παρουσία τοῦ Αὐστραλίας;»,του οποίου συντάκτης εμφανίζεται και πάλι ο αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, εμμένετε στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου δια των άκρως υβριστικών, ταπεινωτικών και κυρίως συκοφαντικών ισχυρισμών σας, που αιτία έχουν και πάλι το γεγονός της βράβευσης του Γερουσιαστή κ. Bragg! Ειδικότερα, στο εν λόγω δημοσίευμα γράφετε, μεταξύ άλλων το εξής:

«Ἔσβησ᾽ ὁ φάρος ποὺ φεγγε εἰς τήν Ὠκεανία κι ὀρφάνεψε ὁ Ἑλληνισμὸς σ᾽ ὅλη τὴν Αὐστραλία

Μὲ αὐτὴν τὴν μαντινάδα κατὰ τὴν κηδείαν ἀποχαιρέτισαν οἱ Κρῆτες εἰς Αὐστραλίαν τὸν Ἀρχιεπίσκοπον κυρὸν Στυλιανόν, ὁ ὁποῖος ἔκαμε λάθη, ἀλλὰ ἦτο λεβέντης καὶ δὲν διενοήθη ποτὲ νὰ προσκυνήση τὸν πρωτοστάτην τῶν ὁμοφυλοφίλων, διὰ νὰ ἔχη προσβάσεις εἰς τὴν ἐξουσίαν. Ἦτο Κρὴς ἀληθινὸς καὶ ὄχι κάλπικος ἀπὸ ἐκείνους τοὺς ἀγέρωχους ποὺ μόνο ἡ Κρήτη γνωρίζει καὶ ὄχι ἀπὸ τοὺς «ἰμιτασιόν», ποὺ ἀνήκουν εἰς τοὺς προωθουμένους ἐκ τῆς αὐλῆς».

Κατά τους διαλαμβανόμενους στο εν λόγω απόσπασμα συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας, στο οποίο επιχειρείται και πάλι κακόβουλη και ανήθικη σύγκριση μεταξύ εμού και του Μακαριστού Αρχιεπικόπου Στυλιανού, βράβευσα τον Γερουσιαστή έχοντας ως δήθεν στόχο να αποκτήσω προσβάσεις στην εξουσία, επειδή ανήκω δε σε αυτούς που προωθούνται από την «αυλή». Η τελευταία αναφορά σας σχετίζεται προφανώς με την κατά την γνώμη σας «άδικη υποστήριξη» που έτυχε η ταπεινότητά μου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η άδικη, ψευδής και πλήρως ατεκμηρίωτη παρουσίασή μου ως εξουσιομανούς κληρικού, που προβαίνω σε πράξεις ενάντια στις θέσεις της Εκκλησίας, αποβλέποντας στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων με θίγει, αφήνει αιχμές για την ηθική μου ακεραιότητα και με εκθέτει ανεπανόρθωτα στους πιστούς και τα μέλη της Εκκλησίας της Αυστραλίας.

Περαιτέρω, συνεχίζοντας και εντείνοντας την σφοδρή επίθεσή σας εναντίον μου γράφετε τα εξής:

«Ὀρφάνεψε» ὁ Ἑλληνισμὸς ὄντως καὶ ἔμελλε νὰ παραμείνη ὀρφανὸς καθὼς ὁ ἐπίγονός του κ. Μακάριος δὲν δύναται νὰ σταθῆ ὡς Πατέρας! Διὰ νὰ σταθῆς ὡς Πατέρας σημαίνει ὅτι τιμᾶς τὰ «μαῦρα ροῦχα» ποὺ φορεῖς τὰ τιμημένα ράσα μὲ ἄσκησιν καὶ ταπείνωσιν, ὄχι μὲ πανάκριβα δεῖπνα εἰς Αὐστραλίαν καὶ Κωνσταντινούπολιν», «Σεβασμιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε, τώρα εἰς τὸν κολοφῶνα τῆς Ἀρχιερατείας Σας θὰ ἐπιτρέψετε νὰ γραφῆ εἰς τὰς δέλτους τῆς Ἱστορίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης ὅτι ἐδώσατε τὸν ἀσπασμὸν τῆς ἀγάπης εἰς ἐκεῖνον ποὺ δίδει «παράσημον τῆς ἀγάπης» εἰς ἐκμαυλιστήν; Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς τῆς μαυροφορεμένης Μεγαλονήσου, πῶς δύνασθε νὰ προσκαλῆτε ἐκεῖνον ποὺ τὸν ἔθελξαν αἱ «πολύχρωμαι» ἰδεολογίαι τοῦ ἀπομωραμένου Αὐστραλοῦ Γερουσιαστοῦ;».

Αυτά τα ανυπόστατα κύρους και αληθείας λόγια σας, καλούν την Ιεραρχία της Κρήτης και το λαό να μην με δεχτεί και να ξεσηκωθεί εναντίον μου. Δηλαδή προσ­παθείτε να με αποκόψετε από την γενέτειρά μου και την κατά σάρκα οικογένειά μου, στην οποία τα δημοσιεύματα σας έχουν προξενήσει μεγάλη οδύνη και ψυχικό άλγος. Το ίδιο προσπαθείτε να κάνετε, να με αποκόψετε δηλαδή από τους πολλούς μου μαθητές στην Κρήτη, από τους αδελφούς της Ιεράς Μονής της μετανοίας μου και τα πολλά πνευματικά μου παιδιά.

ΙV. Με το τέταρτο (4ο) δημοσίευμα που αναδημοσιεύσατε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο “Αγορά κατοικίας εκατομμυρίων από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας“ στις 02-03-2020 από την ιστοσελίδα «romfea.gr», επιχειρείτε, παρουσιάζοντας παραπλανητικά ότι το αγορασθέν από το Consolidated Trust Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αξίας 6,5 εκ δο­λαρίων, πρόκειται να είναι η μελλοντική μου κατοικία, να αφήσετε αιχμές ότι εκμεταλλεύομαι την περιουσία της Αρχιεπισκοπής προς εξασφάλιση προσωπικών μου ανέσεων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ευσταθεί, καθώς το εν λόγω ακίνητο προορίζεται για την ίδια την Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον είναι ανακριβής η πληροφορία ότι το εν λόγω ακίνητο έχει επιφάνεια 346 τ.μ, καθώς η επιφάνειά του είναι 220 τ.μ. Τέλος το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων είναι απολύτως δικαιολογημένο για την αγορά της Αυστραλίας. Η εκ μέρους σας αναδημοσίευση άρθρου, χωρίς να ελέγξετε τις περιεχόμενες σε αυτό πληροφορίες, έγινε σκόπιμα, καθώς εξυπηρέτησε τον στόχο σας για αποδόμηση του κύρους και της προσωπικότητάς μου και ο οποίος προκύπτει από όλα τα υπόλοιπα δημοσιεύματά σας.

V. Με το πέμπτο (5ο) από 13-03-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο

“Διασύρει την Ορθοδοξίαν και ο Κων/λεως τον επιβραβεύει”,

συντάκτης του οποίου εμφανίζεται και πάλι ο αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, εξακολουθείτε να προσβάλλετε βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου. Με τον άκρως προσβλητικό υπότιτλο του άρθρου που έχει ως εξής:

«Πνευματικός «χορηγός» της προβολής των ομοφυλοφιλικών «δικαιωμάτων» ο Αυστραλίας; Ἡ Ἱ. Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου νά τόν ἀπομακρύνη ἄμεσα πρὶν ἔλθουν καὶ ἕτερα «ἐγκλήματά» του εἰς τὴν δημοσιότητα. Οἱ πιστοὶ θέλουν Ποιμένα ὄχι «Golden Boy»! Τὸ ΥΠΕΞ ἐνδιαφέρεται διὰ τοὺς Ὁμογενεῖς μας;»,

προσκαλείτε ουσιαστικά την Ιερά Σύν­οδο και το ΥΠΕΞ να με απομακρύνει από τη θέση μου! Μου αποδίδεται μάλιστα ειρωνικά και με πρόθεση υποβιβασμού μου τους χαρακτηρισμούς «πνευματικός χορηγός της προβολής των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων» και «golden boy».

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρετε, αποβλέποντας στην τρώση της τιμής και της υπόληψής μου, τα εξής:

«Ὁ Αὐστραλίας Μακάριος, ὁ ὁποῖος ὄχι μόνον δὲν ἐποίησεν, ἀλλὰ ἐνήργησε τὰ τοῦ σκότους, ποίας τιμωρίας εἶναι ἄξιος; Ἐξηυ­τέλισε τὴν Ὀρθοδοξίαν πολλαπλῶς! Τί νὰ πρωτοαναφέρωμεν; Τὰς φαραωνικὰς ἐκδηλώσεις διὰ τὴν «μετριότητά» του; Τὸ διαμέρισμα τῶν 6.500.000 δολλαρίων; Τὴν βράβευσιν τοῦ πρωτοστάτου τῶν ὁμοφυλοφίλων; Διασυρμὸς ἄνευ προηγουμένου!», «βραβευθεὶς ἀπὸ τὸν Αὐστραλίας μὲ τὴν ἀνωτάτην διάκρισιν, εἰς εἰδικὴν τελετὴν ἐντὸς ἱεροῦ ναοῦ καὶ στολισθεὶς μὲ «γλυκόλογα» Γερουσιαστὴς κ. Α. Bragg, τὴν 29ην Φεβρουαρίου 2020 προεπορεύθη εἰς τὴν παρέλασιν τῶν ὁμοφυλοφίλων!», «Ἔπρεπε ἤδη νὰ εἶχαν ἀπομακρύνει τὸν κ. Μακάριον, ὁ ὁποῖος οὔτε διὰ τὰ προσχήματα δὲν ἐζήτησε τὴν ἀνάκλησιν ἔστω τοῦ βραβείου. Τί ἄλλο πρέπει νὰ συμβῆ δηλαδή; Νὰ τὸν βραβεύση ὁ κ. Bragg; Νὰ ἔλθουν καὶ ἄλλα εἰς τὴν δημοσιότητα; Αὐτὸ ἐπιθυμεῖτε; Ἀλλὰ ὁ ἴδιος ὁ Πατριάρχης τὸν καλύπτει «μὴ φανερωθῆ ἡ αἰσχύνη τῆς γυμνότητός» του (Ἀποκ. 3,18)… Μᾶς «κουνοῦν τὸ δάκτυλον» καὶ συνεχῶς μηρυκάζουν ὅτι τὸ Φανάρι εἶναι ὁ θεματοφύλαξ τῆς πίστεως, ἐνῶ ὅλος ὁ κόσμος γνωρίζει ὅτι τὸ κατοικοῦν θνητοί, τῶν ὁποίων τὸ μέλλον εἶναι «σκωλήκων βρῶμα καὶ δυσωδία»!», «Ὁ κ. Μακάριος δὲν ἐσεβάσθη τὸν ἑαυτόν του, δὲν ἐσεβάσθη τὴν Ἐκκλησίαν, δὲν ἐσεβάσθη ὅμως οὔτε τοὺς ἀγῶνας τοῦ κυροῦ Στυλιανοῦ (τὸν ὁποῖον ὁ Ο.Τ ἔχει ἐλέγξει διὰ τὰς κακοδοξίας του). Πῶς στέκεσαι εἰς τὸν ἴδιον θρόνον ποὺ ἐκάθητο ὁ πολέμιος τῶν πράξεών σου; Δὲν τὸν ἐλέγχει ἡ συνείδησις; Μόνον οἱ χοῖροι γεμίζουν ἀκαθαρσίας τὸν τόπον ποὺ κατοικοῦν».

Επαναλαμβάνοντας την γνωστή σας τακτική εξαπολύετε σοβαρές κατηγορίες και υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μου. Ισχυρίζεστε ειδικότερα ότι έχω εξευτελίσει την Ορθοδοξία, δεν σεβάστηκα την Εκκλησία και θα έπρεπε ήδη να έχω απομακρυνθεί! Δημιουργείτε κλίμα στάσεως εναντίον μου ξεσηκώνοντας το ποίμνιό μου. Αυτό βεβαίως δεν δημιουργεί μόνο αναστάτωση και ζημία σε μένα αλλά διασπά την ενότητα όλης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και διαταράσσει την ειρήνη του ποιμνίου μου.

VI. Με το έκτο (6ο) από 03-04-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο “Η αυτοανακήρυξις εις Προκαθήμενον της 5ης ηπείρου”, επαναλαμβάνετε τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διελήφθησαν ήδη στο πρώτο (1ο) δημοσίευμα σχετικά με τη δήθεν αυτοανακήρυξή μου ως Προκαθήμενου μιας εκ των πέντε ηπείρων. Όπως ήδη επανέλαβα, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ποτέ δεν προέβην στην εν λόγω δήλωση οι δε σχετικοί ισχυρισμοί σας είναι παραπλανητικοί και ανυπόστατοι. Η εμμονή σας να επανέρχεστε στο ίδιο ζήτημα, ξανά και ξανά, με πολλαπλά δημοσιεύματα αποδεικνύει την ύπαρξη προσωπικής εμπάθειας εκ μέρους του συντάκτη και της εφημερίδας, που μοιάζουν αμφότεροι αποφασισμένοι να μην παύσουν να επαναλαμβάνουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του μέχρι να με πλήξουν ανεπανόρθωτα.

VII. Με το έβδομο (7ο) από 08-04-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www. orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο

“Νέον κρούσμα κακοδιαχειρίσεως από τον Αυστραλίας”,

του οποίου συντάκτης εμφανίζεται και πάλι ο αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, αφήνετε να εννοηθεί, με αφορμή τον έρανο που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αυστραλία, ότι δεν διαχειρίστηκα ορθά το ποσό που συγκεντρώθηκε καθώς έδωσα μέρος αυτού στην πυροσβεστική υπηρεσία και μέρος αυτού σε νοσοκομείο για κοάλα. Κατά τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας η εν λόγω επιλογή υπαγορεύθηκε και πάλι από λόγους εξυπηρέτησης ίδιων συμφερόντων. Ειδικότερα γράφετε τα εξής

«Μήπως ο Σεβ Αυστραλίας πρεσβεύει και την δαρβινικήν θεωρίαν; Ή μήπως το έπραξε δια να αναδειχθεί και ο ίδιος «Πράσινος Αρχιεπίσκοπος; Εζήλευσε την δόξαν του «Πράσινου Πατριάρχου» ή επιθυμεί την υποκατάσταση; (…) Eις το «υπέρ αλλήλων μεριμνώσιν τα μέλη» προσθέτει ο Αρχ. Μακάριος και τα κοάλα;».

Απαντώντας στους προσβλητικούς ισχυρισμούς που και πάλι διατυπώνετε με άκρως ειρωνικό ύφος, προκειμένου να με περιπαίξετε, θέτω υπόψη σας το γεγονός ότι, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία χάθηκαν δύο δισεκατομμύρια ζώα, για τα οποία ο αυστραλιανός λαός έχει μεγάλη ευαισθησία. Από το συν­ολικό ποσό των 707.208,91 δολαρίων, πράγματι αποφάσισα το ποσό των 57.208, 91 να δοθεί σε νοσοκομείο ζώων. Αιτία αυτής της επιλογής δεν ήταν ούτε η εκ μέρους μου κακοδιαχείρισή ούτε η φιλοδοξία μου να αναδειχθώ, όπως ειρωνικά ισχυρίζεστε, «πράσινος Αρχιεπίσκοπος», αλλά η ειλικρινής πρόθεση να δοθεί βοήθεια στα ζώα, η οποία βρίσκεται σε σύμπνοια με την ευαισθησία της Αυστραλιανής κοινωνίας.

Τα ως άνω διαλαμβανόμενα στόχο έχουν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου και να με εμφανίσουν ως έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν μπορεί να λάβει ορθές αποφάσεις.

§ 3. Η υποχρέωση της εφημερίδας σας
για ανάκληση των ως άνω προσ­βολών
και δημοσίευση επανορθωτικού δημοσιεύματος

Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι η εφημερίδα σας, μαζί με όσους φανερά ή με «κουκούλα» συντάσσουν τα λιβελλογραφήματά αυτά, στοχευμένα, συνειδητά, μεθοδευμένα και κατ‘ εξακολούθηση με διασύρει, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα για να θίξει την προσωπικότητά μου και το κύρος μου, να δημιουργήσει στάση εναντίον μου και να οδηγήσει το ποίμνιο της Αυστραλίας σε εκδίωξή μου από την Καθέδρα που μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία. Η εφημερίδα σας και οι αρθρογράφοι σας επίσης προσπαθούν να επιφέρουν τεράστια ζημιά στον Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, προσπαθούν τεχνηέντως να διασπάσουν την ενότητα και την ειρήνη του ποιμνίου, δημιουργούν εντυπώσεις δυσπιστίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς αυτόν και όλα αυτά γίνονται για να οδηγήσουν σε αναστολή των εισφορών των ενοριών προς το κεντρικό ταμείο, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να χρειαστεί να απολυθούν άνθρωποι και να κλονιστεί όλο το διοικητικό σύστημα της τοπικής Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα υβριστικά και συκοφαντικά δη μοσιεύματά σας μέχρι και σήμερα ουδεμία δωρεά χρημάτων έγινε προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Όσα γράφονται είναι με δόλο ψευδή, παραπλανητικά, αισχρά, αναληθή, υβριστικά, συκοφαντικά προκαλούντα τεράστια φθορά τόσο σε εμένα προσωπικώς όσο και στον οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Η απάντησή μου – αλλά και της Αρχιεπισκοπής – δεν μπορεί παρά να είναι αυστηρή.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου για αξίωση ηθικής βλάβης με αγωγή, αλλά και άσκησης εγκλήσεως στην ποινική Δικαιοσύνη, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν προεχόντως από την § 5 του άρθρου μόνου του Ν. 1178/1981, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από το άρθρο 37 του Ν. 4356/2015, και οι οποίες κατά την πάγια νομολογία εφαρμόζονται και στην περίπτωση των δημοσιευμάτων που εμπεριέχονται σε ιστοσελίδες,

σας καλώ να ανακαλέσετε αμελλητί τις ανωτέρω προσβολές της προσωπικότητάς μου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και να δημοσιεύσετε κατά λέξη, είτε μονοτονικό είτε πολυτονικό, την ίδια μέρα από την παραλαβή της παρούσας, στην εφημερίδα σας καθώς και στην ιστοσελίδα «www.orthodoxostypos.gr» το ακόλουθο επανορθωτικό δημοσίευμα:

«ΤΙΤΛΟΣ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟ

Η εφημερίδα «Oρθόδοξος Τύπος», που διατηρεί και την ηλεκτρονική σελίδα «www. orthodoxostypos.gr» δηλώνει ότι τα από 03-02-2020, 14-02-2020, 21-02-2020, 02-03-2020, 13-03-2020, 03-04-2020 και 08-04-2020 δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν σε αυτήν, καθώς και στην ηλεκτρονική της σελίδα και τα οποία αφορούν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κκ Μακάριο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι απολύτως ψευδή, συκοφαντικά και προσβλητικά για την προσωπικότητά του και τον Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η εφημερίδα ζητά συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κκ Μακάριο, και εν τω προσώπω του από όλη την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, για την κατασυκοφάντησή του, την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και την διαστρεβλωτική πληροφόρηση των αναγνωστών, δηλώνει δε ότι τα ως άνω δημοσιεύματα συνιστούν προϊόντα παραπληροφορήσεως και εμπάθειας συγκεκριμένου αρθρογράφου και δεν βασίζονται σε κανένα εις βάρος του στοιχείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κκ. Μακάριος είναι εγνωσμένα, σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία, τυγχάνει κοινής αποδοχής, είναι από τους πιο καλλιεργημένους, πνευματικά και θεολογικά, Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και χαίρει του σεβασμού και της εκτιμήσεως τόσο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και του ποιμνίου του. Λόγω της αναγνωρίσεως του εκκλησιαστικού του ήθους, της θεολογικής του παιδείας και της αποδεδειγμένης αφοσιώσεώς του στις Οικουμενικές Συνόδους, στους Ιερούς Κανόνες και στα δόγματα της Εκκλησίας, εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου και παρά το νεαρό της ηλικίας του, στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. Πρόκειται περί χαρισματικού Ιεράρχου.

