Πολωνία: Στόχος η στήριξη των δυτικών συμμάχων για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Share:

Η Πολωνία έχει στείλει διπλωματικές διακοινώσεις στους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται σε αποστολή να τους πείσει ότι η διαμάχη της με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει ανεπίλυτη, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αρκάντιους Μούλαρτσικ.

Τον περασμένο μήνα, η Πολωνία απέστειλε διπλωματική διακοίνωση στο Βερολίνο, ζητώντας από τη Γερμανία αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις διακοινώσεις προς τους άλλους συμμάχους της, η Πολωνία τους ενημερώνει για τους λόγους πίσω από τα πολωνικά αιτήματα, δήλωσε ο Μούλαρτσικ στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).

Η Γερμανία δεν έχει ποτέ αποπληρώσει για τη ζημία αυτή, ούτε έχει καταβάλει αποζημίωση στα θύματα της γερμανικής επίθεσης, δήλωσε ο Μούλαρτσικ, σημειώνοντας ότι «οι Γερμανοί δεν θέλουν να το αγγίξουν, δεν θέλουν μια διεθνή συμφωνία, δεν υπάρχει επίσης καμία νομική οδός για τα θύματα».

«Θα ενημερώνουμε συστηματικά τη διεθνή κοινότητα» για την απροθυμία της Γερμανίας να εκπληρώσει αυτά τα καθήκοντα, επέμεινε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι διακοινώσεις έχουν στόχο να πείσουν ξένους διπλωμάτες, πολιτικούς, ακτιβιστές και δικηγόρους ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ότι πρόκειται για παραβίαση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πολωνική κυβέρνηση «θέλει να ανοίξει μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τη στάση της Γερμανίας» απέναντι στις μεταπολεμικές της υποχρεώσεις, δήλωσε ο Μούλαρτσικ, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει ακόμη απαντήσει στη διπλωματική διακοίνωση.

Το Βερολίνο απορρίπτει συνεχώς τις αξιώσεις της Πολωνίας για αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα του 1990, η οποία επέτρεψε την επανένωση της Γερμανίας.

Το 1953, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης παραιτήθηκε από όλες τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις. Η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία, έναν άλλο σοβιετικό δορυφόρο, από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις, όπως εξηγεί η Deutsche Welle.

Οι πολωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς η Πολωνία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση εκείνη την εποχή.

euractiv.gr

Previous Article

Εισαγγελική έρευνα για τα οικονομικά στελεχών της ΜΚΟ HumanRights360

Next Article

Γνωμοδότησις 17/2022: Συνέπειες τοῦ ἄρθρου 347