Επιμένει η Πολωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις-Η Ελλάδα;

Share:

 

Αίτημα υποστήριξης απέστειλε στον ΟΗΕ η Πολωνία, για την επίλυση του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο πολωνικό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk.
«Σήμερα κάνουμε, ίσως, το πιο σημαντικό βήμα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει.
Δηλαδή, απευθύνουμε έκκληση στον ΟΗΕ για βοήθεια σε αυτό το θέμα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Όπως σημείωσε, ζήτησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Mularczyk υπενθύμισε ότι τους τελευταίους μήνες, οι πολωνικές αρχές διεξάγουν μια εκστρατεία για να επιστήσουν την προσοχή στο θέμα της στρατιωτικής αποζημίωσης από τη Γερμανία.
Μάλιστα, η Βαρσοβία έχει αποστείλει περισσότερες από 50 διπλωματικές σημειώσεις στις χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την 1η Σεπτεμβρίου, οι πολωνικές αρχές παρουσίασαν μια έκθεση τριών τόμων που ετοίμασαν οι ειδικοί σχετικά με τις απώλειες που υπέστη η χώρα, ως αποτέλεσμα της Γερμανίας και της γερμανικής κατοχής το 1939-1945.
Το δηλωθέν συνολικό ποσό ήταν 6.220.609.000.000 PLN (περίπου 1,3-1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια).
Στις 3 Οκτωβρίου, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau υπέγραψε ένα σημείωμα ζητώντας από τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.
Στο Βερολίνο ανέφεραν ότι είχαν λάβει το έγγραφο και το μελετούσαν.

bankingnews.gr

 

Γερμανικό υπΕξ: Αρνητική απάντηση στη Βαρσοβία για επανορθώσεις

Μετά τη ρηματική νότα της Βαρσοβίας προς το Βερολίνο για 1,3 τρις ευρώ πολεμικές επανορθώσεις ήρθε η γερμανική, αρνητική απάντηση. Η Πολωνία θα συνεχίσει να διεκδικεί.

    To γερμανικό υπ. Εξωτερικών

Με μια επίσημη, αρνητική απάντηση στη ρηματική διακοίνωση που είχε επιδώσει η Βαρσοβία στο Βερολίνο  διεκδικώντας 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικές επανορθώσεις, το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κλείνει το θέμα – τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες κινήσεις της πολωνικής πλευράς.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών επιβεβαίωσε στην DW ότι η γερμανική πλευρά απάντησε γραπτώς στην πολωνική διπλωματική νότα της 3ης Οκτωβρίου του 2022, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της διπλωματικής αλληλογραφίας. Την ίδια διατύπωση χρησιμοποίησε και στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση της Τετάρτης ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Μουλάρτσικ: «Ασέβεια» προς τον πολωνικό λαό

Ο Πολωνός υπ. Εξωτερικών Αρκάντιους Μουλάρτσικ

«Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το θέμα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος έχει κλείσει και η ίδια δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας, μετά την κοινοποίηση της επίσημης απάντησης του Βερολίνου.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ωστόσο τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Πολωνός υπ. Εξωτερικών Αρκάντιους Μουλάρτσικ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γερμανία ακολουθεί μια μη φιλική πολιτική έναντι της Πολωνίας, θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της και αντιμετωπίζει την Πολωνία ως υποτελές κράτος».

Χαρακτήρισε την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συνομιλήσει με την Βαρσοβία για το θέμα των πολωνικών αξιώσεων από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο «ασέβεια προς τον πολωνικό λαό». Διεμήνυσε τέλος ότι η Πολωνία θα επιδιώξει παρόλαυτα τη συνέχιση του διαλόγου με τη Γερμανία μέσω διεθνών οργανισμών.

Πάγια η γερμανική άρνηση και σταθερά διαφορετική η πολωνική (μετασοβιετική) θέση

Γκέτο ΒαρσοβίαςΓκέτο της Βαρσοβίας, 1942

Όσο για τη Γερμανία, η πάγια στάση της διαχρονικά είναι ότι το θέμα των πολωνικών αξιώσεων για πολεμικές επανορθώσεις έχει κλείσει ήδη από το 1953 και ότι πλέον δεν υπάρχει νομική βάση – θέσεις βέβαια, τις οποίες η Πολωνία αποκρούει με επίσημα στοιχεία και διαφορετική νομική τεκμηρίωση, όπως η πρόσφατη γνωμοδότηση του πολωνικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη θέση της Βαρσοβίας, η πολωνική παραίτηση από την αξίωση πολεμικών επανορθώσεων το 1953 ήταν επιλογή της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης της χώρας υπό την πίεση της Μόσχας. Ως εκ τούτου δεν δεσμεύει τις πολωνικές κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπ. Εξωτερικών της Πολωνίας, Αρκάντιους Μουλάρτσικ, είχε υποστηρίξει δημόσια την ιδέα μιας «Διεθνούς Διάσκεψης» για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Σε ερώτημα της DW προς το ελληνικό υπ. Εξωτερικών, κατά πόσο έχει δεχθεί μια τέτοια πρόταση από τη Βαρσοβία, η ελληνική πλευρά αρκέστηκε να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της: ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημίωσεων είναι «θέμα αρχής» για την Ελλάδα και ότι παραμένει ανοιχτό. Καμία επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση της είδησης περί πολωνικής πρότασης για Διεθνή Διάσκεψη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

deutsche Welle

Previous Article

Γ. Μάζης: Με προβληματίζουν ιδιαίτερα οι επιθέσεις κατά του Στρ. Φλώρου

Next Article

Αίτησης ανακοπής κατά της απόφασης αναγνώρισης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» από Παμμακεδονικές Οργανώσεις