Η ΕΕ και η Αίγυπτος προειδοποιούν την Τουρκία για τις γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου

Share:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος το Σάββατο, προέτρεψαν την Τουρκία να επανεξετάσει τα σχέδια για έναρξη διερευνητικών γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, ενώ ήδη, καταδικάστηκε ως παράνομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει η Άραμπ Νιουζ.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ‘οιονδήποτε μονομερών μέτρων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Όλες οι ενέργειες των κρατών στην περιοχή πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διατάξεις του», αναφέρει η δήλωση του υπουργείου.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε: Εκφράζουμε έντονα την ανησυχία μας για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

«Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα «ανταποκριθεί κατάλληλα σε οποιαδήποτε παράνομη δράση που παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου».

Την Παρασκευή, η Τουρκία έστειλε ένα μήνυμα NAVTEX, – διεθνές ναυτιλιακό σύστημα τηλεγραφικής ναυσιπλοΐας, ανακοινώνοντας ότι τα πλοία της θα πραγματοποιούν εργασίες γεώτρησης στη Μεσόγειο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση θα επηρεάσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η Τουρκία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα πραγματοποιήσει γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο το Φεβρουάριο.

Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει αξιώσεις από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης και την Άγκυρα, που υποστηρίζει την αποσχισμένη τουρκοκυπριακή διοίκηση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ασκήσει πιέσεις για την ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και έχει υπογράψει συμφωνίες με τους ενεργειακούς κολοσσούς Eni, Total και ExxonMobil και τους έχει παραχωρήσει διερευνητικές γεωτρήσεις.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η εξερεύνηση αυτή στερεί την τουρκοκυπριακή μειονότητα από το να ωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους που περιβάλλουν το νησί.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ένα γεωτρύπανο της ιταλικής Eni, εγκατέλειψε την προσπάθεια αναζήτησης αερίου από την Κύπρο, αφού μπλοκαρίστηκε από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η Τουρκία διαθέτει πάνω από 40 χιλιάδες στρατιώτες στο βόρειο τμήμα του νησιού από τότε που εισέβαλε σε αυτό, το 1974, μετά από ένα ελληνικό πραξικόπημα με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το βόρειο τμήμα του νησιού ανακηρύχθηκε ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου- ΤΔΒΚ», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Οι προσπάθειες που προώθησαν τα Ηνωμένα Έθνη για την επανένωση του νησιού απέτυχαν.

News.com

Previous Article

Τιμήθηκε η μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες

Next Article

Στα ύψη το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο: Κυρώσεις στην Τουρκία επιθυμεί η Κύπρος