Όπως πριν από την εκλογή του στην εν λόγω Αρχιεπισκοπή έτσι και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διάγει καθ’ όλα έντιμο, ηθικό και εκκλησιαστικό βίο, δρώντας πάντοτε με γνώμονα την μαρτυρία του Ευαγγελίου και την σωτηρία των ψυχών, με συναίσθηση της ευθύνης του και σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, έχει δε παράξει, στο μικρό χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά του, σημαντικότατο έργο το οποίο και συνεχίζει με τη χάρη του Θεού και την αγάπη του ποιμνίου του. Ποτέ δεν αξιοποίησε τα οικονομικά μέσα και τις κοινωνικές γνωριμίες που του επέφερε η θέση του, προς εξυπηρέτηση προσωπικών του συμφερόντων αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση και ευόδωση των σκοπών της Αρχιεπισκοπής ή άλλων φιλανθρωπικών σκοπών για την ανάπαυση των εμπερίστατων συνανθρώπων του. Παρά τα ψευδή δημοσιεύματα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. κ. Μακάριος ασπάζεται απόλυτα τις απόψεις τις Εκκλησίας περί ομοφυλοφιλίας, στα βιβλία του έχει επανειλημμένως γράψει υπέρ του Ορθοδόξου Γάμου και κατά της ομοφυλοφιλίας και επομένως, δεν υποστηρίζει ούτε επικροτεί το φαινόμενο, προσπαθεί ωστόσο να αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές εξελίξεις και διατηρεί ζωντανή τη φωνή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αυστραλίας. Η βράβευση από πλευράς της Αρχιεπισκοπής και με κοινή απόφαση όλων των επισκόπων της Αυστραλίας, του Γερουσιαστή Andrew Bragg έγινε ως δείγμα ευχαριστίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του κλήρου, του λαού και των Επισκόπων που ήταν παρόντες κατά τη βράβευση, για την ευεργετική παρέμβαση του Γερουσιαστή στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, ώστε να τροποποιηθεί ο Νόμος περί χορηγήσεως μονίμου παραμονής σε κληρικούς εξ Ελλάδος και όχι λόγω του γεγονότος ότι ψήφισε τον νόμο με τον οποίον θεσμοθετήθηκε ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων προ ετών. Όλα δε τα αντίθετα δημοσιεύματα συντάχθηκαν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, από συγκεκριμένο πρόσωπο που αρχικώς παραπληροφόρησε την εφημερίδα μας και το αναγνωστικό κοινό, εν συνεχεία ωστόσο αποδείχθηκε ότι η σύνταξη προσ­βλητικών, συκοφαντικών και υβριστικών άρθρων υποκινούταν από προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Η εφημερίδα «Oρθόδοξος Τύπος» στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ζητά ταπεινά από τον Αρχιεπίσκοπο κκ. Μακάριο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

Το ως άνω δημοσίευμα να δημοσιευθεί στην πρώτη σελίδα του εντύπου της εφημερίδας και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας σας, καταλαμβάνοντας αντίστοιχη έκταση με τα προαναφερθέντα προσβλητικά δημοσιεύματα και θα συνοδεύεται από φωτογραφία του εξωδίκων δηλούντος, αντίστοιχου μεγέθους με αυτήν που προβλήθηκε στο από 03-02-2020 προσ­βλητικό δημοσίευμα, την οποία και θα σας υποδείξω.

Επειδή τα ως άνω συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματα προσβάλλουν σοβαρώς και κατ‘ έξακολούθησιν τη φήμη και την προσωπικότητά μου και μάλιστα με ποινικώς αξιόλογο τρόπο.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο μόνον του ν. 1178/1981 αναλογικώς εφαρμοζόμενου, ως ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας ευθύνεστε γνησίως αντικειμενικώς για το πταίσμα οιουδήποτε συνεργάτη σας.

Επειδή, ως εκ τούτου, επιβάλλεται η αποκατάσταση της αιτιωδώς προκληθείσης εκ των παρανόμων πράξεών σας ηθικής βλάβης μου διά της δημοσιεύσεως επανορθωτικού κειμένου.

Επειδή οφείλετε να ανακαλέσετε τους ως άνω συκοφαντικούς και υβριστικούς ισχυρισμούς σας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξη παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ

για την παράνομη συμπεριφορά σας και την κατασυκοφάντηση εμού και της Αρχιεπισκοπής μου μέσω της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος».

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

να ανακαλέσετε αμελλητί τις ως άνω ιδιαιτέρως βαρείες προσβολές στην προσωπικότητά μου, να μη τις επαναλάβετε στο μέλλον και να δημοσιεύσετε κατά λέξη, την ίδια μέρα από την παραλαβή της παρούσας και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα (10) ημερών, στην αρχική σελίδα της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «www.orthodoxostypos.gr» σε ανάλογη θέση προς τα ανωτέρω συκοφαντικά δημοσιεύματα και με αντίστοιχη έμφαση τα προεκτεθέντα στο ως άνω κείμενο, προς αποκατάστασιν της σοβαρής ηθικής βλάβης μου και της ζημίας που έχετε προκαλέσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

ΑΛΛΩΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ

ότι θα επιδιώξω χωρίς καθυστέρηση και με κάθε νόμιμο τρόπο, στα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια, την προστασία της φήμης μου και εν γένει τη διασφάλιση των εννόμων αγαθών και συμφερόντων μου καθώς και αυτά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μου, των Επισκόπων μου, των κληρικών μου και του ποιμνίου μου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα εξώδική δήλωση προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενος να αντιγράψει ολόκληρο το περιεχόμενo της στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2020

Για τον εξωδίκως δηλούντα

Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο

Αυστραλίας

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Αν. Καθηγητής Λ. Κιτσαράς

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

 

Ἀπάντησις εἰς τὸ ἐξώδικον
ἀπὸ τὸν Ο.Τ.

Ἀκολούθως θὰ ἀνατρέψωμεν μὲ ἀδιάσειστα τεκμήρια ὡς ἀνυπόστατα τὰ ὅσα διατείνεται ὁ Σεβασμιώτατος Αὐστραλίας κ. Μακάριος καὶ θὰ καταδείξωμεν ὅτι αὐτὰ εἶναι ἀποκλειστικῶς ἐπιστηριγμένα εἰς ἀλλοίωσιν τῶν δημοσιευμάτων τοῦ «Ο.Τ.».

Ἐκ προοιμίου ὀφείλομεν νὰ ἐπισημάνωμεν ὅτι ἡ πολυσέλιδος ἔκτασις τοῦ ἐξωδίκου ὀφείλεται ἐν πολλοῖς εἰς τὰ παραθέματα τῶν δημοσιευμάτων καὶ τὴν συνεχῆ ἐπανάληψιν τῆς κατηγορίας, κάθε φορά μὲ ποικίλους λέξεις, ὅτι αὐτὰ εἶναι ἐξυβριστικά, χλευαστικά, χυδαῖα κ.λπ. Ὡστόσον, ἡ κατηγορία αὐτὴ καταπίπτει ἀπὸ μόνη της ἐκ τοῦ γεγονότος ὅτι πουθενὰ δὲν προσάγεται ὡς ἀπόδειξις ἔστω μία μόνη λέξις, ἡ ὁποία νὰ ἀποτελῆ ὕβριν. Παραλλήλως, ὁ Σεβασμιώτατος ἀποδίδει ὅλην αὐτὴν τὴν ἀρθρογραφίαν τοῦ κ. Ἀντωνίου Χαραλάμπη «ὡς ἀποτέλεσμα προσωπικῆς ἐμπάθειας» καίτοι, πρᾶγμα νομίζομεν ἀντιφατικόν, ὁμολογεῖ ὅτι δὲν γνωρίζει τὸν ἀρθρογράφον (οὔτε ὁ ἀρθρογράφος τὸν Σεβασμιώτατον, ὡς εἴμεθα εἰς θέσιν νὰ τὸν διαβεβαιώσωμεν) καὶ εἰκάζει (σελ. 14) ὅτι πιθανὸν πρόκειται διὰ ψευδώνυμον τοῦ π. Δαμασκηνοῦ «τοῦ Φιλαδέλφου», κάτι τὸ ὁποῖον ἀπολύτως διαψεύδομεν.

Ἀπὸ τὰ δύο αὐτὰ στοιχεῖα καταδεικνύεται ἤδη τὸ ἀσύστατον περὶ τῶν ἀποδιδομένων κινήτρων ἀλλὰ καὶ τῆς ποιότητος τῶν δημοσιευμάτων μας, ὥστε νὰ μὴ ἀπαιτῆται νὰ ἀνασκευάζωμεν ἑκάστην πρότασιν. Ἐν συνεχείᾳ ὅμως θὰ ἐπικεντρώσωμεν εἰς τὰς συγκεκριμένας κατηγορίας περὶ δῆθεν ψευδῶν, συκοφαντικῶν καὶ παραπλανητικῶν εἰδήσεων καὶ θὰ ἀποδείξωμεν: α) ὅτι ὅσα ἐγράφησαν εἶναι τεκμηριωμένα ἐπὶ δημοσίων ἐπισήμων ἀναμφισβητήτων στοιχείων καὶ β) ὅτι ἡ οὐσία τῶν δημοσιευμάτων εἶναι ἡ προάσπισις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἀπὸ τὴν δογματικὴν ἀλλοίωσιν, τὴν καταπάτησιν τῶν Ἱ. Κανόνων καὶ τὴν ἐξ αὐτῆς  πρόκλησιν σκανδαλισμοῦ τῶν Ὀρθοδόξων πιστῶν ἀπὸ τὴν βράβευσιν τοῦ πρωτοστάτου εἰς τὰ ζητήματα ὁμοφυλοφιλίας κ. Α. Μπρὰγκ καὶ τὴν ἀγορὰν τοῦ ὑπερπολυτελοῦς διαμερίσματος 6.500.000$.

 

Στιγμιότυπον ἀπὸ τὴν ἐκδήλωσιν διὰ τὰ ὀνομαστήρια τοῦ Σεβ. Αὐστραλίας.
Τούρτα καὶ γλυκά ποὺ φέρουν τὴν φωτογραφίαν τοῦ Αὐστραλίας κ. Μακαρίου.

 

Εἰς τὴν εἰσαγωγικὴν παράγραφον, πρὶν ἐκθέση τὰ δημοσιεύματα, ὁ Σεβασμιώτατος γράφει:

«Ουδέποτε ως σήμερα υπήρξε αφορμή εκ μέρους μου ούτε περιστατικό αμφισβήτησης… για πρώτη φορά η δική σας εφημερίδα… δημοσίευσε σε χρονικό διάστημα δύο μόλις μηνών, επτά εξόχως συκοφαντικά, εξυβριστικά και άκρως προσβλητικά για την προσωπικότητά μου και την Ι. Α. Αυστραλίας δημοσιεύματα…» (σ. 3).

 Πρῶτον, πολλοὶ καὶ πρὶν τὸν «Ο.Τ.» ἔχουν γράψει ἐναντίον τοῦ Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, κυρίως εἰς ἱστοσελίδας τοῦ διαδικτύου (ἐνδεικτικὰ ἱστολόγια: Ἀκτῖνες (11.06.2018), Ἀναστάσιος (14.02.2017), Πενταπόσταγμα (15.02.2017), Τρελογιάννης (16.02.2017) κ.ἄ.). Τά ἑπτὰ ἄρθρα ἐντός τοῦ διαστήματος τῆς 31ης Ἰανουαρίου καὶ 3ης Ἀπριλίου ὀφείλονται εἰς τὴν ροὴν τῶν γεγονότων. Εἶναι, ὅμως, ἐξόχως σημαντικὸν νὰ τονισθῆ ὅτι τό πρῶτο ἄρθρο τοῦ «Ο.Τ.» δὲν ἦτο αὐτό ποὺ ἀναφέρει, ἀλλὰ ἤδη εἰς τὸ φύλλον τῆς 14ης Ἰουνίου 2019, ὁ θεολόγος ἀρθρογράφος μας συνέγραψε ἄρθρον μὲ τίτλον «Ὁ νέος Αὐστραλίας ἐκθέτει τὴν Ἐκκλησίαν», ἐλέγχων τὸν Σεβασμιώτατον διὰ κακοδοξίας, δηλ. ἀλλοίωσιν τῶν δογμάτων, τὰς ὁποίας οὐδέποτε διέψευσεν ἢ ἀνεκάλεσε καὶ ἑπομένως συνεχίζει νὰ πιστεύη καὶ νὰ διδάσκη εἰς τὸ ποίμνιον. Κακοδοξίαν τοῦ προσάπτει καὶ ὁ π. Δαμασκηνὸς εἰς τὸ ἄρθρον του, διὰ τὴν ὁποίαν δὲν ἀπαντᾶ. Ἐπιπλέον, κανένα δημοσίευμα δὲν περιλαμβάνει ὁ,τιδήποτε, ἐναντίον τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας ὡς θεσμοῦ, παρὰ μόνον διὰ τὸν Σεβασμιώτατον, ὁποῖος ἀντικανονικῶς ταυτίζει τὸν ἑαυτὸν του συλλήβδην μὲ τὴν Ἀρχιεπισκοπήν.

Διὰ τὸ πρῶτον δημοσίευμα (τοῦ ὁποίου ἡ ὀρθὴ ἡμερομηνία εἶναι 31-01-2020 καὶ ὄχι 03-02-2020) ἡ πρώτη κατηγορία συμπυκνοῦται εἰς τὰ ἑξῆς:

«…ξεπερνάτε τα όρια της υπερβολής και φτάνεται(sic) στην παράνοια όταν με θεωρείται(sic) υπεύθυνο για τις πυρκαγιές που εσχάτως ταλαιπώρησαν την Αυστραλιανή Ήπειρο και ευθέως μου προσάπτεται την κατηγορία ότι εγώ είναι (sic) ο πυρπολητής. Σημειώνεται στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας σας: «Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν κατακυριεύσει τα σωθικά του Αυστραλίας, πουθενά χώρος για μετάνοιαν. Δια τούτο δεν σβήνει η φωτιά, διότι πυρπολητής είναι ο ίδιος! Ο λαός όμως πλέον αντιλαμβάνεται το ποιόν του». Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος αυτής της κατηγορίας. Ουσιαστικά μου προσάπτεται ένα τεράστιο ποινικό αδίκημα…» (σ. 5)

 Ἀπὸ τὸ παράθεμα ποὺ προσκομίζει ὁ Σεβασμιώτατος διαφαίνεται μὲ σαφήνεια ἡ πνευματικὴ διάστασις τῶν γραφομένων καθὼς καὶ ἡ χρῆσις λογοπαιγνίου φῶτα-φωτιὰ, (εἶναι ἄλλωστε γνωστὴ ἡ ρῆσις «φωτιὰ πού μοῦ κατατρώγει τὰ σωθικὰ» κ.λπ.). Ἡ πνευματικὴ αὐτὴ διάστασις δηλώνεται ἐναργῶς ἤδη,  τόσον  εἰς  τὸν  τί­τλον τοῦ ἄρθρου «Ὁ «Νέρων» τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς κατακαίει τὴν Ὁμογένειαν τῆς Αὐστραλίας», ὅσον καὶ εἰς τὴν πρώτην παράγραφον τοῦ ἄρθρου, ὅπου γίνεται συγκεκριμένη ἀναφορὰ εἰς τὴν «γέενναν», δηλ. τὴν κόλασιν (ὅπου ὡς γνωστὸν «τὸ πῦρ οὐ σβέννυται»). Ἀλλὰ καὶ ὁ ἴδιος ὁ Σεβασμιώτατος ὁμολογεῖ ὅτι πρόκειται διὰ «παραλληλισμό της δικής μου, δήθεν επιζήμιας για τις ψυχές των πιστών, συμπεριφοράς με τις καταστροφικές πυρκαγιές» (σ. 4). Εἰς δέ, μάλιστα, ἕτερον σημεῖον (σ. 8) ἐπανερχόμενος εἰς τὸ ἴδιον παράθεμα ἐκλαμβάνει αὐτὸ ὡς ἀναφερόμενον μεταφορικῶς εἰς τὴν «προσωπικότητά» του. Ἑπομένως, ὄχι μόνον δὲν ὑπάρχει εὐθεῖα κατηγορία, ἀλλὰ οὔτε κἄν ὑπόνοια ποὺ νὰ ἀποδίδη οἱανδήποτε εὐθύνην εἰς αὐτὸν διὰ τὴν πραγματικὴν πυρκαϊάν, πού συνετάραξε τήν Αὐστραλίαν. Ἐν συνεχείᾳ ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρει ἑτέραν κατηγορίαν:

«Στη συνέχεια ισχυρίζεστε ψευδώς στο εν λόγω άρθρο ότι προκειμένου να εκλεγώ στη θέση μου αγωνίστηκα μετερχόμενος κάθε μέσο! Ειδικότερα, αναφέρετε τα εξής:  «Αν ήτο άλλωστε όντως «ταπεινός», δεν θα έκανε τα αδύνατα δυνατά, δια να υποσκελίση τον Προικοννήσου Σεβ. Ιωσήφ και να εκλεγή εις την θέσιν του» (σ. 5).

 Ὡς διαπιστώνει κανείς, δὲν ἐγράφη ὅτι μετῆλθεν ἄνομα ἢ παράνομα μέσα, ἀλλὰ ὅτι ἔκανε τὰ «ἀδύνατα δυνατά», κάτι τὸ ὁποῖον δὲν εἶναι μεμπτὸν (π.χ. ἕνας πατέρας ποὺ κάνει τὰ ἀδύνατα δυνατὰ νὰ σώση τὸ παιδί του δὲν σημαίνει ὅτι ἐπιδίδεται εἰς μηχανορραφίας). Εἶναι μάλιστα καλὸν νὰ ὑπενθυμίσωμεν ὅτι ἡ φράσις «ὑποσκελίσαι τὸν Ἰωσήφ», ποὺ σημαίνει «κάμπτω τὸν Ἰωσήφ», τοῦ εἶναι ὁπωσδήποτε οἰκεία ὡς ἐκκλησιαστικοῦ προσώπου, καθὼς προέρχεται ἀπὸ τὸ γνωστὸν «δοξαστικόν» τῆς Μεγάλης Δευτέρας, ἡμέρα μάλιστα ποὺ ἀπέστειλε τὴν «Ἐξώδικο Δήλωση» εἰς τὸν «Ο.Τ.». Ἑπομένως, δὲν ὑπάρχει οὐδεμία ἀπολύτως μομφὴ ἐναντίον του, οὔτε ἠμφισβητήσαμεν ὅτι ἠρνήθη ἀρχικῶς τὴν θέσιν, ὡς δηλώνει.

Ἀκολούθως ὁ Σεβασμιώτατος, ἀναφερόμενος εἰς τὴν γνωστὴν ἐκδήλωσιν διὰ τὰ ὀνομαστήριά του μὲ τὴν συμμετοχὴν 1.300 ἀτόμων, ἐγκαλεῖ τὸν «Ο.Τ.» μὲ τὰ ἑξῆς λόγια:

«Σύμφωνα με τους ανωτέρω χυδαίους και άκρως προσβλητικούς για την προσωπικότητά μου ισχυρισμούς, τυγχάνω ένας κενός, υπερφίαλος, χωρίς πνευματικό περιεχόμενο άνθρωπος και κληρικός, που διδάσκω το πνεύμα της νέας εποχής, όπου οι Επίσκοποι είναι χειρότεροι από τους κοσμικούς. Κατηγορούμαι μάλιστα ότι αντί να οικοδομώ τις ανθρώπινες ψυχές, εγώ τις κατακρημνίζω» (σ. 6).

