Μοναχή της Μονής Κορέτσκιϊ μίλησε για τις έρευνες στη Μονή

Share:

Η μοναχή Σαββατία, που εγκαταβιώνει στη Μονή Κορέτσκιϊ, μίλησε για τις έρευνες που έκανε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας στη Μονή στις 22 Νοεμβρίου του 2022.

Όπως ανέφερε η μητερούλα, οι άντρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ήλεγξαν τα διαβατήρια, τα τηλέφωνα και έψαχναν παντού για «ίχνη υποστήριξης της ρωσικής επιθετικότητας», ωστόσο, δε βρήκαν τίποτα.

«Έψαχναν απαγορευμένα βιβλία, όπλα, αλλά δε βρήκαν τίποτα», – λέει η μοναχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τη βιβλιοθήκη.

«Έψαχναν εκεί βιβλία υποστηρικτικά υπέρ της Ρωσίας, αλλά δε βρήκαν καθόλου υλικό που να τίθεται ευνοϊκά υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό που τους προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το περιοδικό “Ρωσικός Οίκος” και η εφημερίδα “Ρωσικός αγγελιοφόρος”, τα οποία είχαν εκδοθεί πριν από τον πόλεμο. Τα αφαίρεσαν και τα πήραν μαζί τους. Επίσης, οι άντρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας αφαίρεσαν τον υπολογιστή για λεπτομερέστερη μελέτη του περιεχομένου των αρχείων του».

Εκτός από αυτό, ρωτούσαν για το στάτους της Μονής, η οποία είναι σταυροπηγιακή και υπάγεται στον Πατριάρχη Κύριλλο.

«Δεν μας προέβαλαν κάποιες αξιώσεις, ωστόσο, μας ρώτησαν πώς και επιτρέψαμε ώστε το διοικητικό μας κέντρο να βρίσκεται σε χώρα που είναι εισβολέας. Απαντήσαμε ότι το σταυροπήγιο στη Μονή το εγκαθίδρυσε ο Πατριάρχης Ποιμήν, το 1984, όταν επικεφαλής της Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν ο Μητροπολίτης Φιλάρετος Ντενισένκο. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν μας προέβαλαν κάποιες αξιώσεις. Ρώτησαν τη γνώμη μας για το ζήτημα», – ανέφερε η μοναχή.

Επίσης, η μοναχή Σαββατία είπε ότι οι άντρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας δεν ήλεγξαν τα οικονομικά της Μονής και δεν προέβαλαν καμία αξίωση για αυτό.

Previous Article

Οι Ρώσοι καταγγέλλουν την «άθεη» επιδρομή σε ορθόδοξο μοναστήρι του Κιέβου από την Ουκρανία

Next Article

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξάγει έρευνες σε μονές και στο έδαφος της επαρχίας Σάρνι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας