Ρωσία: Σε επίπεδα ρεκόρ το πλεόνασμα της χώρας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Share:

Γίνεται προφανές ὅτι οἱ κυρώσεις στρέφονται κατά τοῦ δυτικοῦ κόσμου. (Ὀ.Τ.)

Η εκτίναξη των εξαγωγών αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης

Σε επίπεδα-ρεκόρ αυξήθηκε το ρωσικό πλεόνασμα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 φτάνοντας τα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εκτίναξη των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλεόνασμα της Ρωσίας κινήθηκε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί ως βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Το αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διαρκή ζήτηση από πολλούς εξαγωγικούς εταίρους. Την ίδια ώρα αποτελεί σύμπτωμα δυσφορίας με την βουτιά στις εισαγωγές να σπέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικονομία», είπε ο οικονομολόγος με έδρα το Λονδίνο Σκοτ Τζόνσον .

Μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, αλλά τα ποσά μπορούν να εκτιμηθούν από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι εταίροι της Μόσχας.

Τον Μάιο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι εισαγωγές είχαν σταθεροποιηθεί με πέντε χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του εμπορίου της Ρωσίας, καθώς η οικονομία προσαρμόστηκε και οι επιχειρήσεις άρχισαν να βρίσκουν νέες διαδρομές για αποστολές προϊόντων.

  • Με πληροφορίες από: Bloomberg, protothema.gr

pontosnews.gr

Previous Article

Ευρώπη, ”αντικατάσταση” πολιτισμών, 145 τζαμιά, 117 εκκλησίες

Next Article

Άφησαν χωρίς πλοίο την Κάσο εν μέσῳ καλοκαιριού