Αὐτὰ στηρίζει κατὰ τὴν ἄποψίν του εἰς τὸ ἑξῆς παράθεμα τοῦ δημοσιεύματος:

«Τι θα απολογηθή ενώπιον όσων διαβάζουν τα υπερφίαλα ανακοινωθέντα και εις τον πρόσωπόν του αισθάνονται αποστροφήν δια την Εκκλησίαν; Ο ρόλος του Επισκόπου είναι να οικοδομή τας ψυχάς, αλλά αυτός τας κατακρημνίζει, διδάσκων το πνεύμα της «νέας εποχής», όπου οι Επίσκοποι είναι χειρότεροι από τους κοσμικούς: Εκδηλώσεις πολυτελείας και αυτοειδωλοποιήσεως! Κενότης! Κούφια λόγια! Αυτά συμβαίνουν, όταν δεν υπάρχη περιεχόμενον.» (σ. 6)

 Ἀντιλαμβάνεται οἱοσδήποτε ὅτι αἱ φράσεις «κενότης, κούφια λόγια, δὲν ὑπάρχει περιεχόμενον» ἀναφέρονται εἰς τὴν λέξιν «ἐκδηλώσεις» καὶ ὄχι εἰς τὸν ἴδιον. Μάλιστα, ἡ λέξις εὑρίσκεται εἰς πληθυντικὸν ἀριθμόν, διότι δὲν ἀναφέρεται ἀποκλειστικῶς καὶ μόνον εἰς τὴν ἰδικὴν του ἐκδήλωσιν, ἀλλὰ εἰς τὸ τί πράττουν γενικῶς εἰς τοιαύτας ἐκδηλώσεις «οἱ Ἐπίσκοποι», ὡς ρητῶς ἀναφέρεται. Διότι πράγματι τοιαῦται ἐκδηλώσεις ᾀπάδουν εἰς τὸ σχῆμα τῶν Ἀρχιερέων, οἱ ὁποῖοι ὡς ἄγαμοι καὶ μοναχοί ἔδωσαν ὑποσχέσεις ἀποταγῆς τοῦ κοσμικοῦ φρονήματος, νὰ διάγουν λιτὸν καὶ σεμνὸν βίον καὶ ὄχι νὰ ἑορτάζουν κοσμικῶς, π.χ. τούρτα καὶ γλυκὰ μὲ τὴν φωτογραφίαν του, εἰς δέ ἑτέραν περίπτωσιν τούρτα, διὰ νὰ ἑορτάση εἰς Αὐστραλίαν τὰ γενέθλια τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου (δελτίον τύπου 2/3/2020) κ.ἄ. Οὔτε ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης διοργανώνει τοιαύτην ἐκδήλωσιν διὰ τὰ ὀνομαστήριά του. Τὸ ὅτι κατακρημνίζονται αἱ ψυχαὶ τὸ συμπεραίνει κανεὶς ἐξ ὅλων ὅσων γράφονται, κυρίως δὲ ὅταν εἰς τὸ ἴδιον αὐτὸ ἄρθρον ἀναφέρεται ὅτι κατὰ τὴν ἐπίσκεψίν του εἰς τὴν ΑΧΕΠΑ ἐδήλωσεν ὅτι «ἔχουμε τὸν ἴδιο Θεό… ἔχουμε κοινὸ σκοπὸ καὶ κοινὸ ἐσχατολογικὸ προορισμό», διδασκαλίαν πλήρως ἀντίθετον μὲ τὴν διδασκαλίαν τῆς Ἐκκλησίας.

 

Στιγμιότυπον ἀπὸ τὴν βράβευσιν τοῦ κ. Α. Bragg εἰς εἰδικὴν τελετήν,
ὁ ὁποῖος πρωτοστάτησε εἰς τὴν θέσπισιν τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων,
λαμβάνει μέρος εἰς ἐκδηλώσεις τῶν ΛΟΑΤΚΙ καὶ ὑπερασπίζεται τὰς ἐκτρώσεις.

 

Τὸ κρίσιμον ἐρώτημα ὅμως, εἰς τὸ ὁποῖ­ον ἐπικεντρώνει τὴν ἀπάντησίν του, εἶναι ἂν φέρη εὐθύνην διὰ τὴν ἐκδήλωσιν τῶν 1.300 ἀτόμων. Ὁ ἴδιος γράφει:

«Ο εορτασμός στον οποίο αναφέρεστε και που σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε «ανεπανάληπτου μεγέθους δεξίωση», δεν διοργανώθηκε με δική μου πρωτοβουλία, ούτε φυσικά τυγχάνω, όπως αναληθώς πλην σκοπίμως ισχυρίζεστε, ο πρώτος Προκαθήμενος της Αυστραλίας που προέβη σε διοργάνωση δεξίωσης… εξέφρασα την επιθυμία μου αυτή τη χρονιά να μην διοργανωθή εορτή… οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση μόνο εάν κατέβαλλαν εισιτήριο ύψους εκατόν είκοσι (120) δολαρίων. Το ποσό που συγκεντρώθηκε εκείνη την βραδιά, ύψους τριακοσίων δέκα οκτώ χιλιάδων (318.000) δολαρίων, διατέθηκε για την κατασκήνωση… είχα δηλώσει ότι δεν θα δεχτώ δώρα… επειδή μάλιστα προκλητικά και παραπλανητικά αναφέρετε στο εν λόγω δημοσίευμά σας ότι διοργάνωσα την εν λόγω εκδήλωση με σκοπό να με δοξάσουν(!)… όχι μόνο δεν δέχθηκα να γίνει προσφώνηση (ενν. από τον Πρωτοσύγκελον), αλλά αντιθέτως απαγόρευσα τις ομιλίες. Μίλησα μόνο εγώ, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου, του Πρωθυπουργού της Χώρας και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως…» (σ. 7)

Ὀφείλομεν νὰ σημειώσωμεν ὅτι ἡ ἐπίσημος πρόσκλησις πρὸς τὰς ἐνορίας ἀπεστάλη τὴν 21ην Νοεμβρίου 2019, ἐν μέσῳ τῆς πυρίνης λαίλαπος, καὶ ἡ ἑορτὴ του ἦτο τὴν 19ην Ἰανουαρίου 2020. Ὁ Σεβασμιώτατος εἶχε τὴν εὐκαιρίαν καθ’ ὅλον αὐτὸ τὸ διάστημα νὰ περιορίση ἢ ἀκυρώση τὴν πανηγυρικὴν αὐτὴν ἐκδήλωσιν, ἕνεκα τῶν σφοδρῶν καταστροφῶν ἀπὸ τὰς πυρκαϊάς ποὺ διήρκησαν ἀπὸ τὸν Ἰούνιον τοῦ 2019 ἕως καὶ τὸν Φεβρουάριον 2020, ἀλλὰ δὲν τὸ ἔπραξεν.

Ὁ Σεβασμιώτατος, διὰ νὰ στηρίξη τὸ ἐπιχείρημά του, παραποιεῖ τὸ δημοσίευμα τοῦ «Ο.Τ.», γράφων «ὁ πρῶτος Προκαθήμενος τῆς Αὐστραλίας ποὺ προέβη σὲ διοργάνωση δεξίωσης», ἐνῷ εἰς τὸ δημοσίευμα ἐγράφετο «ὁ πρῶτος Προκαθήμενος τῆς Αὐστραλίας ποὺ ἀπεφάσισε νὰ ὀργανώση ἀνεπαναλήπτου μεγέθους δεξίωσιν», τὸ ὁποῖον εἶναι ἀληθές. Πράγματι, ὁ ἀριθμὸς τῶν συμμετεχόντων ὑπερέβη κάθε προηγουμένην, καθὼς ὁ μακαριστὸς προκάτοχός του διωργάνωνε τὴν ἰδίαν ἐκδήλωσιν μὲ πολὺ ὀλιγώτερα ἄτομα καὶ εἰς πολὺ φθηνότερον κατάστημα.

Τυγχάνει ὡσαύτως παραπλανητικὴ ἡ δήλωσις ὅτι δὲν διωργανώθη μὲ ἰδικὴν του πρωτοβουλίαν, καθὼς τίποτε ἐκκλησιαστικὸν δὲν γίνεται ἄνευ ἰδικῆς του ἐντολῆς, ἰδιαιτέρως ἡ πρόσκλησις ἄλλων Ἀρχιερέων. Ὅπως ἐπίσης ἀδυνατοῦμεν νὰ δεχθῶμεν ὅτι ἄγεται καὶ φέρεται ἀπὸ τὰς ἀποφάσεις τοῦ περιβάλλοντός του, Προκαθήμενος ὤν, διότι ἀκυρώνει τοιουτοτρόπως τὴν θέσιν του. Ἐπιπροσθέτως, καταφαίνεται ὅτι ὁ ἴδιος ἦτο ὑπεύθυνος διὰ τὴν ἐκδήλωσιν ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι ἔθεσεν ὁ ἴδιος, ὡς γράφει τὰς ἑορταστικάς παραμέτρους, ἀπαγορεύων δῶρα καὶ ὁμιλίας.

 

Στιγμιότυπον ἀπὸ τὴν ἐκδήλωσιν διὰ τὰ ὀνομαστήρια τοῦ Σεβ. Αὐστραλίας.
Παρουσίασις τοῦ παρασήμου ποὺ ἐκόστισε 1.000 $.

 

Ὅσον ἀφορᾶ εἰς τὰ ἔξοδα, ἡ θέσπισις εἰσιτηρίου εἰς ἐκκλησιαστικὴν ἐκδήλωσιν εἶναι ὁμολογία παραβάσεως τοῦ ΝΕ΄ Ἱεροῦ Κανόνος τῆς Συνόδου τῆς Λαοδικείας (πρβλ. Λκ. 14, 12-14). Συμφώνως δέ, πρὸς τὴν ἐπίσημον πρόσκλησιν τὸ κόστος τοῦ εἰσιτηρίου δὲν ἀνήρχετο εἰς 120 δολλάρια, ἀλλὰ εἰς 150 δολλάρια κατ’ ἄτομον. Παραλλήλως, δὲν πρέπει νὰ μᾶς διαφεύγη ὅτι σημαντικὸν μέρος τῶν χρημάτων, ποὺ θὰ ἦτο δυνατόν νὰ ἐξοικονομηθῆ διὰ ἔργα καὶ ἀπόρους, ἐδόθη διὰ τὴν κάλυψιν ἐξόδων: α) τῆς ὑπερπολυτελοῦς τοποθεσίας, β) τοῦ κεράσματος, γ) τῆς αὐτομάτου μεταφράσεως, δ) τῶν 22 παρασήμων ποὺ ἀπένειμεν ἕκαστον τῶν ὁποίων ἀνῆλθεν εἰς τὰ 1000 δολλάρια, τὰ ὁποῖα ἐπεβαρύνθησαν αἱ Ἐνορίαι – Κοινότητες («Τὸ παράσημο θὰ περιλαμβάνει ἀσημένιο Σταυρὸ μὲ στέμμα, ἐπιχρυσωμένα μὲ χρυσὸ Κ24, ἐνῷ στὴ μέση σμάλτο μὲ τὸν Παντοκράτορα», ὡς ἀναφέρει ἡ πρόσκλησις) καὶ ε) τῶν ἐξόδων τῶν προσκεκλημένων Ἱεραρχῶν ἀπὸ κάθε ἄκρην τῆς γῆς (Κορέας, Χὸνγκ Κόνγκ, Σιγκαπούρης, Νέας Ζηλανδίας, Μαδαγασκάρης, Σικάγου κ.ἄ.).

Ὅσον ἀφορᾶ εἰς τὸν ἐγκωμιαστικὸν χαρακτῆρα τῆς ἐκδηλώσεως, ἡ ἀπαγόρευσις τῆς ὁμιλίας τοῦ Πρωτοσυγκέλλου ὠχριᾶ ἐνώπιον ὅλων τῶν ὑπολοίπων στοιχείων ποὺ συνέθεταν αὐτὴν τὴν ἐκδήλωσιν: α) τῆς γιγαντιαίας φωτογραφίας τοῦ κολὰζ μὲ τὴν ἁγιογραφίαν τοῦ Ἁγ. Μακαρίου καὶ τὰ γλυκὰ μὲ φωτογραφίαν του, β) τῆς παρουσίας ἐν συνόλῳ 12 Ἱεραρχῶν ἐνίων ἐκ τῶν περάτων τῆς οἰκουμένης, ὡς μὴ ὤφειλε, γ) τῶν ὑπολοίπων ὁμιλιῶν διὰ τὸ πρόσωπόν του, τὰς ὁποίας ἀπηύθυναν οἱ πλέον ἀνώτατοι πολιτικοὶ παράγοντες, δ) τῶν μαγνητοσκοπημένων εὐχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἀλλὰ καὶ «συγγενῶν καὶ ἀγαπημένων προσώπων», ποὺ ἀναφέρονται εἰς τὸ ἄρθρον τοῦ «Ο.Τ.», ἀλλὰ παραλείπονται εἰς τὸ ἐξώδικον, κα­θὼς καὶ ἡ συμμετοχὴ χορωδιῶν καὶ χορευτικῶν καὶ ὅλα αὐτὰ ἐνώπιον 1.300 ἀτόμων διὰ τὰ ὀνομαστήρια τοῦ Σεβασμιωτάτου. Νομίζομεν τὰ γεγονότα ὁμιλοῦν μόνα τους. Ἐπιπλέον, αὐτὴ ἡ ἐκδήλωσις δὲν θὰ ἦτο ἡ μοναδικὴ διὰ τὰ ὀνομαστήρια τοῦ Σεβασμιωτάτου, ἀλλὰ ἕπετο καὶ ἕτερον δεῖπνον διὰ τὰ ὀνομαστήριά του εἰς τὴν Πολιτείαν τῆς Βικτώριας.

Ἐν συνεχείᾳ ἰσχυρίζεται ὅτι εἰς τὸν «Ο.Τ.»:

«Παρουσιάζομαι ως «καρικατούρα» εγωιστή ανθρώπου που προβάλλει διαρκώς τον εαυτό του» (σ. 8)

 Καίτοι δὲν ἐχρησιμοποιήθη εἰς τὰ ἄρθρα τοῦ «Ο.Τ.» καμία ἐκ τῶν ἀναφερομένων λέξεων, τὴν ἄποψιν περὶ διαρκοῦς προβολῆς του τεκμηριώνει μία ἁπλῆ ἐπίσκεψις εἰς τὸν ἐπίσημον ἱστοτόπον τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας, ὅπου ἀναρτῶνται συνεχῶς δημοσιεύματα μὲ φωτογραφίας του. Τὸ ἴδιον συμβαίνει καὶ μὲ τὴν ἐπίσημον ἐκκλησιαστικὴν ἐφημερίδα «Τὸ Βῆμα τῆς Ἐκκλησίας». Ἀκολούθως ἐγκαλεῖ τὸν «Ο.Τ.» διά:

«κατασκευασμένα σενάρια που ποτέ δεν έλαβαν χώρα, όπως το ότι αυτοανακηρύχθηκα Προκαθήμενος της 5ης Ηπείρου. Παρά τους ψευδείς και κακόβουλους ισχυρισμούς σας, παρότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στη θέση του Αρχιεπισκόπου, έχουν πράγματι συντελεστεί τα έργα αυτά. Η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία… οι διαδικασίες για την έγκριση των σχεδίων της ανακαίνισης της Αρχιεπισκοπής… η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής… τα συνέδρια Νεολαίας.» (σ. 9)

Ἐπιθυμοῦμεν νὰ ὑπενθυμίσωμεν ὅτι τὸ ἐπίσημον Δελτίον Τύπου τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας (21.01.2020)  γράφει: «ο Σεβασμιώτατος… αναδραμόντας στο χρονικό διάστημα των τελευταίων επτά μηνών από τη 29η Ιουνίου του 2019, ημέρα που ενθρονίστηκε ως ο 6ος Αρχιεπίσκοπος της πέμπτης ηπείρου, ευχαρίστησε ολοθερμά τον κλήρο και τον λαό…».

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος σχετικῶς μὲ τὴν διακονίαν του χρησιμοποιεῖ εἰς τὰ ἐπίσημα δελτία τύπου (02.07.2019, 21.01.2020 (ὀνομαστήρια), 21.01.2020 (βράβευσις Μπράγκ), 10.05.2020) τὴν φράσιν «πέμπτη ἤπειρος» ἐσφαλμένως, κα­θὼς ἡ «πέμπτη ἤπειρος» περιλαμβάνει 15 ἀνεξάρτητα κράτη, ἀπὸ τὰ ὁποῖα ὁ ἴδιος προΐσταται μόνον τῆς Αὐστραλίας. Τὰ ὑπόλοιπα κράτη ὑπάγονται εἰς ἄλλην ἐκκλησιαστικὴν διοίκησιν.

Καθὼς κάθε Ἀρχιεπίσκοπος εἶναι Προκαθήμενος, ἡ φράσις «Ἀρχιεπίσκοπος τῆς πέμπτης ἠπείρου», σημαίνει «Προκαθήμενος τῆς πέμπτης ἠπείρου». Προκάθηται ἄλλωστε τουλάχιστον τῶν ἕξι Ἐπισκόπων τῆς Αὐστραλίας.

Ὅσον δὲ ἀφορᾶ διὰ τὰ ἔργα, εἰς τὸν λόγον του εἶχεν ἐξαγγείλει 13 καὶ τώρα γράφει ὅτι ἔχουν συντελεσθῆ τὰ 4, ἐκ τῶν ὁποίων ὅταν ἐδημοσιεύθη τὸ ἄρθρον εἶχαν συντελεσθῆ μόνον τὰ δύο (Χορωδία καὶ Σχολὴ Βυζαντινῆς), τὰ πλέον εὔκολα, καθὼς τὰ ὑπόλοιπα εἶναι οἰκοδομικὰ ἔργα καὶ ἀπαιτοῦν χρόνον, ὅπως ἡ ἀνακαίνισις τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς, ποὺ εἶναι ἀκόμη εἰς τὰ σχέδια.

Παραλλήλως, ὁ Σεβασμιώτατος παραλείπει ἀπὸ τὸ ἐξώδικον ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον ἀνέφερεν εἰς τὴν ὁμιλίαν του καὶ ἐγράφη εἰς τὸν «Ο.Τ.», ὅτι ἕνα ἐκ τῶν συντελεσθέντων ἔργων του ἦτο «ἡ ἔγκριση γιὰ τὴ συμμετοχὴ καὶ γυναικῶν στὰ ἱερὰ ψαλτήρια», ἐπειδὴ προφανῶς ἀντιβαίνει εἰς τὴν Ἱερὰν Παράδοσιν τῶν Ἁγίων Πατέρων. Ὁ Ἅγιος Εὐλόγιος Ἀλεξανδρείας γράφει: «Εἴ τις τῶν δοκούντων τοῖς θεοφόροις Πατράσι σαλεύοι τι, οὐκ ἔστι τοῦτο οἰκονομία κλητέον, ἀλλὰ παράβασις καὶ προδοσία δόγματος, καὶ περὶ τὸ Θεῖον ἀσέβεια».

Τὰ δὲ συνέδρια τῆς Νεολαίας ποὺ ἀναφέρει, δὲν περιελαμβάνοντο εἰς τὴν ὁμιλίαν του, εἰς τὴν ὁποίαν εἶχε κάνει λόγον διὰ «διεξαγωγὴ τὸ 2021 τοῦ Ἐθνικοῦ Συν­εδρίου Νεολαίας». Ἑπομένως, ὅ,τι ἐγράφη εἰς τὸν «Ο.Τ.» ἦτο ἀκριβὲς καὶ ἀληθές, δηλ. «ὅλα αὐτὰ συνέβησαν διὰ ἔργα ποὺ πιθανῶς θὰ γίνουν εἰς τὸ μέλλον».

Κατόπιν ἀναφέρεται εἰς ὅσα ἐγράφησαν διὰ τὴν βράβευσιν τοῦ κ. Μπράγκ, διὰ τὰ ὁποῖα καταγγέλλει ὅτι:

 «…για το δικό σας συκοφαντικό ψηφιδωτό βολεύει να συνδέσετε την βραδιά των ονομαστηρίων μου με αυτό το γεγονός της βραβεύσεως …εμπλέκοντας μάλιστα σκοπίμως, με τρόπο προκλητικό, πολλά διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, όπως λ.χ. το δήθεν υψηλό κόστος του σταυρού που δόθηκε ως βραβείο στον κ. Bragg, το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν ήταν Έλληνας Ορθόδοξος, την πληροφορία ότι ήταν πρωτοστάτης της εκστρατείας για την υποστήριξη του γάμου των ομοφυλοφίλων, καθώς και την δήθεν κατασπατάληση χρημάτων των ομογενών και του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, προσ­παθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να αφήσετε αιχμές για τις προσωπικές μου πεποιθήσεις επί σοβαρών ζητημάτων, όπως αυτό της ομοφυλοφιλίας… Δεν ήταν προσωπική η απόφαση της βραβεύσεως του Γερουσιαστή. Οι επίσκοποι ήταν παρόντες άπαντες. Επομένως, δεν εξέφραζα μόνο δικές μου πεποιθήσεις… Μίλησα (ενν. προς τον κ. Μπραγκ) για αγάπη και όχι για καρδιές όπως παραπλανητικά γράφετε… αλλοιώνοντας το κείμενο της προσφωνήσεώς μου το οποίο υπάρχει ακόμη βιντεοσκοπημένο στο youtube… σας επισημαίνω –και ήδη το γνωρίζετε- ότι το ΥΠΕΞ δεν χορηγεί χρήματα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας…» (σ. 10-11).

 Δὲν «ἐμπλέκει» ὁ «Ο.Τ.» «διαφορετικὰ ζητήματα», ἀλλὰ τὸ Δελτίον Τύπου τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας τῆς 21ης Ἰανουαρίου 2020, ὅπου γράφεται περὶ τῆς ἐν λόγῳ βραβεύσεως: «Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται μία τέτοια υψηλή διάκριση σε μη Έλληνα και μη Ορθόδοξο… παρουσία των τοπικών Ορθοδόξων Επισκόπων και Επισκόπων από το εξωτερικό οι οποίοι βρέθηκαν στην Αυστραλία για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου… Ο Γερουσιαστής Bragg συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου…».

Διὰ τὸ κόστος τοῦ ἀπονεμηθέντος Τ. Σταυροῦ πάλι γράφεται εἰς τὸ αὐτὸ ἐπίσημον ἀνακοινωθέν: «Ο όμορφα σμαλτωμένος, ασημένιος σταυρός με στέμμα, επιχρυσωμένος με 24 καράτια χρυσό, φέρων και καλαίσθητο σχεδιασμένο αστέρι».

Ἐφόσον τὰ παράσημα ποὺ ἀπενεμήθησαν εἰς τοὺς βραβευθέντας κατὰ τὴν ἐκδήλωσιν τῶν ὀνομαστηρίων τοῦ Σεβασμιωτάτου ἐκόστισαν 1000 δολλάρια ἕκαστον, πόσον ἐκόστισεν ὁ ἀπονεμηθείς εἰς τὸν κ. Μπρὰγκ Τ. Σταυρός, ποὺ ἀποτελεῖ τὴν ὑψίστην διάκρισιν;

Διὰ τὰ χρήματα ἐθέσαμεν ἐρωτήματα εἰς τὰ ὁποῖα δὲν ἀναφερόμεθα μονομερῶς εἰς τὸ ΥΠΕΞ, ἀλλὰ ὁμοῦ καὶ εἰς τοὺς Ὁμογενεῖς, ἀπὸ τοὺς ὁποίους ἀντλεῖ τοὺς πόρους της ἡ Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας. Ἡ Ὁμογένεια καὶ τὸ ΥΠΕΞ εἶναι ἀλληλένδετα εἰς πολλοὺς τομεῖς, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ὁ οἰκονομικός. Ἡ εὐθύνη τοῦ Σεβασμιωτάτου εἶναι ἔναντι ἀμφοτέρων καὶ διὰ τοῦτο δὲν μπορεῖ νὰ λέγη «όταν η Ελλάδα ήταν γεωγραφικά και κρατικά ανύπαρκτη, έδωσε τα πάντα. Σήμερα που η Ελλάδα έχει κρατική υπόσταση, όλα κινδυνεύουν και όλα χάνονται… το αλλόθρησκο και αλλογενές περιβάλλον δημιουργεί ίσως τις καλύτερες προϋποθέσεις, για να φανεί και να αποδειχθεί αυτό που σήμερα δεν μπορεί να αναδειχθεί εντός των γεωγραφικών ορίων της πατρίδας μας» (17.11.2018, Ηράκλειον Κρήτης)

καὶ ἔπειτα νὰ λέγη

«μην ξεχνάτε την πνευματική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρώτοι μετανάστες και πρόγονοί μας, αν χρειαστεί, να θυσιάσουμε και τη ζωή μας ακόμη για τη νέα μας πατρίδα» (εκδήλωσις ονομαστηρίων 19.01.2020).

Τὸ κεντρικὸν ὅμως γεγονός τοῦ ὡς ἄνω παραθέματος εἶναι ἡ βράβευσις τοῦ κ. Μπράγκ. Πρῶτον, γίνεται ἐπίκλησις τῆς παρουσίας τῶν 12 Ἱεραρχῶν, διὰ νὰ δικαιολογηθῆ ἡ πρᾶξις τῆς βραβεύσεως. Αὐτὸ σημαίνει ὅτι δὲν ὑπῆρξεν οὔτε γραπτὴ οὔτε προφορικὴ συναίνεσις τῶν Ἱεραρχῶν, διότι θὰ τὴν ἀνέφερε ρητῶς, ἀλλὰ ἦτο ἀπόφασις τοῦ Σεβασμιωτάτου. Δὲν ἦτο δυνατὸν ἄλλωστε νὰ ὑπάρξη, διότι οἱ Ἱεράρχαι ἀπὸ τὸ ἐξωτερικὸν δὲν ἐγνώριζον ὅτι ὁ κ. Μπρὰγκ ἦτο ὁ πρωτοστάτης τῆς θεσμοθετήσεως τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων.

Δεύτερον, ὁ Σεβασμιώτατος μᾶς κατηγορεῖ ὅτι παραπλανῶμεν τοὺς ἀναγνώστας, ὅταν ἐγράφη ὅτι ὡμίλησε διὰ «καρδιὲς», ὅμως τὸ ἐπίσημον Δελτίον Τύπου τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας (21.01.2020) ἀναφέρει ἐπακριβῶς τὰ λόγια του: «Από την πρώτη στιγμή που σας γνώρισα, ενίωσα ότι είστε ένα άτομο που πολύ εύκολα κερδίζετε τις καρδιές των ανθρώπων». Τὸ ἴδιον ἔγραψε καὶ ὁ «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» τῆς Αὐστραλίας τῆς 29 Ἰανουαρίου 2020. Ὅσον ἀφορᾶ τὸ βίντεο, εἰς τὸ ὁποῖο μᾶς παραπέμπει, δὲν ὑπάρχει πουθενά, ἐνῷ ἔχει ἀφήσει ἴχνος εἰς τὸ διαδίκτυον, τὸ ὁποῖον σημαίνει ὅτι κάποιος τὸ ἀπέσυρεν.

Εἰς ἕτερον σημεῖον διὰ τὴν αὐτὴν βράβευσιν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος γράφει:

«Η βράβευση του Γερουσιαστή Bragg είχε ως αιτία τη συμβολή του στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ευνοϊκή μεταχείριση της βίζας και της άδειας παραμονής των κληρικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αυστραλία» (σ. 12).

Τίποτε ἀπὸ αὐτὰ δὲν ἀναφέρεται εἰς τὸ δελτίον τύπου τῆς βραβεύσεως, ποὺ παραθέτει καὶ ἀποσπάσματα ἀπὸ τὴν προσ­φώνησιν καὶ ἀντιφώνησιν, ἀλλὰ διὰ πρώτην φορὰν δηλώνονται εἰς τὴν ἐξώδικον δήλωσιν πρὸς τὸν «Ο.Τ.» ἐνῷ θὰ ἔπρεπε, ἀφοῦ εἶναι τόσον εὐεργετικά, νὰ ἔχουν διαφημισθῆ παντοῦ. Ἡ σχετικὴ ἀνάρτησις τοῦ κ. A. Bragg εἰς τὸν λογαριασμὸν του εἰς κοινωνικὸν δίκτυον (facebook) ἀφήνει νὰ ἐννοηθῆ ὅτι ἡ βράβευσις δὲν ὠφείλετο εἰς κάτι συγκεκριμένον: «Honoured by my friend Archbishop Makarios of Greek Orthodox Archdiocese of Australia – the Greek Australian community is an adornment to our country», (δηλ. τιμήθηκα από τον φίλο μου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – Η Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα είναι κόσμημα για την χώρα μας).

 Ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρεται εἰς τὴν νομοθεσίαν περὶ παραμονῆς, ἡ ὁποία εἶναι γενικὴ ἀλλαγὴ καὶ δὲν ἔγινε κατ’ ἐξοχὴν διὰ τοὺς Ὀρθοδόξους κληρικούς, οὔτε εἶναι ὑπεύθυνος ὁ Γερουσιαστὴς κ. Μπράγκ, οὔτε κἄν ἡ Γερουσία. Ἑπομένως, ἀφοῦ τὸ ζήτημα δὲν εἶναι ἐκκλησιαστικόν, ἀλλὰ πολιτικόν, καὶ οὔτε ἀφορᾶ μόνον τοὺς Ὀρθοδόξους ἱερεῖς (δύο, τρεῖς ἄλλωστε εἶχαν ἀνάγκην), δι’ αὐτὸ καὶ δὲν δικαιολογεῖται ἡ βράβευσις. Ἐκτὸς, ἂν ὁ Σεβασμιώτατος ἐννοεῖ ὅτι ὁ κ. Μπρὰγκ παρέκαμψε τὸν νόμον, ἀλλὰ καὶ πάλι δὲν δικαιολογεῖται ἡ ἀπόδοσις τῆς ὑψίστης τιμῆς τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας.

Ὡστόσον, τὰ δημοσιεύματα τοῦ «Ο.Τ.» δὲν ἀναφέρονται πουθενὰ εἰς τὰ αἴτια τῆς βραβεύσεως, οὔτε εἰς τὰς πεποιθήσεις τοῦ Σεβασμιωτάτου περὶ ὁμοφυλοφιλίας, πρὸς τὰ ὁποῖα ζητήματα ἐπιχειρεῖ νὰ κατευθύνη τὸ ἐξώδικον, ἀλλὰ ἐπικρίνουν τὴν πρᾶξιν τῆς βραβεύσεως τοῦ συγκεκριμένου αὐτοῦ προσώπου. Διατί;

Ὁ κ. Μπρὰγκ συμφώνως πρός ἀπόφασιν τοῦ πολιτικοῦ κόμματος τῶν Φιλελευθέρων ὡρίσθη ὡς «ὁ Ἐθνικὸς Διευθυντὴς τῆς ἐκστρατείας Liberal & Nationals γιὰ τὸ ΝΑΙ τοῦ 2017 γιὰ τὴν ὑποστήριξη τοῦ γάμου τοῦ ἴδιου φύλου» (βλ. www.liberal.org.au/member/andrew-bragg), εἰς τὴν ὁποίαν ὀφείλεται κατὰ πολὺ ἡ ἐξέλιξις τῆς πολιτικῆς του καριέρας καὶ ἡ ἀναγνωρισιμότης του. Ἡ ἐπίτευξις τῆς ὑπερψηφίσεως τοῦ νόμου ὀφείλεται μάλιστα εἰς τὴν μεγάλην δραστηριοποίησίν του. Ἐνδεικτικόν τῆς δεσμευτικῆς ἀφοσιώσεώς του ἀλλὰ καὶ τῶν ἰσχυρῶν κινήτρων του εἶναι τὸ ἑξῆς ἀπόσπασμα ἀπὸ ἰδικὸν του ἄρθρον εἰς τὴν μεγάλης κυκλοφορίας ἱστορικὴν ἐφημερίδα «Sydney Morning Herald» τῆς 25ης Ὀκτωβρίου 2017:

 «Η μόνη ξινή στιγμή της ημέρας του γάμου μου, ήταν η διακήρυξη του νόμου περί γάμου, η οποία πρέπει να αναγνωστεί δυνατά σε έναν πολιτικό γάμο. Μπορώ να την απαγγείλω απέξω: “Ο γάμος, σύμφωνα με το νόμο στην Αυστραλία, είναι η ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας με αποκλεισμό όλων των άλλων, που εθελοντικά συνενώνονται για μία ζωή”. Αυτές οι λέξεις έρχονται σε ιδιαίτερη αντίθεση (με την  πρα­γματικότητα) επειδή ένας από τους κουμπάρους μου είναι γκέι. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου. Έχουμε περάσει τα πάντα μαζί.»

 Μάλιστα, καὶ μετὰ ἀπὸ τὴν ὑπερψήφισιν τοῦ νόμου, δὲν ἔχει παύσει νὰ εἶναι ἐνεργὸς ὑπέρμαχος τῶν ὁμοφυλοφιλικῶν δικαιωμάτων. Τὸ τελευταῖον δέ ἔτος δὲν ἔχει παύσει νὰ καυχᾶται ἐντὸς καὶ ἐκτός τῆς Γερουσίας διὰ τὸ ἐπίτευγμά του (ἐνδεικτικὰ οἱ λόγοι 23ης Ἀπριλίου 2019, 24ης Ἰουλίου 2019, κ.ἄ. βλ. andrewbragg.com). Ἐπίσης, τὴν 13ην Νοεμβρίου 2019 ὑπερεψήφισε νόμον διὰ τὰ δικαιώματα τῶν διαφυλικῶν (transgender), ἐνῷ τὴν 29ην Φεβρουαρίου 2020 ἔλαβεν ὁ ἴδιος μέρος εἰς τὴν «παρέλασιν ὁμοφυλοφιλικῆς ὑπερηφανείας», ὡς ἐπικεφαλῆς ὁμάδος τοῦ κόμματός του, κρατῶν «πανό», ὅπως εἶχε λάβει καὶ τὸν περασμένον ἔτος 2019.

Ὁ Σεβασμιώτατος διὰ νὰ μετριάση τὸ ὅλον θέμα εἰς ἕτερον σημεῖον γράφει:

«Δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής στην Αυστραλία τούτη τη στιγμή, ούτε ένας για εξαίρεση, που να μην έχει ψηφίσει τουλάχιστον κάποιο από αυτά τα νομοσχέδια… ο ίδιος, ο νυν Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ψήφισε το ίδιο νομοσχέδιο περί γάμου ανθρώπων του ιδίου φύλου… Δεν είδαμε κάποιο Μητροπολίτη η κάποιον Ηγούμενο του Αγίου Όρους να εκδιώξει κάποιον από αυτούς…» (σ. 14).

Δὲν τοὺς βραβεύει ὅμως ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ἐνῷ τυγχάνουν γνωσταὶ αἱ ἀντιδράσεις εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος, μὲ τὸν μακαριστὸν Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μ. Δοχειαρίου νὰ ἀναρτᾶ μελανὰς σημαίας, διὰ νὰ δηλώση ὅτι εἶναι ἀνεπιθύμητος ὁ Πρωθυπουργός. Ὅμως ὁ κ. Μπρὰγκ τὴν 16ην Ὀκτωβρίου 2019 ὑπερεψήφισεν ἐπίσης τὸν νόμον διὰ τὴν ἀποποινικοποίησιν τῆς ἐκτρώσεως καὶ τὴν πληθυσμιακὴν διεύρυνσιν προσβάσεως εἰς αὐτήν, καίτοι δὲν ἐδεσμεύετο ὑποχρεωτικῶς ἀπὸ ἀπόφασιν τοῦ κόμματός του, καθὼς ἦτο ψῆφος «κατὰ συνείδησιν». Τὸ νομοσχέδιον ἐνεκρίθη μὲ ἐλαχίστην πλειοψηφίαν.

Ἀναφέρομεν μόνον αὐτὰ τὰ ὀλίγα προκειμένου νὰ καταδείξωμεν ὅτι ὁ κ. Μπρὰγκ δὲν εἶναι τυχαῖον πρόσωπον, ἀλλὰ ταυτισμένον μὲ συγκεκριμένας πεποιθήσεις καὶ πράξεις, κατεγνωσμένας ὡς ἀντιθέτους μὲ τὴν διδασκαλίαν τῆς Ἐκκλησίας. Πρόκειται, ἑπομένως, διά ἄτομον τὸ ὁποῖον ἐνεργῶς καὶ δημοσίως εἶναι γνωστὸν, καθὼς ἀντιστρατεύεται ὅ,τι πρεσβεύει ἡ Ἐκκλησία. Διὰ τὸν λόγον αὐτὸν δὲν ἐπιτρέπεται νὰ βραβευθῆ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησίαν.

Πρόσωπα ἐκκλησιαστικῶς διαβεβλημένα ἕνεκα δημοσίων κατὰ συρροὴν πράξεων, ὅταν βραβεύωνται ἀποτελοῦν ἔμπρακτον κήρυγμα, διδασκαλίαν καὶ παράδει­γμα ἀντίθετα πρὸς ὅσα ἔχει ὁρκισθῆ ἕνας Ἀρχιερεύς. Ἀντιθέτως ὁ Ἀρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, δὲν τὸν ἐβράβευσεν ἁπλῶς, ἀλλὰ συμφώνως πρὸς τὸ  ἐπίσημον­  ἀνακοινωθὲν τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας (21.01.2020): α) ἀπέδωσεν εἰς αὐτὸν τὴν «ὑψηλότερη τιμητικὴ διάκριση ποὺ ἀπονέμει ἡ Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας» (σταυρόν, παρασημον καὶ γραπτὸν ἔπαινον) μὲ τὴν ὀνομασίαν «μετάλλιον τοῦ «Τάγματος τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ», ὅπου ἀνεκηρύχθη «Ἀνώτερος Ταξιάρχης τοῦ Τάγματος», β) εἰς εἰδικὴν τελετὴν (καθεδρικὸς ναός, τῶν διακόνων φερόντων ἅπασαν τὴν στολήν, τῶν ἱερέων φαιλόνιον καὶ ἐπιτραχήλιον, τοῦ Αὐστραλίας ἐπὶ τοῦ δεσποτικοῦ μὲ μανδύαν καὶ ράβδον, τοῦ κ. Μπρὰγκ ἀνεβιβασμένου εἰς τὸ Ἀρχιερατικὸν Παραθρόνιον), γ) εἰς τὸν λόγον του συγχαίρει τὸν κ. Μπρὰγκ  ἀνεξ­αιρέτως διά ὅλα ὅσα πράττει («Δεν ακούτε μόνο τα προβλήματά τους, αλλά μπορείτε επίσης να τους δώσετε το φως· προσπαθείτε να τους δώσετε χαρά· έχετε ως στόχο να τους βρείτε λύσεις, και προσπαθείτε να κάνετε ο,τι είναι καλύτερο για τον καθένα»).

Μὲ τὰς ἐνεργείας του αὐτάς παραβαίνει:

α) τὰς ρητάς ἐπιταγάς τοῦ Ἱ. Εὐαγγελίου διὰ τελείαν ἀποχὴν ἀπὸ ἄνομα ἔργα (ἐνδεικτικά: Πρὸς Ἐφεσίους Ἐπιστολὴ κεφ. 5,3 ἑξ. «πορνεία δὲ καὶ Πᾶσα ἀκαθαρσία ἢ πλεονεξία μηδὲ ὀνομαζέσθω ἐν ὑμῖν… μὴ οὒν γίνεσθε συμμέτοχοι αὐτῶν… καὶ μὴ συγκοινωνεῖτε τοῖς ἔργοις τοῖς ἀκάρποις τοῦ σκότους, μᾶλλον δὲ καὶ ἐλέγχετε»),

β) τοὺς Ἱ. Κανόνας περὶ τῶν ναῶν

(ἐνδεικτικά: Κανὼν ΣΤ΄ τῆς Συνόδου τῆς Λαοδικείας «Αἱρετικοὶ εἰς τὸν ναὸν μὴ εἰσερχέσθωσαν»),

γ) τὴν Ἱ. Παράδοσιν τῶν Ἁγίων Θεοφόρων Πατέρων περὶ ἠθικῆς

(ἐνδεικτικά: Ὁ ἱ. Χρυσόστομος γράφει περὶ τῆς ὁμοφυλοφιλίας: «Καὶ δὲν εἶναι μόνον αὐτὸ τὸ κακόν, ἀλλ’ ὅτι μὲ πολλὴν ἐλευθερίαν ἀποτολμᾶται τοιαύτη ἀκολασία καὶ ἐνομιμοποιήθη ἡ παρανομία. Κανεὶς δὲν ἐντρέπεται οὔτε κοκκινίζει, ἀλλὰ καὶ ὑπερηφανεύεται… Οἱ δῆθεν, ὅμως, λογικοί, ποὺ ἐγνώρισαν τὴν θείαν διδασκαλίαν καὶ διδάσκουν εἰς ἄλλους τί πρέπει καὶ τί δὲν πρέπει νὰ κάμνουν καὶ ἤκουσαν Γραφάς, ποὺ κατῆλθον ἀπὸ τὸν οὐρανόν, συνάπτουν σχέσεις ὄχι τόσον ἐλευθέρως μὲ τὰς πόρνας, ὅσον μὲ τοὺς νέους… ὡσὰν σκότος, ποὺ κατέλαβε τὰ πάντα καὶ κανεὶς πλέον οὔτε βλέπει αὐτὰ οὔτε τὰ ἀκούει, τοιουτοτρόπως ἀποτολμοῦν τὰ πάντα»)

δ) Πανορθόδοξον Ἀπόφασιν (Ἀπόφασις Συνάξεως τῶν Κανονικῶν Ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων Αὐστραλίας καὶ Ὠκεανίας τοῦ 2016 ἐναντίον τοῦ νομοσχεδίου περὶ τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων)

ε) Συνοδικάς Ἀποφάσεις τῆς προϊσταμένης του συνοδικῆς ἀρχῆς κατὰ τῆς ὁμοφυλοφιλίας

(ἐνδεικτικά: τὴν Συνοδικὴν Ἀπόφασιν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ 1305 «καὶ ἵνα πάσαις ταῖς πόλεσι κηρυχθῇ, ἀτιμωρήτους μὴ ἐᾷν τοὺς ἁλόντας πορνείᾳ, μοιχείᾳ, αἱμομιξίᾳ, ἀρρενομανίᾳ, γοητείᾳ, ἢ ἄλλῳ τινὶ τόν ὅσα εἰς χόλον Θεοῦ, καὶ βλάβην ψυχῶν ἀναιδῆ προβαίνοντα, ἀλλ’ ἐκδικεῖσθαι νομίμως καὶ φιλανθρώπως, ἐπεί καὶ τῷ μακαρίῳ Παύλῳ ἠξίωται Θεοῦ διάκονος διὰ ταῦτα ὁ ἄρχων ὀνομασθῆναι, ὡς μήτε εἰκῆ φορεῖν τὴν μάχαιραν, τό τε ἔκδικον εἰς δικαίαν ὀργὴν τοῖς τολμῶσι παρανομεῖν καὶ τὰ χείριστα διαπράττεσθαι»)

