Αρχιεπίσκοπος Ονούφριος: πώς να ζούμε ώστε να μην λυπούμε την Μητέρα του Θεού

Share:

Ο Προκαθήμενος της UOC σε κήρυγμα για την εορτή της Αγίας Σκέπης στη Μονή της Μεσιτείας είπε ότι πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού ακόμη και όταν αυτές είναι ακατάλληλες για τον σύγχρονο κόσμο.

Στις 14 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος  εκφώνησε κήρυγμα επί τη εορτή της Αγίας Σκεπής της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Μονής Παρακλήσεως στο Κίεβο.

Ο Προκαθήμενος υπενθύμισε ότι ο Χριστός ήρθε στη γη για να σώσει τον άνθρωπο και από τον Σταυρό εμπιστεύτηκε τη Μητέρα του Θεού στον Απόστολο Ιωάννη τον Θεολόγο. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τότε η Μητέρα του Θεού έγινε η προστάτιδα ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. Επομένως, τόνισε ο Μακαριώτατος, ο άνθρωπος έχει πάντα μια πνευματική Μητέρα και κανείς δεν μένει «εντελώς ορφανός».

Ο ιεράρχης μίλησε για το γεγονός που μνημονεύει η εορτή. Στην εκκλησία των Βλαχερνών της αρχαίας Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας αγρυπνίας, ο άγιος σοφός Ανδρέας και ο μαθητής του Επιφάνιος είδαν τη Μητέρα του Θεού στον αέρα. Προσευχήθηκε με δάκρυα και στη συνέχεια άπλωσε το ωμοφόριό της (προστασία, κάλυμμα κεφαλής) πάνω από τους προσευχόμενους. Το όραμα εξαφανίστηκε, αλλά, σύμφωνα με τον ιεροκήρυκα, η χάρη, η χαρά και η ειρήνη παρέμειναν στις καρδιές των ανθρώπων.

Οι πιστοί της UOC γιορτάζουν την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος σημείωσε ότι στις θλίψεις και τις ασθένειες οι πιστοί στρέφονται στη Μητέρα του Θεού και αυτή βοηθάει όσους προσεύχονται ειλικρινά και ταπεινά. Για να μην την λυπούν, οι άνθρωποι θα πρέπει να χτίζουν τη ζωή τους με βάση τις εντολές του Ευαγγελίου. Ο Προκαθήμενος της UOC αναγνώρισε ότι αυτές οι εντολές μπορεί να είναι άβολες για τον σύγχρονο κόσμο, αλλά τις χαρακτήρισε σωτήριες, τονίζοντας ότι οι νόμοι του Θεού είναι αιώνιοι και βασίζονται στην αγάπη. Καταλήγοντας, προέτρεψε τους πιστούς να καταβάλουν προσπάθεια να κάνουν το καλό, να προσεύχονται και να νηστεύουν.

spzh.eu

  Next Article

«Αρχιεπίσκοπε Κύπρου, άκουσε τη φωνή των Οσιομαρτύρων της Καντάρας!»