Η Μονή του Αγίου Νικολάου στο Λέλιτς της Σερβίας, η γενέτειρα και η τελευταία κατοικία του Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβιτς), κατασκευάζει ένα μουσείο και ένα μνημείο προς τιμήν του, με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να ζητά δωρεές για την ολοκλήρωση του έργου.
Τα θεμέλια του μουσείου εγκαινιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Επίσκοπο Βάλιεβο Ισίχιο, σύμφωνα με την Επισκοπή Βάλιεβο .
Κατά την αγιοποίηση, ο Επίσκοπος Ισίχιος είπε:
Έχοντας χτίσει στην πατρίδα του μια εκκλησία αφιερωμένη στον Ουράνιο προστάτη του, Άγιο Νικόλαο των Μύρων, ο άγιος Επίσκοπος Νικόλαος έθεσε τα θεμέλια του φιλανθρωπικού έργου στην πατρίδα του, το Λέλιτς. Ακολουθώντας το παράδειγμά του, προσπαθούμε να συνεχίσουμε το έργο του. Αυτή είναι μια ευχή και η επιθυμία της καρδιάς μας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στην εκπλήρωση των λόγων του Ευαγγελίου και της ευχής του αγίου, αλλά είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η χάρη του Θεού μας βοηθά σε αυτό το έργο.
«Είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι ο ίδιος ο Επίσκοπος Νικόλαος ευλογεί τον κόπο μας, βοηθάει γενναιόδωρα και μας ευλογεί. Αυτό είναι εμφανές από την αρχή αυτού του έργου», πρόσθεσε.
Χθες, η επίσημη ιστοσελίδα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσίευσε πρόσκληση για δωρεές για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μουσείου. Οι δωρεές μπορούν να γίνουν μέσω τραπεζικής μεταφοράς στον ακόλουθο λογαριασμό:
Παραλήπτης : Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, Μονή Αγίου Πατέρα Νικολάου, Λέλιτς
Σκοπός πληρωμής : Κατασκευή μουσείου
Αριθμός λογαριασμού : 160-377006-78
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το μοναστήρι μέσω email στο manastirlelic@gmail.com , στο Facebook στο Манастир Лелић ή στο Instagram στο manastir_lelic .
Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ορθόδοξων Χριστιανών στην Αμερική, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκοιμήθη στη Μονή και το Σεμινάριο του Αγίου Τύχωνα τον Μάρτιο του 1956 και τάφηκε στη Μονή του Αγίου Σάββα στο Λίμπερτβιλ του Ιλινόις. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην πατρίδα του, το Λέλιτς, στις 12 Μαΐου 1991.
Το πρώην κελί του στο κτίριο του Σεμιναρίου του Αγίου Τύχωνα μετατράπηκε πρόσφατα σε ιερό και η πρώτη Λειτουργία τελέστηκε εκεί τον περασμένο Μάρτιο .