στ) τὴν Ὀρθόδοξον Παράδοσιν περὶ τῶν σχέσεων Ἐκκλησίας – Πολιτείας (ἐνδεικτικά: τὴν Συνοδικὴν Ἀπόφασιν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ 1838 περὶ τοῦ νομοσχεδίου τῶν βαθμίδων γάμου «…ἡ καθ’ ἡμᾶς τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, πόρρω ἀπέχουσα τοῦ νὰ φανῆ συνευδοκοῦσα, ἄπαγε!… Ἡ Ἐκκλησία δὲν μᾶς ἐδόθη ὡς ὄργανον τῶν παθῶν μας καὶ ὡσεὶ παίγνιον τῆς φαντασίας τῶν πολιτικῶν ἀρχῶν, οὔτε δύναται νὰ συγκαταβῆ εἰς τὰ ἐμπαθῆ τῶν αἰώνων φρονήματα καὶ εἰς τὰ τῶν πολιτικῶν διοικήσεων σχέδια καὶ νὰ συμμορφοῦται μὲ τὸ πνεῦμα τοῦ αἰῶνος… καὶ ὄχι ποτὲ πολιτικοὶ ἄνδρες νὰ ρυθμίζωσι κατὰ τὰ πάθη των τὴν θρησκείαν τοῦ Θεοῦ…  ἐὰν δὲ οἱ ὀρθόδοξοι κάτοικοι θέλωσι νὰ νομίζωνται πάντοτε, ὡς ἀπ’ ἀρχῆς, γνήσια τέκνα τῆς κοινῆς ταύτης μητρός, Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, πρέπει νὰ σέβωνται ὁλοψύχως καὶ νὰ φυλάττωσιν ἀπαραβάτως, ὁμοῦ μὲ ὅλον τὸ πλήρωμα τῶν πιστῶν, τοὺς ἱεροὺς νόμους καὶ Κανόνας καὶ τὰ πατροπαράδοτα ἔθιμα τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως, νὰ συμβουλεύωνται μετ’ αὐτῆς πῶς νὰ ἐκριζώσωσι τὰ τοιαῦτα ζιζάνια, τὰ ἐπιπολάζοντα εἰς τὸ ὀρθόδοξον κράτος των… τούτου ἕνεκα λογίζεται ἱερόν, ἀπαραίτητον ὄφλημα τῆς ὑμῶν ἐκλαμπρότητος, τῶν ἐμφρονεστάτων βουλευτῶν… ἵνα δείξητε πρῶτοι τὸ καλὸν παράδειγμα… ἵνα τοιουτρόπως καὶ ἑαυτοὺς ἀπαλλάξητε πάσης πνευματικῆς ἐνοχῆς καὶ παντὸς μώμου τοῦ ἐκ τῆς ἐπὶ τῶν ἡμερῶν σας ἀθετήσεως καὶ καταργήσεως τῶν θείων καὶ ἱερῶν νόμων»).

ζ) τὰς ἐπὶ ἑπτὰ συν­απτὰ ἔτη ἐκδοθείσας ἐγκυκλίους τοῦ προκατόχου Αὐστραλίας Στυλιανοῦ, ποὺ ὠργάνωσεν ὁλόκληρον ἀντιεκστρατείαν κατὰ τοῦ νομοσχεδίου.

η) τὴν βούλησιν τοῦ ποιμνίου του, δηλ. τῶν Ἐπισκόπων τῆς Αὐστραλίας, τῶν Ἱ. Μονῶν, τοῦ Κλήρου καὶ τοῦ λαοῦ, οἱ ὁποῖοι εἶχον ἀντιπαρατεθῆ εἰς τὰ κελεύσματα τοῦ κ. Μπρὰγκ μὲ ὑπογραφάς, κηρύγματα καὶ γράφουν εἰς τὸ διαδίκτυον ἐναντίον αὐτῆς τῆς βραβεύσεως.

Καταγγέλλων τὸ τρίτον δημοσίευμα τοῦ «Ο.Τ.» τῆς 21ης Φεβρουαρίου 2020 ὁ Σεβασμιώτατος ἐπανέρχεται εἰς τὸ θέμα:

«…εμμένετε στην προσβολή και της τιμής και της υπόληψής μου… που αιτία έχουν και πάλι το γεγονός της βράβευσης του Γερουσιαστή κ. Bragg!… επιχειρείται και πάλι κακόβουλη και ανήθικη σύγκριση μεταξύ εμού και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, βράβευσα τον Γερουσιαστή έχοντας ως δήθεν στόχο να αποκτήσω προσβάσεις στην εξουσία… ως εξουσιομανούς κληρικού, που προβαίνω σε πράξεις ενάντια στις θέσεις της Εκκλησίας, αποβλέποντας στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων… προσπαθείτε να με αποκόψετε από την γενέτειρά μου και την κατά σάρκα οικογένειά μου… από τους πολλούς μου μαθητές στην Κρήτη, από τους αδελφούς της Ιεράς Μονής της μετανοίας μου και τα πολλά πνευματικά μου παιδιά» (σ. 15-16).

Ὡς κατεδείχθη ἀνωτέρω, τὸ γεγονὸς τῆς βραβεύσεως τοῦ κ. Μπρὰγκ εἶναι μεῖζον ἐκκλησιαστικὸν ζήτημα, διὰ τὸ ὁποῖον δὲν προσεβάλαμεν καμίαν ὑπόληψιν, ἀπεναντίας ἡ συγκεκριμένη βράβευσις προσβάλλει τὸ Ὀρθόδοξον ἦθος, ποὺ εἶναι τὸ δόγμα ἐν τῇ πράξει. Ὁ Σεβασμιώτατος ὁμιλεῖ ἀναποδείκτως διὰ «κακόβουλη καὶ ἀνήθικη» σύγκρισιν μὲ τὸν κυρὸν Αὐστραλίας Στυλιανόν. Σύγκρισις ὑπάρχει καθημερινῶς μὲ τὸν ἴδιον τὸν πάμπτωχον Χριστόν, τύπος τοῦ ὁποίου ὀφείλει κάθε Ἀρχιερεὺς νὰ εἶναι, «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν» (Ἑβρ. 7,26).

Σύγκρισις ὑπάρχει καθημερινῶς ἀπὸ τὸ ἴδιον τὸ ποίμνιόν του καὶ ὁλάκερον τὴν κοινωνίαν, καθὼς εἶναι δημόσιον πρόσωπον ὡς θρησκευτικὸς λειτουργός, καὶ μάλιστα αὐτὴ εἶναι ἀναπόφευκτος, ὅταν ὅσα πράττη ἔρχονται εἰς εὐθεῖαν ἀντίθεσιν μὲ ὅσα ἔπραξεν ὁ προκάτοχός του.

Παραποιεῖ ὅμως τὸ νόημα τοῦ δημοσιεύματος σχετικὰ μὲ τὰς προσβάσεις εἰς τὴν ἐξουσίαν. Τὸ δημοσίευμα ἐπακριβῶς γράφει: «ο κυρός Στυλιανός… δεν διενοήθη ποτέ να προσκυνήση τον πρωτοστάτην των ομοφυλοφίλων, δια να έχη προσβάσεις εις την εξουσίαν», δηλ. ὁ κυρὸς Στυλιανὸς ἠδύνατο κατὰ τὸ παρελθὸν νὰ ὑποχωρήση ἔναντι κάθε πρωτοστάτου τῶν ὁμοφυλοφιλικῶν δικαιωμάτων (ἀπὸ τὸ 2012 ἐπολέμει κατὰ αὐτῶν, ἐνῷ ὁ κ. Μπρὰγκ ἀνέλαβε τὸ 2017), διὰ νὰ ἔχη προσβάσεις εἰς τὴν πολιτικὴν ἐξουσίαν, ἀλλὰ δὲν τὸ ἔπραξε ποτέ. Πῶς θίγεται ὁ Σεβασμιώτατος ἀπὸ κάτι ποὺ ἀφορᾶ κατὰ τὸ παρελθὸν τὸν προκάτοχόν του; Θεωρεῖ ὁ ἴδιος ὅτι προσεκύνησε τὸν πρωτοστάτην τῶν ὁμοφυλοφίλων; Συγκρίνει ὁ ἴδιος τὸν ἑαυτόν του μὲ τὸν προκάτοχόν του; Διότι τὸ δημοσίευμα δὲν τὸ κάνει, ἀναφέρει ἁπλῶς γεγονότα, ἐνῷ ἀναφορὰ εἰς τὸν κ. Μακάριον γίνεται μετὰ ἀπὸ ἀλλαγὴν παραγράφου.

Ὅσον ἀφορᾶ τὴν δῆθεν προσπάθειαν ἀποκοπῆς του ἀπὸ τὴν Κρήτην, τοὺς συγγενεῖς, τοὺς μαθητάς, τοὺς συμμοναστάς καὶ τὰ πνευματικά του τέκνα, ἐρωτῶμεν: ὁ «Ο.Τ.» τὸν ἀπέρριψε συνοδικῶς διὰ Μητροπολίτην εἰς Κρήτην; ὁ «Ο.Τ.» τοῦ ἀπηγόρευσε νὰ λειτουργήση τὴν ἡμέραν τῆς ἐπετείου τῶν 45 ἐτῶν Ἀρχιερατείας τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης; Διότι ἡ διατύπωσις ἑνὸς ἐρωτήματος ποὺ ἀπηυθύναμεν πρὸς τοὺς Ἀρχιερεῖς τῆς Κρήτης δὲν στοιχειοθετεῖ τίποτε.

Εἰς τὴν συνέχειαν ὁ Σεβασμιώτατος κατηγορεῖ τὸν «Ο.Τ.» διὰ τὴν ἀναδημοσίευσιν εἰς τὴν ἠλεκτρονικήν του σελίδα δημοσιεύματος τῆς ἱστοσελίδος «romfea.gr» μὲ τίτλον «Ἀγορὰ κατοικίας ἑκατομμύριων ἀπὸ τὴν Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας» τῆς 1ης Μαρτίου 2020, γράφων:

«…επιχειρείτε, παρουσιάζοντας παραπλανητικά ότι το αγορασθέν από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αξίας 6.500.000 δολλαρίων, πρόκειται να είναι η μελλοντική μου κατοικία, να αφήσετε αιχμές ότι εκμεταλλεύομαι την περιουσία της Αρχιεπισκοπής προς εξασφάλιση προσωπικών μου ανέσεων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ευσταθεί, καθώς το εν λόγω ακίνητο προορίζεται για την ίδια την Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον είναι ανακριβής η πληροφορία ότι το εν λόγω ακίνητο έχει επιφάνεια 346 τ.μ., καθώς η επιφάνειά του είναι 220 τ.μ. Τέλος το ποσό των 6.500.000 είναι απολύτως δικαιολογημένο για την αγορά της Αυστραλίας…»

Πρῶτον, οὐδέποτε ὁ Σεβασμιώτατος προέβη εἰς διάψευσιν τοῦ δημοσιεύματος τῆς ἱστοσελίδος «romfea.gr», ἑπομένως κάθε ἀναδημοσίευσις εἶναι ἀπολύτως νόμιμος καὶ θεμιτή.

Δεύτερον, ὁ Σεβασμιώτατος ἐπικρίνει τὴν ὀλιγόλογον ἀναδημοσίευσιν, ἀλλὰ  ἀποφεύγει νὰ ἀναφερθῆ εἰς τὸ κύριον δημοσίευμα τοῦ  «Ο.Τ.»  μὲ  τί­τλον «6.500.000$ τὸ «παλάτι» τοῦ Αὐστραλίας!» τῆς 6ης Μαρτίου 2020, ὅπου ἀναγράφονται ἀκριβῆ τετραγωνικὰ μέτρα καὶ πλῆθος πρωτοτύπων πληροφοριῶν.

Τρίτον, ὁ Σεβασμιώτατος ἐπικαλεῖται ὅτι ἡ ἀγορὰ ἔγινε ἀπὸ τὸ Consolidated Trust, ἀλλὰ δὲν ἔχει δώσει εἰς τὴν δημοσιότητα τὴν ἀπόφασιν-ἐντολὴν τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Συμβουλίου, ἄν καί ζητεῖται ἡ δημοσίευσίς της. Μάλιστα, δημοσίευμα τοῦ «Νέου Κόσμου» τῆς Αὐ­στρα­λίας, τὸ ὁποῖ­ον ἀνέφερεν ὅτι κύκλοι τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς ἰσχυρίζονται ὅτι ἡ ἀπόφασις ἐλήφθη κατὰ τὸν μῆνα ποὺ ἀπεβίωσεν ὁ Αὐ­στραλίας κυ­ρὸς Στυλιανός, διεψεύσθησαν ἀπὸ τὸν ἀνηψιόν του μὲ δύο ἐπιστολάς (5ης καὶ 9ης Μαρτίου 2020).

Τέταρτον, τὸ ποσὸν τῶν 6.500.000$ δὲν εἶναι δικαιολογημένον, καθὼς εἰς τὴν ἐν λόγῳ περιοχὴν ὁ μέσος ὅρος τιμῶν –συμφώνως πρὸς τὰς κτηματομεσιτικάς ἑταιρείας- κυμαίνεται ἀπὸ 2 ὥς 3 ἑκατομμύρια δολλάρια.

Πέμπτον, τὸ ποσὸν τῶν 6.500.000$  δὲν δικαιολογεῖται ἀπὸ ἐκκλησιαστικὸν φορέα διά ἀγορὰν ὑπερπολυτελοῦς διαμερίσματος (τρεῖς διπλαὶ κρεββατοκάμαραι, τρία μπάνια, μάρμαρα κ.λπ.). Ὁ Σεβασμιώτατος ἰσχυρίζεται ὅτι δὲν πρόκειται διὰ τὴν μελλοντικήν του κατοικίαν. Δὲν διευκρινίζει ὅμως ποῖ­ος θὰ διαμείνη εἰς τὸ διαμέρισμα, τοῦ ὁποίου αἱ προδιαγραφαὶ (ὑπερπολυτελὲς καὶ εἰς ἰδιωτικὴν πολυκατοικίαν ἰδιοκτήτων ὀροφοδιαμερισμάτων εἰς τὴν δευτέραν πλέον ἀκριβῆ περιοχὴν τοῦ Σίδνεϋ) δὲν ἐπιτρέπουν καμίαν ἄλλην χρῆσιν (π.χ. γραφεῖα Ἱ. Μητροπόλεως, ὀρφανοτροφεῖον κ.ἄ.), ἐνῷ παραλλήλως θὰ ἐπιβαρύνεται ἀπὸ τὰ πάγια ἔξοδα ποὺ συμφώνως πρός τὸν ὑπολογισμὸν τῆς κτηματομεσιτικῆς ἑταιρείας ἀνέρχονται εἰς 6.000 δολλάρια ἐτησίως.

Ἕκτον, ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρει ὅτι ἡ ἐκδήλωσις διὰ τὰ ὀνομαστήριά του ἀπέφερε 318.000 δολλάρια, ποὺ ἐδόθησαν διὰ τὴν κατασκήνωσιν νέων καὶ 707.208,91 δολλάρια ἀπὸ ἔρανον, διὰ νὰ δοθοῦν εἰς τοὺς πυροπλήκτους. Πῶς λοιπὸν 6.500.000$ διά ἓν μόνον διαμέρισμα θεωροῦνται δικαιολογημένα;

Ἕβδομον, οἱ Ἱ. Κανόνες εἶναι αὐστηροὶ ὡς πρὸς τὴν ἀπόκτησιν καὶ διαχείρισιν ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας. Ὁ ἔγκριτος Κανονολόγος Νικόδημος Μίλλας Ἐπίσκοπος Δαλματίας καὶ Ἰστρίας γράφει (Τὸ ἐκκλησιαστικὸν δίκαιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας, σ. 761-763):

«ἡ ἐκκλησιαστικὴ περιουσία ἕλκει τὴν ἀρχὴν αὐτῆς ἐκ τῶν προσφορῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν, ὅπως διὰ τούτων καταβάλλωνται αἱ τῆς λατρείας δαπάναι καὶ παρέχηται τοῖς ἀπόροις ἀδελφοῖς ἡ δέουσα βοήθεια καὶ περίθαλψις. Τοῖς δυσὶν τούτοις σκοποῖς, τοῖς καθορίζουσι τὴν χρῆσιν τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας, ἀφιέρωσεν ἡ ἐκκλησία πᾶσαν τὴν ἑαυτῆς ἐνέργειαν… Ἕνεκα τοῦ ρηθέντος σκοποῦ, εἰς ὅν προώρισται ἡ ἐκκλησιαστικὴ περιουσία, οἱ Κανόνες ἀπαγορεύουσιν ἐπισείοντες βαρείας ποινὰς τὴν χρῆσιν τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας εἰς ἀλλοτρίους σκοπούς, μὴ διατελοῦντας τουλάχιστον ἐμμέσως εἰς συνάφειαν πρὸς τοὺς ρηθέντας, ὡς καὶ τὴν ἐκποίησιν καὶ διασπάθησιν αὐτῆς… ταῦτα δὲ θεσπίζουσι καὶ αἱ πατριαρχικαὶ σύνοδοι τοῦ μεσαίωνος…».

Τουτέστιν, πιστεύομεν ὅτι, ἐὰν ὁ Σεβασμιώτατος δὲν ἐξηγήση διά ποῖον ἐκ τῶν δύο σκοπῶν ἠγοράσθη τὸ τοιοῦτον διαμέρισμα ἱεροκανονικῷ δικαίῳ καθίσταται παραχρῆμα ὑπόδικος διὰ παράβασιν Ἱ. Κανόνων καὶ Κανόνων Πατριαρχικῶν Συνόδων. Ἀναγράφομεν ὅλα αὐτὰ προκειμένου νὰ καταδείξωμεν ὅτι οἱ λόγοι δημοσιεύσεως τῶν ἄρθρων, εἰς τὰ ὁποῖα θέτομεν αὐτὰ τὰ ἐρωτήματα εἶναι καθαρῶς ἐκκλησιαστικοί, ἀφοροῦν διαχείρισιν τοῦ ὀβολοῦ τῶν πιστῶν καὶ τὴν διαφύλαξιν τοῦ κύρους τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας, καὶ οὐχὶ προσωπικοὶ ὡς διατείνεται ὁ Σεβασμιώτατος.

Διὰ τὸ πέμπτον δημοσίευμα τῆς 13ης Μαρτίου 2020 ὁ Σεβασμιώτατος γράφει:

«…προσκαλείται ουσιαστικά την Ιερά Σύνοδο και το ΥΠΕΞ να με απομακρύνει από τη θέση μου! Μου αποδίδεται(sic) μάλιστα ειρωνικά και με πρόθεση υποβιβασμού μου τους χαρακτηρισμούς «πνευματικός χορηγός της προβολής των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων» και «golden boy»… Ισχυρίζεστε ειδικότερα ότι έχω εξευτελίσει την Ορθοδοξία, δεν σεβάστηκα την Εκκλησία και θα έπρεπε ήδη να έχω απομακρυνθεί! Δημιουργείτε κλίμα στάσεως εναντίον μου ξεσηκώνοντας το ποίμνιό μου…» (σ. 16-17).

Παρακαλοῦμεν τὴν Ἱερὰν Σύνοδον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου νὰ ἐπανεξετάση τὴν ἐπιλογήν της καὶ ἂν χρειασθῆ νὰ ἀπομακρύνη τὸν Σεβασμιώτατον, διὰ τοὺς ἱεροκανονικοὺς λόγους ποὺ ἐστοιχειοθετήσαμεν. Εἶναι παραπλανητικὸν ὅμως νὰ γράφη ὅτι προσεκαλέσαμεν τὸ ΥΠΕΞ νὰ τὸν ἀπομακρύνη, ἀφοῦ κάτι παρόμοιον δὲν ὑπάρχει πουθενὰ εἰς τὸ δημοσίευμα.

Ὅσον ἀφορᾶ τοὺς χαρακτηρισμούς, διὰ μὲν τὸν πρῶτον ἐθέσαμεν ἐρωτηματικὸν ζητοῦντες ἀπάντησιν ἀπὸ τοὺς ἁρμοδίους. Διὰ δὲ τὸν δεύτερον, δὲν εἴχομεν σκοπόν νά ὑποτιμήσωμεν τόν Σεβασμιώτατον, καθὼς δηλώνει διοικητικὸν στέλεχος ποὺ ἀμείβεται ἁδρὰ, ὥστε νὰ κινητοποιῆ τοὺς μηχανισμοὺς τῆς ἐπιχειρήσεως, διὰ νὰ αὐξάνη τὰ κέρδη της. Ἀντιδιεστείλαμεν αὐτὸ πρὸς τὴν ἔννοιαν τοῦ Ποιμένος, καθὼς ἡ Ἐκκλησία δὲν λειτουργεῖ μὲ τὴν φιλοσοφίαν ἐπιχειρήσεως. Δὲν βραβεύει ἡ Ἐκκλησία διὰ κανένα λόγον πολιτικοὺς ταγμένους ὀπαδοὺς εἰς ἰδεολογίας ποὺ ἀντιστρατεύονται τὴν ἀλήθειάν της, διότι αὐτὸ διασύρει τὸ ἦθος της.

Ὁ Σεβασμιώτατος ὅμως παραθέτει ἕνα ἐλάχιστον τμῆμα ἀπὸ τὸ ἄρθρον, παραλείπων τὸ ὑπόλοιπον, εἰς τὸ ὁποῖον ἐκτενῶς καταγράφονται μὲ τεκμήρια αἱ ἐπὶ ἑπταετίαν ἀκατάπαυστοι δραστικαὶ ἐνέργειαι τοῦ προκατόχου του ἐναντίον τῆς θεσπίσεως τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων, ὑπερήφανος διὰ τὴν ὁποίαν παρευλάνει ὁ κ. Μπρὰγκ τὸν Φεβρουάριον τοῦ 2020, ἕνα μῆνα μετὰ τὴν βράβευσίν του ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Μακάριον.

Δὲν ἐδημιουργήσαμεν καὶ δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ δημιουργήσωμεν «κλῖμα στάσεως», ἀπεναντίας εἰς τὸ τέλος τοῦ ἄρθρου δὲν παροτρύνομεν τοὺς πιστούς, ἀλλὰ μὲ σαφήνειαν ἐναποθέτομεν τὴν ἐλπίδα μας εἰς τὸν Θεὸν γράφοντες: «Εὐχόμεθα ὁ Θεὸς συντόμως νὰ ἀπαλλάξη τὴν Ἐκκλησίαν του ἀπὸ τὴν παρουσίαν του…».

 Ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρεται εἰς ἕνα «ἕκτο ἀπὸ 03-04-2020 δημοσίευμα ποὺ ἀναρτήθηκε στὴν ἠλεκτρονικὴ ἱστοσελίδα τῆς ἐφημερίδα σας», ὅμως αὐτὸ δὲν εἶναι νέον δημοσίευμα, ἀλλὰ δημοσίευσις τμήματος τοῦ πρώτου ἄρθρου, διὰ τὸ ὁποῖον προσεκομίσαμεν ὡς ἀπόδειξιν, ὅσα τὸ Δελτίον Τύπου τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας (21.01.2020) ἔγραφεν.

Ἐν συνεχείᾳ ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρεται εἰς ἕβδομον δημοσίευμα τῆς 8ης Ἀπριλίου 2020 (ἀγνοεῖ μᾶλλον ὅτι ἡ πρωτότυπος δημοσίευσις εἶναι ἔντυπος εἰς τὸ φύλλον τῆς 3ης Ἀπριλίου 2020) μὲ τίτλον «Νέον κροῦσμα κακοδιαχειρίσεως ἀπὸ τὸν Αὐστραλίας», γράφων:

«…αφήνετε να εννοηθεί, με αφορμή τον έρανο που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αυστραλία, ότι δεν διαχειρίστηκα ορθά το ποσό που συγκεντρώθηκε καθώς έδωσα μέρος αυτού στην πυροσβεστική υπηρεσία και μέρος αυτού σε νοσοκομείο για κοάλα… τα ως άνω διαλαμβανόμενα στόχο έχουν να βλάψουν την τιμή και υπόληψή μου και να με εμφανίσουν ως έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν μπορεί να λάβει ορθές αποφάσεις» (σ. 18)

Θεωροῦμεν παραπλανητικὰ ὅσα γράφει ὁ Σεβασμιώτατος, καθὼς εἰς τὸ δημοσίευμα δὲν τὸν ἐπεκρίναμεν διὰ τὸ ποσόν ποὺ διέθεσεν, ἀλλὰ προέβημεν εἰς σύγκρισιν τῶν ἐπισήμων ἐξαγγελιῶν του καὶ τῶν τελικῶν ἀποδεκτῶν τῶν χρημάτων. Συγκεκριμένα, ὁ Σεβασμιώτατος εἰς τὴν «καμπάνια» διὰ τὴν συγκέντρωσιν χρημάτων ἀνέφερεν ἀποκλειστικῶς καὶ μόνον ὅτι τὰ χρήματα θὰ δοθοῦν εἰς ἀνθρώπους καὶ οἰκογενείας ποὺ ἐπλήγησαν ἀπὸ τὴν λαίλαπα. Διά αὐτὸν τὸν σκοπὸν συνέδραμον ὅλοι. Τελικῶς, εἰς τὸ ἐπίσημον ἀπολογισμὸν ποὺ ἀνηρτήθη (Δελτίον Τύπου 24ης Μαρτίου 2020) τὰ χρήματα ἐδόθησαν εἰς μίαν δημοτικὴν ἀρχήν, εἰς τὴν πυροσβεστικὴν ὑπηρεσίαν καὶ εἰς νοσοκομεῖον διὰ κοάλα. Ἆραγε, διὰ αὐτὴν τὴν ἀλλαγὴν σκοποῦ διαθέσεως τῶν χρημάτων ἐρωτήθησαν ἡ Ὁμογένεια τῆς Ἀμερικῆς καί ἡ Ἱ. Μ. Μεσογαίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, αἱ ὁποῖαι συνέβαλον ἱκανὸν ποσόν;

Ἐξ ὅσων ἀνεφέρθησαν καθίσταται ἐμφανὲς ὅτι:

α) αἱ κατηγορίαι τοῦ Σεβασμιωτάτου διαψεύδονται ἀπὸ τὰ ἀνακοινωθέντα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς του

β) δὲν ἔχει ἀπαντήσει σχετικῶς μὲ τὰς κακοδοξίας του οὔτε ἔχει προσάγει πειστικὰ ἐπιχειρήματα διὰ τὴν παράβασιν τῶν Ἱ. Κανόνων, παράβασιν καί κακοδοξία, αἱ ὁποῖαι ἔχουν ἐπιπτώσεις εἰς τό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας

Εὐχαριστοῦμεν τόν Σεβασμιώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Αὐστραλίας κ. Μακάριον, ὁ ὁποῖος ἔδωσεν ἰδιαιτέραν προσοχήν εἰς ὅσα ἐδημοσιεύθησαν εἰς τόν Ὀρθόδοξον Τύπον καί μᾶς τιμᾶ τό ἐνδιαφέρον του. Ἐπιθυμοῦμεν νά τόν διαβεβαιώσωμεν ὅτι ἡ κριτική τοῦ «Ο.Τ.», ἀπό τῆς ἱδρύσεώς του ἕως σήμερον, εἶναι καλοπροαίρετος, ἔχει καθαρῶς ἐκκλησιαστικόν χαρακτῆρα καί ἀφορᾶ εἰς τήν τήρησιν τῶν Ἱερῶν Κανόνων καί τῶν Δογμάτων τῆς Ἐκκλησίας. Μέ αὐτό τό πνεῦμα ἐδημοσίευσε τόσον τά ἄρθρα ὅσον καί τό ἀπαντητικόν κείμενον εἰς τό ἐξώδικον, πού εἶχε χρέος νά τό πράξη. Ἐάν εἰς κάτι ἀκουσίως τόν ἐπικράναμεν, ζητοῦ­μεν υἱικῶς συγγνώμην.

Τέλος, τίποτε ἀπὸ ὅσα ἐδημοσιεύθησαν δὲν εἶναι ψευδὲς ἢ ὑβριστικόν. Ἠσκήθη ὀξεῖα, ἀλλὰ καλόπιστος κριτικὴ εἰς δημοσίας ἐνεργείας τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας, διὰ μείζονα ζητήματα, αἱ ὁποῖαι (καὶ ὄχι τὰ δημοσιεύματα) προεκάλεσαν τὸ κοινὸν αἴσθημα τῆς Ὁμογενείας καὶ τὴν εὐσέβειαν τῶν Ὀρθοδόξων, σύμφωνα μέ τάς καταγγελτικάς ἐπιστολάς τάς ὁποίας ἐλάβομεν.

 

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ἰωσὴφ διατυπώνει
εὔλογον ἀπορίαν εἰς ἀνάρτησίν του (FACEBOOK 5/3/2020)
σχετικῶς μὲ τὴν ἀγορὰν Ἀρχιεπισκοπικῆς κατοικίας,
ἀναφερόμενος εἰς δημοσίευμα μὲ τίτλον «Διευκρινίσεις για την αγορά διαμερίσματος $ 6,5 εκατ.
στο λιμάνι του Σίδνεϊ από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΘΕΝΤΑΣ
Ὑπὸ Ἱερομονάχου Δαμασκηνοῦ,
τέως Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱ. Κοινότητος

Ὀφειλομένη ἀπάντησις εἰς ὅσους ἀνέγνωσαν εἰς τὸ διαδίκτυον τὸ ὑπ’ ἄρ. 268/ 27-3-2020 σεπτὸν Πατριαρχικὸν Γράμμα πρὸς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Κουτλουμουσίου ὡς καὶ τὴν ὑπ’ ἀριθμ. 750/ 28-3-2020 ἐπιστολὴν τῶν βοηθῶν ἐπισκόπων τῆς ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας. Τὰ δύο ταῦτα γράμματα σχετίζονται μὲ τὸ ἄρθρον μου: «ὅταν οἱ φύλακες γίνωνται προδόται…» τῆς 14-2-2020 εἰς τὸν Ο.Τ.

Δὲν εἶχον πρόθεσιν νὰ συνεχίσω νὰ ἀσχολοῦμαι μὲ τὸ περὶ οὗ ὁ λόγος θέμα, ἀλλ’ ἐπειδὴ προέτρεξεν ὁ ἰδιοκτήτης τῆς ἱστοσελίδος «Φῶς Φαναρίου» νὰ δημοσιεύση, τὴν 30ήν Ἀπριλίου 2020, ταύτας εἰς τὸ διαδίκτυον, καθὼς καὶ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος νὰ τὰς δώση εἰς τὴν δημοσιότητα, εἰς τὴν ἐφημερίδα «Νέος κόσμος» τῶν ὁμογενῶν τῆς Αὐστραλίας ἐν Μελβούρνῃ, πρὶν κἄν ἐξετάσουν τὸ θέμα οἱ ἀποδέκται τῶν ἐπιστολῶν, ἀναγκάζομαι νὰ δώσω εἰς τὴν δημοσιότητα τὸ παρὸν κείμενον, τὸ ὁποῖον ἀπέστειλα εἰς τὴν Σεπτὴν Ἱερὰν Κοινότητα τοῦ Ἁγίου Ὄρους Ἄθω καὶ εἰς τὰς Κ΄ Ἱ. Μονάς, τὴν 16ην Ἀπριλίου 2020 (π. ἡμ.) ὑπ’ ἀρ. 104, δι’ οὗ ἀποκρούω τὰς αἰτιάσεις τὰς ἀναφερομένας εἰς τὸ κείμενον τῶν δύο ἐπιστολῶν (μετὰ μικρᾶς προσθήκης εἰς τὸ τέλος τῆς 5ης παραγράφου).

ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

«Βαθυσεβάστως ἀλλὰ καὶ ἐπωδύνως ἀπαντῶ εἰς τὰς αἰτιάσεις εἰς τὸ πρόσωπόν μου, τὰς ἀναφερομένας εἰς τὸ ὑπ. ἀρ. 268/27-3-2020 σεπτὸν Πατριαρχικὸν Γράμμα πρὸς  τὴν  Ἱερὰν  Μονὴν  Κου­τλουμουσίου, καὶ τὸ ὑπ’ ἀριθμ. 750/28-3-2020 τῶν ἐπισκόπων τῆς Αὐστραλίας.

Θὰ ἀρχίσω μὲ τὴν φράσιν τοῦ ἁγίου Μαξίμου τοῦ ὁμολογητοῦ εἰς τὸν διάλογόν του, μετὰ Πύρρου – Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως:

1) «Θαυμάζω πῶς Πατριάρχαι ὄντες κατατολμᾶτε τοῦ ψεύδους» (Περὶ θελήσεως, ἐκδ. Ἁρμός, Σελ. 150).

Εἰς τὸ Πατριαρχικὸν Γράμμα τὸ μόνον ἀληθὲς εἶναι ἡ σφραγὶς καὶ ἡ ὑπογραφὴ τοῦ Πατριάρχου. Προφανῶς ὁ Παναγιώτατος σὲ κάποιο ἄλλο πρόσωπον ἤθελε ἀπευθύνη τὸ Γράμμα Του καὶ ἁπλῶς ἐποίησε λάθος εἰς τὸ ὄνομα τοῦ παραλήπτου.

Ἐποίησα ἔρευναν διὰ γνωστοῦ μου Ἀρχιερέως, φίλου Συνοδικοῦ μέλους τῆς ἐν Φαναρίῳ Ἱερᾶς Συνόδου καὶ ἐπληροφορήθην, ὅτι εἰς τὴν τελευταίαν Σύνοδον τοῦ πρώτου δεκαημέρου τοῦ Μαρτίου ἡ Ἱ. Σύνοδος οὐδόλως ἠσχολήθη μὲ τὸ πρόσωπόν μου. Τὸ γράμμα οὔτε ὁμόφωνον εἶναι, διότι ἔχω εἰς χεῖρας μου γράμμα ἐπιφανοῦς καὶ καταξιωμένου Ἱεράρχου, Συνοδικοῦ μέλους, ὁ ὁποῖος μὲ συγχαίρει διὰ τὸ ἄρθρον μου, τὸ ὁποῖον τοῦ ἀπέστειλα ἀναφορικῶς μὲ τὴν βράβευσιν ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου, στηλιτεύσας τὴν πρᾶξιν τῆς βραβεύσεως τοῦ δεινοῦ προπαγανδιστοῦ τοῦ Γάμου τῶν Ὁμοφυλοφίλων Γερουσιαστοῦ Α. Bragg, ἐκπροσώπου τῆς Κυβερνήσεως εἰς τὴν ὀνομαστικήν του ἑορτήν, ποὺ ἐθέσπισε τὸν ἀντιβιβλικὸν Γάμον εἰς τὴν Αὐστραλιανὴν κοινωνίαν, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ διαστρέφωνται εἰς ὅλα τὰ δημόσια σχολεῖα τῆς χώρας τὰ παιδιά, οὐ μόνον τῶν Ὀρθοδόξων, ἀλλὰ ὅλων τῶν Αὐστραλῶν, ἀπὸ τὸ Νηπιαγωγεῖον εἰς τὴν Σοδομιτικὴν ἁμαρτίαν τῆς ὁμοφυλοφιλίας. Τὸ ἄρθρον προφανῶς προὐκάλεσε τὴν ὀργὴν τοῦ Πατριάρχου.

Ὡς ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος ὁ κ. Μακάριος θὰ ἔδει, ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ τῆς προσωπικῆς του συναντήσεως μὲ τὸν Γερουσιαστήν, νὰ ὀνειδίσῃ τὴν κυβέρνησιν καὶ τὸν ἴδιον, διὰ τὴν θέσπισιν τοῦ ἀνόμου Γάμου, καθὼς ἐπραττεν ἀπ’ ἄμβωνος ὁλόκληρος ἡ Ἱ. Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας ἐπὶ ἑπτὰ συναπτὰ ἔτη, ἐπὶ τοῦ ἀξίου προκατόχου του, κυροῦ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, διὰ χειλέων ἁπάντων τῶν ἐπίσκοπων, παλαιῶν, καὶ νέων – τότε ἱερομονάχων – καὶ τῶν ἱερέων, διὰ πανορθοδόξου ἀποφάσεως, ὅλων τῶν ὀρθοδόξων ἐπισκόπων τῆς Αὐστραλίας. Γνωρίζει ὁ κ. Μακάριος πόσον ἐστενοχώρησε τὴν Ἱ. Ἐπαρχιακὴν Σύνοδον Κρήτης καὶ θὰ ἔδει νὰ εἶναι περισσότερον προσεκτικὸς εἰς τὰς κινήσεις του.

Τὸ Γράμμα τοῦ Σεπτοῦ μας Πατριάρχου ἀσφαλῶς προέρχεται, ἐξ ἀφορμῆς τοῦ ἄρθρου μου, «ὅταν οἱ φύλακες γίνονται προδόται», τὸ δημοσιευθὲν εἰς ἐφημερίδα «Ὀρθόδοξος Τύπος» τὴν 14ην Φεβρουαρίου 2020, καίτοι δὲν τὸ ἀναφέρει.

 1. Ἀπαντῶ συνοπτικῶς εἰς τὰς αἰτιάσεις τοῦ Πατριάρχου καὶ τῶν ἐπισκόπων:

Οὐδέποτε ἐπεσκέφθην τὴν Αὐστραλίαν μετὰ τόν θάνατον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ, καὶ ἐπιστρέψας ἐκεῖθεν τὸ Πάσχα 2019, ἔκτοτε διαμένω συνεχῶς εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος.

Οὐδέποτε ἐξῆλθον τοῦ Ἁγίου Ὄρους, χωρὶς εὐλογίαν καὶ γραπτὴν ἄδειαν τῆς Ἱ.Μ. Κουτλουμουσίου, ἐν ᾗ προσδιωρίζετο ὁ χρόνος, ἡ αἰτία, ὁ τόπος καὶ ὁ σκοπὸς τῆς ἐξόδου.

Εἰς τὴν Αὐστραλίαν ὑπηρέτησα ἐπὶ τριάκοντα ἕνα ἔτη, σχεδὸν κατ’ ἔτος, προσκλήσει τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ καὶ εὐλογίᾳ τῶν πνευματικῶν μου πατέρων Ἀρχιμανδρίτου Βασιλείου καὶ Γέροντος Ἁγίου Παϊσίου.

Διέμενον πάντοτε ἐντός τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς.

Τὴν διακονίαν μου παρηκολούθει ἀγρύπνως ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ὁ ἴδιος ἐν Σίδνεϋ, καὶ εἰς Μελβούρνην διὰ τοῦ Ἁγίου Δέρβης Ἰεζεκιὴλ καὶ ἐν Ἀδελαΐδι διὰ τοῦ Ἀριανζοῦ Ἰωσὴφ καὶ τοῦ διαδόχου του Δορυλαίου Νικάνδρου. Οἱ ἐπίσκοποι ἐνημέρωναν τὸν Ἀρχιεπίσκοπον καὶ ἐνήργει τὰ δέοντα, συμβουλεύων. Τὸ πρόγραμμά μου ἐδημοσιεύετο εἰς τὴν ἐφημερίδα ΒΗΜΑ τῆς Ἐκκλησίας.

Ἤρχισα τὴν διακονίαν μου μὲ τὴν εὐχὴν τοῦ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ τῷ 1988. Μὲ ἐτίμησε μὲ τὴν ἀπονομὴν τοῦ Σταυροῦ τοῦ Ἁγ. Ἀνδρέου, ἀνώτατον παράσημον τῆς Ἀρχιεπισκοπικῆς του περιόδου, καὶ ἐτελείωσα τὴν διακονίαν μου τὸ ΠΑΣΧΑ τοῦ 2019, λαβών τὴν εὐχήν του καὶ τὴν εὐαρέσκειάν του, ὀλίγον πρὸ τοῦ θανάτου του. Εἰρήσθω ἐν παρόδῳ ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανὸς μὲ ἐχειροτόνησε, εἰς ἀμφοτέρους τοὺς βαθμοὺς τῆς ἱερωσύνης μου, ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ τοῦ Σταυρονικήτα, τῷ 1973, παρόντων τῶν πνευματικῶν Πατέρων τῆς Ἱ. Μονῆς, Ἀρχιμανδρίτου Βασιλείου καὶ Ἁγίου Παϊσίου, ὡς καὶ τῆς λοιπῆς ἀδελφότητος.

Εὐχαριστῶ τὸν Θεὸν, διότι διὰ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ εἰργάσθην περιοδικῶς διὰ τὴν οἰκοδομὴν τοῦ Σώματος τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας τῆς Αὐστραλίας, ὡς συγκυρηναῖος τοῦ Σταυροῦ τοῦ ἐκεῖ κλήρου.

Κηδεύσαντες τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Στυλιανὸν ἀπεθέμεθα τὸ Σῶμα του ἐν τῷ καινῷ αὐτοῦ μνημείῳ, καὶ ἀπήλθομεν ἀνεπιστρεπτί, εἰς τὰ καθ’ ἡμᾶς.

Καίτοι μοῦ ἐπρότεινε ἐπανειλημμένως νὰ παραμείνω μονίμως εἰς Αὐστραλίαν, μὲ ἱερατικήν μου ἀναβάθμισιν, ἀπὸ τὴν πρώτην μου ἐπίσκεψιν τὸ 1988 ἐπὶ Πατριάρχου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ἠρνήθην, ὑπενθυμίσας τὴν ὑπόσχεσίν μου εἰς τὸν Χριστὸν καὶ τὴν Παναγίαν, νὰ τελειώσω τὴν ζωήν μου ἐν τῷ Ἄθῳ.

 1. Ὑπηρέτησα περιοδικῶς, ὡς πνευματικός, εἰς διαφόρους Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Κρήτης, τῆς Δωδεκανήσου καὶ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὡς καὶ εἰς τὸν Πατριαρχικὸν Ναὸν τῶν Ἱεροσολύμων τοῦ Ἁγίου Κωνσταντίνου, καὶ μάλιστα, παρακληθείς ὑπὸ τοῦ Πατριάρχου Θεοφίλου, τῷ 2010 καὶ 2011, νὰ παραμείνω μονίμως εἰς Ἱεροσόλυμα, ἵνα μὲ χρησιμοποιήσῃ ἐκεῖ, ἠρνήθην, διότι εἶμαι Ἁγιορείτης.

Ὅπου ὑπηρέτησα, εἰσέπραξα τὰς εὐχαριστίας καὶ τὴν τιμὴν τῶν Ἀρχιερέων.

Οὐδέποτε ἔδωσα ἀφορμήν, ἐν Ἁγίῳ Ὄρει εἰς τὰ πεντήκοντα χρόνια τοῦ μοναχικοῦ μου βίου, μὲ τὴν ζωὴν καὶ τὸ ἦθος μου, οὔτε ἐντός, οὔτε ἐκτός τοῦ Ἁγίου Ὄρους, διὰ νὰ κατηγορηθῶ, ὅτι: «σκανδαλίζω τὰ ἔθνη καὶ διασύρω τὸν ἱερὸν Ἄθω, μὲ τὸν δῆθεν κοσμικόν μου βίον», καθώς, μὲ ὀδύνη, σημειώνω ὅτι μὲ κατηγορεῖ ὁ πνευματικὸς Πατὴρ καὶ ἐπίσκοπός μου Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος, χωρὶς νὰ τηρήσῃ τὸ γνωστὸν ἀρχαιοελληνικὸν «Μηδενὶ δίκην δικάσῃς πρὶν ἀμφοῖν μῦθον ἀκούσῃς».

 1. Τὸ Ἅγιον Ὄρος ἔχει προνομιακὸν καθεστὼς αὐτοδιοικήσεως ἀποτυπωμένον εἰς τὸν Κ.Χ.Α.Ο., τὸ ὁποῖον σέβομαι καὶ τηρῶ.

Δὲν εἶναι μία Μητρόπολις, ὡς ἐκεῖναι ἐκτὸς τοῦ Ἄθω. Ἡ δικαιοσύνη ἀπονέμεται καὶ ἡ ὁποιαδήποτε τιμωρία, ὡς προβλέπουν τὰ Ἁγιορειτικὰ καθεστῶτα.

 1. Εἰς ὅ,τι ἀφορᾶ τὸ ἄρθρον μου τῆς 14ης Φεβρουαρίου 2020, τὸ ὁποῖον προὐκάλεσε τὴν ὀργὴν τοῦ Παναγιωτάτου, ὑπενθυμίζω ὅτι βασίζεται εἰς γεγονότα καὶ σχολιάζει τινά, λέγων τὴν γνώμην μου ἁπλῶς. Τὰ σχόλια δὲν εἶναι ἀνάμειξις εἰς τὴν διοίκησιν. Εἶναι σχόλια σχέσιν ἔχοντα μὲ τὴν διοίκησιν ἐπαρχιῶν τῆς Ἐκκλησίας ἀπὸ κανονικῆς καὶ ἱστορικῆς ἀπόψεως.

Ὑπέμνησα αὐτολεξεὶ τὴν ἐπιστημονικήν ἄποψιν τοῦ ἐγκρίτου Καθηγητοῦ τῆς Ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας κ. Βλασίου Φειδᾶ περὶ τοῦ θεσμοῦ τῶν βοηθῶν Ἐπισκόπων (ὅρα βιβλίον του «Ὁ θεσμὸς τῆς Πενταρχίας τῶν Πατριαρχῶν»). Ὁμοίως ὑπέμνησα τὸ Μητροπολιτικὸν σύστημα διοικήσεως, τὸ ἰσχῦον μέχρι σήμερον εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Κρήτης, ὑποδειγματικῶς ἐπὶ δεκαέξι αἰῶνας. Ὁμοίως ὑπέμνησα τὴν ἀνάγκην λειτουργίας τοῦ θεσμοῦ τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ὡς ὀργάνου διοικήσεως εἰς μείζονα ζητήματα, ὡς εἶναι αἱ ἐκλογαὶ τῶν Ἀρχιερέων, αἱ διορθόδοξοι σχέσεις καὶ αἱ σχέσεις μετὰ τῶν ἑτεροδόξων. Μὲ τὸ σύστημα τοῦτο διοικεῖται ἡ Αὐτοκέφαλος Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος. Τὸ σύστημα τοῦτο ἴσχυε καὶ εἰς τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον μέχρι τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς τῷ 1922.

Ἅπαξ ἔγραψα – καὶ δὲν σκοπεύω νὰ ἀσχολοῦμαι μὲ τὸ τί πράττει εἰς τὸ ἑξῆς ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος. Δὲν ἔχω προσωπικὰ μαζί του- ἤλεγξα τὴν συγκεκριμένην ἀπαράδεκτον πρᾶξιν του, τὴν βράβευσιν τοῦ Γερουσιαστοῦ Bragg καὶ ἐσχολίασα καλοπίστως τινὰς ἄλλας ἐνεργείας του, μήπως προβληματισθῇ.

Ἡ ἀντίδρασίς του μὲ ἐξέπληξε, διότι ἀντὶ νὰ εἴπη τὸ «εὐλόγησον» εἰς τὸ δημόσιον ἁμάρτημά του, ποὺ ἐξέθεσε τὴν Ὀρθοδοξίαν,

α) ἔχει ἀποστείλει εἰκοσιδύο σελίδας ἐξώδικον, εἰς τὴν ἐφημερίδα «Ὀρθόδοξος Τύπος», ἀπειλῶν ὅτι θὰ παραπέμψη εἰς τὸ δικαστήριον. Ἡμεῖς δὲν ἀνεφέρθημεν εἰς φήμας. Ἀνεφέρθημεν εἰς γεγονότα, τὰ ὁποῖα θὰ τεκμηριώσωμεν ἐν ᾗ περιπτώσει προσφύγει εἰς τὴν κοσμικὴν δικαιοσύνην. Ἐὰν ὅμως δὲν προσφύγη, θὰ σιωπήσωμεν. Δὲν τὸν ἐσυκοφαντήσαμεν –

καὶ β) ἐξήγειρε, ἀσκῶν τρομοκρατίαν, τοὺς ἐπισκόπους καὶ τὸν κλῆρον ἐναντίον μου. Μὲ τὸν ἕνα ἐκ τῶν ἐπισκόπων, τὸν Χριστιανουπόλεως, καθαιρεθέντα διὰ τὸ σχίσμα, καὶ προσφάτως ἀποκατασταθέντα, οὐδέποτε συνηντήθην καὶ δὲν μὲ γνωρίζει προσωπικά. Οὔτε συν­ειργάσθην ποτὲ μαζί του. Λυποῦμαι διότι ὅλοι ἀνεξαιρέτως οἱ ἀρχειρεῖς, παλαιοὶ καὶ νέοι, εἴτε ὡς ἐπίσκοποι εἴτε ὡς ἱερομόναχοι, εἶχον τὴν πνευματικήν ἀναφορὰν των εἰς τὸν προϊστάμενον αὐτῶν Ἀρχιεπίσκοπον Στυλιανόν, κατὰ τὴν περίοδον τῆς Ἀρχιερατείας του, καθ’ ἥν ἔλαβε χώραν ἡ διακονία μου, καὶ εἶχον τὴν δυανότητα νὰ σχολιάσουν τὴν διακονίαν μου.

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανὸς ἠξιολόγησε θετικῶς τὴν διακονίαν μου καὶ ἐξέφρασε τὴν εὐαρέσκειάν του.

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος, ὁ καὶ συντάκτης τοῦ κειμένου τῶν ἐπισκόπων, δὲν ἔχει δικαίωμα, οὔτε αὐτός, οὔτε οἱ ἐπίσκοποι νὰ γίνωνται τυμβωρύχοι, νὰ ἀπαξιώνουν καὶ νὰ ἀμφισβητοῦν τὴν τελεσίδικον κρίσιν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ. Ὁ ἑπόμενος κριτὴς δι’ ἐμὲ εἶναι ὁ Θεὸς καὶ τοὺς ἀφήνω εἰς τὴν κρίσιν τοῦ Θεοῦ εἰς τὴν Δευτέραν Παρουσίαν Του. Πιστεύω ἀκραδάντως, ὅτι ἡ ἐπιστολὴ εἶναι προϊὸν φοβίας τῶν ἐπισκόπων καὶ τρομοκρατίας τοῦ Ἀρχιεπισκόπου. Δὲν εἶναι προϊὸν ἐλευθέρας πράξεως, εἶναι καταπάτησις τῆς συνειδήσεώς των, δεδομένου ὅτι μεθ’ ὅλων εἶχον ἀρίστας σχέσεις.

Ἀπορῶ πῶς δικαιολογοῦν τὴν βράβευσιν τοῦ προπαγανδιστοῦ τῶν ὁμοφυλοφίλων, ἵνα ἀρέσουν εἰς τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Μακάριον, καὶ τί ἀπολογίαν θὰ δώσουν εἰς τὸν Θεόν! Κατὰ τὴν περίοδον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ πάντες, ἐπίσκοποι καὶ ἱερεῖς, κατεδίκαζον ἀπ’ ἄμβωνος τὴν ὁμοφυλοφιλίαν, ἀναγινώσκοντες τὰς ἐγκυκλίους Του, καὶ τώρα, κατὰ τὴν περίοδον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου, οἱ ἐπίσκοποι δίδουν τὴν ψευδῆ ἐντύπωσιν μὲ τὸ Γράμμα των, ὅτι δῆθεν ὅλος ὁ κλῆρος συμφωνεῖ μὲ τὴν βράβευσιν τοῦ προπαγανδιστοῦ τῶν ὁμοφυλοφίλων γερουσιαστοῦ, πρᾶγμα τὸ ὁποῖον δὲν εἶναι ἀληθές. Ἡ συντριπτικὴ πλειοψηφία τῶν κληρικῶν διαφωνοῦν μὲ τὴν βράβευσιν καὶ σιωποῦν, φοβούμενοι ἐνδεχομένας  κυρώσεις ἐξ αἰτίας τῆς ἀπολυταρχικῆς ἀσκήσεως τῆς ἐξουσίας ὑπὸ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθὼς καλῶς γνωρίζω. Οἱ βοηθοὶ ἐπίσκοποι δίνουν τὴν ἐντύπωσιν τοιουτοτρόπως, ὅτι προσαρμόζονται ἑκάστοτε ἀναλόγως πρὸς ποίαν κατεύθυσιν φυσάει ὁ ἄνεμος τῆς ἐξουσίας. Δὲν ἵστανται ἐπὶ τῆς ἀσαλεύτου πέτρας τῆς πίστεως.

Σημειωτέον ὅτι οἱ παλαιοὶ βοηθοὶ ἐπίσκοποι εἶχον ζητήσει ἀπὸ τὸν Πατριάρχην γραπτῶς νὰ ἰσχύση τὸ Μητροπολιτικὸν σύστημα διοικήσεως καὶ εἰς τὴν Αὐστραλίαν, μετὰ τὸν θάνατον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ.

 1. Εἰς ὅ,τι ἀναφέρεται εἰς τὸ σεπτὸν Πατριαρχικόν Γράμμα «περὶ πολυπραγμοσύνης μου καὶ ἀσκήσεως σιωπῆς», εὐλαβῶς ὑπενθυμίζω ὅτι ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχὸς δὲν εἶναι τραπιστὴς Ρωμαιοκαθολικός, ἀσκῶν τὴν ἀπόλυτον σιωπήν. Ὁδηγὸς καὶ παράδειγμα τῶν Ὀρθοδόξων Μοναχῶν, εἶναι ὁ Τίμιος Πρόδρομος, ὁ Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός, ὁ Ἅγιος Μάξιμος ὁ ὁμολογητής, ὁ Θεόδωρος Στουδίτης, ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς- ὡς ἱερομόναχος ὑπερασπιστὴς τῶν ὀρθοδόξων – καὶ ἐσχάτως ὁ δεσπόσας ἐν Ἁγίῳ Ὄρει ἐπὶ ἥμισυ καὶ πλέον αἰῶνος, ἄξιος Ἁγιορείτης, συγγραφεὺς ἄρθρων καὶ βιβλίων, ἐλέγχων Ἀρχιερεῖς καὶ θεολόγους, βραβευθεὶς μάλιστα εἰς τὸ γῆρας του, μὲ τιμητικὸν Γράμμα τοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σεπτὸς Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης.
 2. Ἐγὼ προσωπικῶς ὑπενθυμίζω καὶ πάλιν εἰς τὸν Σεπτόν μου Πατριάρχην κ. Βαρθολομαῖον, ὅτι θὰ ἐξακολουθήσω νὰ τὸν σέβωμαι καὶ νὰ τὸν τιμῶ. Θὰ ἐξακολουθήσω ὅμως καὶ νὰ διαφωνῶ, ὅταν ἡ συνείδησίς μου τὸ ἐπιτάττει, διότι πρῶτα σέβομαι τὸν Χριστὸν καὶ μετὰ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον.

Ὑπερήσπισα τὸν Πατριάρχην, ὅταν ὁ π. Βασίλειος Βολουδάκης, τῷ 2015, τὸν κατηγόρει δημοσίως, ὡς προδότην τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὅτι δῆθεν ἐργάζεται νὰ παραδώσῃ ἐδάφη τῆς Ἑλλάδος εἰς τοὺς ἐχθρούς της. Ἔγραψα ἐπιστολὴν ἀπευθυνθεῖσαν προσωπικῶς εἰς 82 ἀρχιερεῖς τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας, ἀποκρούσας τὴν φρικτὴν κατηγορίαν. Διὰ τὴν ἐνέργειάν μου ταύτην ὁ τότε Ἀρχιγραμματεύων Βαρθολομαῖος Σαμαρᾶς, Ἀρχιμανδρίτης, μοῦ ἀπέστειλε, ἐντολῇ τοῦ Πατριάρχου, «συγχαρητήρια, εὐαρέσκειαν καὶ εὐχαριστίας».

Τώρα ποὺ ὑβρίσθη ὁ Χριστὸς καὶ ὁ θεσμὸς τοῦ βιβλικοῦ γάμου, τοῦ καθιερωθέντος ὑπὸ τοῦ Δημιουργοῦ διὰ τὸν ἄνθρωπον, ἔπρεπε νὰ σιωπήσω; Εὐχαριστῶ τὸν Πατριάρχην διὰ τὰς εὐφημίας καὶ διὰ τὰς δυσφημίας καὶ ἐπιτιμήσεις.

 1. Μέχρι σήμερον ἐγνώρισα τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον ὡς καὶ τὴν Ἱερὰν Κοινότητα, κατὰ τὴν περίοδον τῆς θητείας μου εἰς τὴν Ἀρχιγραμματείαν, ὡς τιμωροὺς τοῦ φαινομένου τῆς ὁμοφυλοφιλίας, ὅπου μεμονωμένως παρετηρήθησαν τοιαῦτα φαινόμενα, καὶ δὴ εἰς τὴν παλαιὰν ἀδελφότητα τῆς Ἱ. Μ. Βατοπεδίου, ἐν ᾗ μὲ πρότασιν τῆς Ἐξαρχίας ὑπὸ τὴν Προεδρίαν τοῦ Σταυρουπόλεως Μαξίμου, καθηρέθῃ Ἱερομόναχος Βατοπεδινὸς ἀπὸ τὸ ὑψηλὸν ὑπούργημα τῆς Ἱερωσύνης ὑπὸ τῆς Ἱ. Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. Ἡ Σεπτὴ Πατριαρχικὴ Ἐξαρχία δὲν τὸν ἐβράβευσε. Ἀπορῶ γιατί σήμερα ὁ Παναγιώτατος δὲν κατακρίνει τὴν πρᾶξιν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου γιὰ τὴν βράβευσιν, δεδομένου ὅτι ὁ Παναγιώτατος, εἰς τὴν τελευταίαν φάσιν τῆς ἐξυγιάνσεως τῆς Ἱ. Μ. Βατοπεδίου, ἦτο μέλος τῆς Σεπτῆς Πατριαρχικῆς Ἐξαρχίας, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ μακαρίτου Σταυρουπόλεως Μαξίμου.

Θεωρῶ ὅτι ἡ κυριωτέρα αἰτία τοῦ παγκοσμίου λοιμοῦ σήμερα στὸν πλανήτη εἶναι ἡ ὁμοφυλοφιλία, δεδομένου ὅτι ἐπεβλήθη διὰ νόμου εἰς ὅλας τὰς χώρας τοῦ κόσμου ἀπὸ τὴν νέαν τάξιν πραγμάτων. Εἶναι ἀνατροπὴ τοῦ δημιουργικοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ διὰ τὸν ἄνθρωπον.

Ταῦτα ἐπωδύνως ἔγραψα εἰς τὴν Ὑμετέραν Σεπτὴν Πανοσιολογιότητα, διὰ τὰ καθ’ Ὑμᾶς, αἰτῶν τὴν συμπαράστασίν Σας εἰς τὴν ἀπονομὴν τοῦ δικαίου, ὡς προϊσταμένης διοικητικῆς ἀρχῆς τοῦ Ἱεροῦ Ἡμῶν Τόπου.

Ἐπὶ δὲ τούτοις διατελῶ μετὰ βαθυτάτου σεβασμοῦ καὶ πολλῆς ἐν Κυρίῳ Ἀναστάντι ἀγάπης καὶ τιμῆς».

Συμπληρωματικῶς εἰς τό παρόν ἄρθρον σημειοῦμεν:

Ἡ ἀναίρεσις τῶν αἰτιάσεων εἰς τὸ πρόσωπόν μου, εἰς τὸ πρὸς τὴν Σεπτὴν Ἱ. Κοινότητα Γράμμα μου, εἶναι συν­οπτική. Τόσον τὸ σεπτὸν Πατριαρχικὸν Γράμμα ὅσον καὶ τὸ Γράμμα τῶν βοηθῶν ἐπισκόπων καὶ τοῦ κρυπτομένου συντάκτου αὐτοῦ, Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου, ἀποπροσανατολίζουν ἀπὸ τὴν οὐσίαν τοῦ ἄρθρου μου: «Ὅταν οἱ φύλακες γίνωνται προδόται…», τὸ δημοσιευθὲν εἰς τὸν Ο.Τ. τὴν 14ην – 2 – 2020.

Τὸ Γράμμα τῶν Ἀρχιερέων προσπαθεῖ νὰ χαλκεύση κατηγορίας τῆς διακονίας μου ἐν Αὐστραλίᾳ, τῆς περιόδου διοικήσεως τοῦ μακαρίτου Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ καὶ ἀποφεύγει εὐθέως νὰ ἀποδοκιμάση τὴν βράβευσιν τοῦ γερουσιαστοῦ Α. Bragg, μὲ φαιδράς δικαιολογίας.

Τὰ ἐκφραζόμενα ἐπιχειρήματα ὑπὸ τῶν Ἀρχιερέων, ὅτι δῆθεν τὸ Ἅγιον Ὄρος ἐδέχθη εἰς ἐπίσκεψιν τοὺς δύο τελευταίους πρωθυπουργούς, εἶναι ψευδῆ.

Ὁ Πρωθυπουργὸς κ. Τσίπρας εἰσήγαγε τὰ θρησκευτικά τῆς πανθρησκείας εἰς τὰ δημόσια Σχολεῖα. Ἐψήφισε τοὺς νόμους τῶν ὁμοφυλοφίλων – εἰσήγαγε εἰς τὰ Σχολεῖα τὴν διδασκαλίαν διὰ τὰς ἐκφύλους ταυτότητας – κατήργησε τὰ ἄρθρα τοῦ ποινικοῦ κώδικος περὶ βλασφημίας τῶν θείων καὶ περιυβρίσεως νεκρῶν, δι’ ὧν ἐτιμωροῦντο οἱ παραβάται. Εἰς ἅπαντα τὰ ἀνωτέρω ἀντέδρασε σθεναρῶς ἡ Ἱ. Κοινότης Ἁγίου Ὄρους Ἄθω. Πρωτοστατοῦντος τοῦ μακαρίτου Καθηγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Δοχειαρίου Ἀρχιμανδρίτου κυροῦ Γρηγορίου, ἡ Ἱ. Κοινότης ἀντέδρασε εἰς τὴν ἐπιθυμίαν κυβερνητικῶν κύκλων νὰ ἐπισκεφθῆ τὸ Ἅγιον Ὄρος ὁ κ. Τσίπρας εἰς τὸ τέλος τῆς θητείας του. Ὁ κ. Τσίπρας ἐπεσκέφθη τὸ Ἅγιον Ὄρος, μόνον, ὡς Ἀρχηγὸς τῆς Ἀντιπολιτεύσεως. Ὁμοίως ἡ Ἱ. Κοινότης ἀντέδρασε εἰς τὴν συμφωνίαν τῶν Πρεσπῶν, ἀποστείλασα ἐκπροσώπους της εἰς τὰ δύο μεγάλα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης καὶ Ἀθηνῶν. Ἀντιθέτως ὁ κ. Μακάριος, ἅμα τῇ ἐκλογῇ του, ἐπεσκέφθη τοὺς κυβερνητικούς τοῦ κ. Τσίπρα καὶ τὸν Προέδρον τῆς Βουλῆς, χωρὶς νὰ στηλιτεύσῃ τίποτε ἀπὸ τὰ ἀνωτέρω. Ἠρκέσθη μόνον νὰ διαφημισθῆ εἰς τὸ διαδίκτυον, ὡς Ἐθνικὴ προσωπικότης!

Ὁ κ. Μακάριος ἐπιστρατεύει ἐν Αὐστραλίᾳ καὶ αὐτοκαθηρημένον κληρικόν, τέως διάκονον, συντάσσων τοὺς λιβέλλους τούτου, διὰ νὰ μὲ χαρακτηρίζῃ «ὡς παλαιόν, πικρόχολον, μεσαιωνικοῦ τύπου μοναχόν, μὲ ἀπῃρχαιωμένας καὶ μεσαιωνικάς ἀπόψεις, ὡς καὶ ὅτι ὑπονομεύω τὴν νέαν εἰρήνην καὶ ἀγάπην, τὴν ὁποίαν σκορπίζει ὁ Ἀρχιεπίσκοπος!». Ποίαν εἰρήνην ἐρωτῶ;Τὴν νέαν ἑρμηνείαν τοῦ οὐρανίου τόξου μεταξὺ τοῦ ἀρρωστημένου Γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων καὶ τοῦ ὑγιοῦς τῶν ἑτεροφύλων; Τὸ οὐράνιον τόξον τῆς Βίβλου δὲν ἔχει καμμίαν σχέσιν μὲ τὴν νομιμοποίησιν τῆς ἀνομίας, ποὺ ἐπιχειρεῖται μὲ τὴν ὁμοφυλοφιλίαν.

Δὲν διενοήθην ποτέ, οὔτε θὰ ἐδεχόμην προσκαλούμενος, νὰ ὑπηρετήσω τὴν Ἀρχιεπισκοπὴν Αὐστραλίας ὑπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Μακάριον, διότι τὰ φρονήματά μας διαφέρουν ριζικῶς, Οὐδέποτε ἐζήτησα ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Μακάριον νὰ μὲ καλέση εἰς τὴν Αὐστραλίαν.

Ἀπορῶ πῶς χαρακτηρίζουν οἱ Ἐπίσκοποι τὴν στηλίτευσιν ὑπ’ ἐμοῦ τῆς συγκεκριμένης πράξεως τῆς βραβεύσεως τοῦ Γερουσιαστοῦ, «ἄδικον, ψευδῆ, ἀνήθικον καὶ παραπλανητικήν»;

Εἶναι εἰλικρινεῖς, τουλάχιστον οἱ παλαιοὶ Ἀρχιερεῖς, ὅταν χαρακτηρίζουν τὸν κ. Μακάριον «ὑπεράξιο συνεχιστὴ τοῦ ἔργου τοῦ προκατόχου του Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ»; Δὲν καθηρέθησαν ἅπαντες οἱ προσφάτως ἀποκατασταθένες κληρικοὶ ἐν Μελβούρνῃ καὶ Ἀδελαΐδι, προτάσει τῶν παλαιῶν Ἀρχιερέων καὶ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ, ὑπὸ τοῦ σεπτοῦ μας Πατριάρχουν κ. Βαρθολομαίου; Ἆραγε ἠρωτήθησαν ὑπὸ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου, πρὶν εἰσηγηθῆ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος τὴν ἄρσιν τῆς καθαιρέσεως;

Ἠμφισβήτησα ποτέ, τὴν συμβολὴν των εἰς τὴν διοργάνωσιν τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, κατὰ τὴν περίοδον τῆς διοικήσεως τοῦ κυροῦ Στυλιανοῦ; Ἡ Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας κατέστη ὑπόδειγμα διοργανώσεως, ὡς Ἐκκλησία, ὅλων τῶν ἐπαρχιῶν τοῦ Ἐξωτερικοῦ, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Εἶναι ἆραγε ψεῦδος ἡ συμβολὴ τῶν Ἁγιορειτῶν, καθ’ ὅλη τὴν περίοδον τῆς διοικήσεως τοῦ μακαρίτου Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ, εἰς τὴν πνευματικὴν οἰκοδομὴν τῶν ὁμογενῶν τῆς Αὐστραλίας, ἐν οἷς συγκαταλέγεται καὶ ἡ ἐμὴ ἐλαχιστότης; Εἰργάσθη ποτὲ πνευματικὸς Ἁγιορείτης, χωρὶς πρόσκλησιν καὶ εὐλογίαν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ;

Οἱ ἅγιοι Πορφύριος καὶ Παΐσιος δὲν ἐβράβευον ὁμοφυλοφίλους. Τοὺς προέτρεπον νὰ μετανοήσουν.

Ἐὰν ὄντως ἰσχύει ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος σέβεται τὸ ἔργον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ, διατὶ παρακωλύει νὰ δοθῆ τὸ παράλληλον προσωπικόν του Ἀρχεῖον, ὅπου ὥρισε διὰ τῆς διαθήκης του, ὁ ἐκλιπὼν Ἀρχιεπίσκοπος; Γιατί ἀπειλεῖ μὲ καθαίρεσιν τὸν κληρικόν, ὁ ὁποῖος θὰ τολμήση νὰ ὁμιλήση διὰ τὸ Ἀρχεῖον;

Καθὼς γνωρίζω τὰ σπουδαῖα Ἐκκλησιολογικὰ κείμενά του, ὁ ἐκλιπὼν Ἀρχιεπίσκοπος διένειμε κατὰ καιροὺς εἰς ὅλους τούς φίλους του, λαϊκοὺς θεολόγους καὶ κληρικούς, παντὸς βαθμοῦ, ὡς καὶ εἰς τὴν ἐμὴν ἐλαχιστότητα.

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανὸς ἄφησε οὐ μόνον σπουδαίαν παρακαταθήκην διὰ τὴν διοίκησιν τῆς Ἐκκλησίας ἀλλὰ καὶ παράδειγμα καταδίκης τοῦ κακοῦ, π.χ. εἰς τὸν πόλεμον τῆς Γιουγκοσλαβίας, εἰς τὰς ἀδικίας εἰς βάρος τῶν Παλαιστινίων ὑπὸ τοῦ Ἰσραήλ, εἰς τὴν ἐπιχειρηθεῖ­σαν ὑπὸ τῆς Ν. Τάξεως πραγμάτων διασάλευσιν τοῦ χριστιανικοῦ ἤθους, ἐλέγξας μὲ παρρησίαν τοὺς ὑπευθύνους ἰσχυρούς, μὲ κόστος, διότι τοὺς εἶχε ἀπέναντί του, ὀνειδίσας ἐπανειλημμένως τὰς διεθνεῖς ἀδικίας των, ἐνώπιον τῶν Πρωθυπουργῶν τῆς Αὐστραλίας, κατὰ τὴν Ἐθνικὴν ἑορτὴν τῆς 25ης Μαρτίου ἐν Σίδνεϋ.

Αὐτὸς ὑπῆρξε τὸ πρότυπόν μου, διὰ νὰ ἐλέγξω δημοσίως ἐν Μελβούρνῃ, τὰ τελευταῖα ἔτη, τὰ ἐγκλήματα τῶν ἰσχυρῶν εἰς τὸν Ναὸν τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου Forest Hill, κατὰ τὰς ἑορτάς τῆς ΕΟΚΑ. Ἐκεῖ, μετὰ παρρησίας, ἤλεγξα καὶ τὸν ὑπὸ τῆς Ἀμερικῆς πόλεμον ἐν Συρίᾳ καὶ τὸν προωθούμενον Γάμον τῶν ὁμοφυλοφίλων, τὸν ὁποῖον ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανὸς ἐπολέμησε δι’ ἐγκυκλίων καὶ ἀπὸ τὴν ἱστοσελίδα: http://marriage. greekorthodox.org.au πρωτοστατοῦντος τοῦ ἡγουμένου τῆς Παντανάσσης Ἀρχ. Εὐσεβίου. Τὴν ἱστοσελίδα ταύτην κατέστρεψε τὸ λόμπυ τῶν ὁμοφυλοφίλων, ποὺ ὑποστηρίζει ὁ κ. Bragg.

Ὁμοίως ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Στυλιανός, παραιτηθείς, μετὰ τὴν Βαλτιμόρην, ἀπὸ τὴν συμπροεδρίαν τοῦ Διαλόγου μετὰ τῶν Ρωμαιοκαθολικῶν, ἐχαρακτήρισε τὸν διάλογον μετὰ τῶν Παπικῶν «ἀνόσιον παίγνιον» καὶ εἶχε τὸ θάρρος νὰ ἀναγνωρίση λάθη του εἰς τὸν διάλογον. Ὁμοίως ἀνήρεσε, διὰ νεωτέρου δημοσιεύματός του, κείμενόν του, ἐξ ἀφορμῆς τῆς ταινίας τοῦ Σκορτσέζε, ὅτι δῆθεν ὁ Χριστὸς ἀπέκτησε τὴν ἀναμαρτησίαν δι’ ἀγῶνος, δεδομένου ὅτι ὁ Χριστὸς ἦτο ἀναμάρτητος ἐξ ἄκρας συλλήψεως, διὸ καὶ ἐστερεῖτο γνωμικοῦ θελήματος, τὸ ὁποῖον γνωμικὸν θέλημα προϋποθέτει ἄγνοιαν. Σὺν τούτοις, μετὰ τὴν παραίτησίν του ἀπὸ τὸν Διάλογον, εἰς θεολογικὴν συζήτησιν μετ’ αὐτοῦ, κατὰ τὴν δεκαετίαν τοῦ 2000, μοὶ ἐδήλωσεν ἐνώπιον τοῦ τότε διακόνου του, ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία εἶναι ἡ μόνη ἀληθινὴ Ἐκκλησία, ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολική, καὶ ἔξω ταύτης ὑπάρχουν μόνον αἱρέσεις καὶ σχίσματα.

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος, εἰς τὰ κείμενα, ποὺ ἀναρτᾶ εἰς τὸ διαδίκτυον, διαφημίζων τὴν δραστηριότητά του, οὐδέποτε ἐστηλίτευσε τὴν ὁμοφυλοφιλίαν καὶ τὸν Γάμον τῶν ὁμοφύλων προσώπων. Ἁπλῶς αὐτοϋμνεῖται εἰς τὰ ἔντυπά του καὶ εἰς τὸ διαδίκτυον.

Λυποῦμαι διὰ τὸ ψεῦδος, ὅτι δῆθεν αὐτοπροσεκαλούμην εἰς τὴν Αὐστραλίαν καὶ ἰδίως τὰ τελευταῖα δέκα ἔτη. Μήπως ἀπώλεσαν οἱ ἐγκαλοῦντες τὴν μνήμην, ὅτι αὐτοὶ ἐξέδιδον τὰς ἐγκυκλίους τῆς διακονίας μου, εἰς τὰς κατὰ τόπους Ἀρχιεπισκοπικάς περιφερείας μέχρι καὶ τὸ 2019; Γνωρίζει, Κύριος ὁ Θεός, ὅτι πολλάκις εἰς τὰς μεγάλας πόλεις παρέμενον εἰς τὴν Ἐκκλησίαν, ἀπὸ 7ης πρωινῆς, μέχρι ἀργά, ἕως 11ης νυκτερινῆς, δηλαδὴ δεκαεπτὰ ὥρας, μὲ πολυώρους θεολογικάς ὁμιλίας, τὰς ὁποίας παρηκολούθουν «οἱ πεινῶντες καὶ διψῶντες τὴν δικαιοσύνην», πιστοί.

Εἰς ὅ,τι ἀφορᾶ τὰ περὶ «βιοπορισμοῦ», ἀπαντῶ ὅτι τὴν εὐλογίαν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου καὶ τὴν αὐτοπροαίρετον εὐλογίαν τῶν πιστῶν, ἐμοιραζόμην μὲ ἀσθενεῖς εἰς τὰ Νοσοκομεῖα, σοβαρῶν ἐγχειρήσεων, καὶ μετὰ προσώπων ὑπηρετούντων παραλύτους. «Γέγονα ἄφρων καυχόμενος, ὑμεῖς με ἠναγκάσατε» Β΄ Κορινθ. ιβ΄ 11.

Τὸ δὲ περὶ φακέλλων παραπόνων, ἀπορῶ διατὶ τὰ λέτε μετὰ τὸν θάνατον τοῦ κυροῦ Στυλιανοῦ. Μήπως τοὺς φακέλλους θὰ ἔπρεπε νὰ συντάξητε ἐναντίον ψευδοκληρικῶν, ἀποκατασταθέντων, ποὺ ἐποίουν ψευδομυστήρια, ἐκτός τῆς Ἐκκλησίας, μὲ ἀποτέλεσμα πολλοὶ νὰ ἀπέλθουν ἐκ τοῦ παρόντος βίου, χωρὶς τὸ ἱερὸν Βάπτισμα, χωρὶς εὐλογίαν εἰς τὸν Γάμον καὶ χωρὶς Θ. Κοινωνίαν; Αὐτοὺς μέχρι πρὸ τινος ὠνειδίζατε, ὡς θεομπαίκτας καὶ καθῃρημένους; Τώρα ὅλα αὐτὰ παρεγράφησαν;

Ταῦτα ἐν ὀδύνῃ ἔγραψα, χάριν τῶν σκανδαλισθέντων καὶ τὰ ὑπόλοιπα θὰ φανερώση Κύριος ὁ Θεός, ὁ ἀδέκαστος Κριτὴς «ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ φοβερᾷ τῆς ἀνταποδόσεως Αὐτοῦ τῆς δικαίας» (Μ. Βασίλειος).

Συγχωρήσατέ με, ἅγιοι Πατέρες, καὶ συγχωρῶ καὶ ἐγὼ πάντας Ὑμᾶς.

Συναφῶς μὲ τὴν ἐντολὴν τοῦ Παναγιωτάτου διὰ τὸ πρόσωπόν μου, «νὰ περιορισθῶ μόνον εἰς τὴν προσ­ευχὴν ἐν τῷ κελλίῳ μου καὶ τὴν σιωπήν», καίτοι ἀνεφέρθην ἱκανῶς εἰς τὸ Γράμμα μου ὑπ’ ἀρ. 104/ 16-4-2020 πρὸς τὴν Ἱ. Κοινότητα, ἔχω νὰ συμπληρώσω, ὅτι ἡ ἐντολή Του, ὑπενθυμίζει περιορισμὸν τῆς ἐλευθερίας τοῦ λόγου, ἰσχύσαντα μόνον εἰς ὁλοκληρωτικὰ καθεστῶτα καὶ δὴ εἰς τὴν περίοδον τοῦ ἀθέου Κομμουνισμοῦ.

Ἡ ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας καθ’ ὅλους τούς αἰῶνας, καὶ δὴ εἰς τὴν περίοδον τῶν διωγμῶν, καὶ τῆς θεολογικῆς ἀκμῆς τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἰς τὴν ἐποχὴν τοῦ Μ. Φωτίου Πατριάρχου Κων/λεως, ὡς καὶ κατὰ τὸν 14ον αἰῶνα, εἰς τὴν ἐποχὴν τῶν λεγομένων ἡσυχαστικῶν ἐρίδων, οἱ Μοναχοὶ ἐπρωτοστάτησαν εἰς τοὺς ἀγῶνας ὑπὲρ τῆς Ὀρθοδοξίας, μὲ χορίαρχον τὸν Ἱερομόναχον τότε Ἅγιον Γρηγόριον τὸν Παλαμᾶν.

Ἡ Ὀρθοδοξία δὲν εἶναι μόνον δόγμα. Εἶναι καὶ ἦθος, τρόπος ζωῆς, ἐκφραζόμενος εἰς τὰς εὐαγγελικὰς καὶ ἀποστολικάς ἐντολάς.

Ὁ Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης ἤλεγξε τὸν αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνον τὸν Στ΄, ὁ ὁποῖος ἐγκατέλειψε τὴν νόμιμον σύζυγόν του Μαρίαν καὶ ἐνυμφεύθη τὴν αὐλικὴν Θεοδότην, δευτέραν ἐξαδέλφην τοῦ ἁγίου. Φαντασθῆτε αἱρετικούς Πατριάρχας, ὡς ἦτο ὁ Πνευματομάχος Μακεδόνιος, ὁ αἱρετικὸς Νεστόριος, ὁ Πύρρος καὶ οἱ εἰκονομάχοι Πατριάρχαι νὰ ἔδιδον ἐντολάς νὰ σιωπήσουν οἱ Μοναχοί. Ἐρωτῶ, θὰ ἐπειθάρχουν; Ἀσφαλῶς ὄχι. Ἐὰν ἐπειθάρχουν, δὲν θὰ ὑπῆρχεν Ὀρθοδοξία. Ὁ Ἅγιος Χρυσόστομος ἤλεγξε τὴν Αὐτοκράτειρα, διὰ κενοδοξίαν καὶ ἁρπαγὴν ἑνὸς ἀγροῦ μιᾶς χήρας γυναικὸς καὶ ἐξωρίσθη ὑπὸ μιᾶς ψευδοσυνόδου ἀρχιερέων, παρὰ τὴν Δρῦν, ἵνα ἀρέσουν εἰς τὴν διεφθαρμένην βασίλισσαν καὶ ἀπέθανε καθῃρημένος. Ποῦ εἶναι ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος σήμερον καὶ ποῦ οἱ ἐπίσκοποι τῆς Συνόδου παρὰ τὴν Δρῦν;

Ὁμοίως ὁ Ἅγιος Πρόδρομος ἀπεκεφαλίσθη ἀπὸ τὸν Ἡρῴδην. Ποῦ εἶναι ἡ Ἡρῳδιὰς καὶ ποῦ ὁ Ἅγιος Πρόδρομος;

Διὰ ταῦτα, Παναγιώτατε, ὅταν ἡ πίστις κινδυνεύη, δὲν δυνάμεθα νὰ σιωπήσωμεν. Ἡ βράβευσις τῆς ἀνομίας τῆς ὁμοφυλοφιλίας εἶναι ἀσυμβίβαστος μὲ τὸ ἀρχιερατικὸν ἀξίωμα καὶ ἀποτελεῖ αὐτοκατάργησίν του. Ἡ Νέα τάξις πραγμάτων ἐπιχειρεῖ νὰ καταργήση τὴν Βιβλικὴν ἀντίληψιν περὶ καλοῦ καὶ κακοῦ καὶ νὰ υἱοθετήση τὸ δαιμονικὸν φρόνημα διὰ τὸν ἄνθρωπον καὶ τὴν Κτίσιν.

 

Μία ἐκ τῶν πολλῶν ἰδιοχείρων εὐχαριστηρίων καρτῶν τοῦ Αὐστραλίας κυροῦ Στυλιανοῦ
πρὸς τὸν π. Δαμασκηνὸν διὰ τὴν εὐδόκιμον διακονίαν του.

Previous Article

Προφυλάσσει την υγεία η Θεία Κοινωνία, δεν κολλά όποιος κοινωνήσει

Next Article

Τό βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως ἐστώς ἐν τόπῳ ἁγίῳ!

Διαβάστε ακόμα