Η Ιερά Σύνοδος της UOC κάλεσε τους πιστούς να προστατεύσουν τη Λαύρα με νόμιμα μέσα

Share:

Οι ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην έκκλησή τους προς τους πιστούς, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «κανένας λόγος δεν μπορεί να σπάσει τη σταθερή μας βούληση να υπερασπιστούμε την ιερή Ορθοδοξία».

Στις 20 Μαρτίου 2023, η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκανε έκκληση στους πιστούς και τους κληρικούς σχετικά με τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, αναφέρει το Ενημερωτικό Κέντρο της UOC.

Η έκκληση της Συνόδου αναφέρει ότι «όλος ο Ορθόδοξος κόσμος αναστατώθηκε από την είδηση της αβάσιμης στέρησης από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του δικαιώματος παραμονής στην Αγία Λαύρα Κοιμήσεως Θεοτόκου του Κιέβου».

«Εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εκδιώξουν τη μοναστική κοινότητα από την επικράτεια της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, την οποία οι μοναχοί κυριολεκτικά σήκωσαν από τα ερείπια μέσα στα 35 χρόνια από την αναστήλωση αυτού του αρχαίου μοναστηριού. Μοναχοί, ρασοφόροι και δόκιμοι εκδιώκονται από το πατρικό τους σπίτι, κρυβόμενοι πίσω από φανταστικά, ανύπαρκτα επιχειρήματα που δεν περιέχουν κανένα πραγματικό έδαφος», αναφέρει το έγγραφο.

Οι Συνοδικοί σημείωσαν ότι η εποχή του πολέμου, που τώρα βιώνουμε, δυστυχώς, έφερε σε όλους μας, εκτός από τις εξωτερικές δοκιμασίες, και πολλές εσωτερικές δοκιμασίες. «Η μεγάλης κλίμακας πίεση στους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αυξάνεται και σήμερα απευθύνουμε έκκληση σε όλους εσάς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές, με λόγο ζωντανής αγάπης και κάλεσμα για σταθερή και ακλόνητη στάση στην πίστη, που κηρύττει όχι διχόνοια, αλλά ενότητα, όχι κακία, αλλά συμφιλίωση, όχι σκληρότητα, αλλά έλεος».

Η Ιερά Σύνοδος τόνισε ότι οι πιστοί της UOC είναι τώρα ενωμένοι με τον κοινό στόχο της διατήρησης της Ουκρανίας: «Καθένας από εμάς, ως συνειδητοποιημένος πολίτης της πατρίδας μας, οργανώθηκε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για να την προστατεύσουμε: οι άνθρωποι μας κάνουν ολόπλευρη εθελοντική εργασία, δίνουν καταφύγιο σε εκτοπισμένους, βοηθούν ανιδιοτελώς και ειλικρινά με ό,τι μπορούν».

«Χάρη σε εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, η Εκκλησία μας έχει κάνει πολλά: εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και σημαντική οικονομική υποστήριξη έχουν βρει τον πραγματικό τους απαραίτητο σκοπό. Το κατόρθωμα της υπεράσπισης της Πατρίδας στο μέτωπο, κάθε λεπτό κοιτάζοντας στα μάτια του θανάτου, φέρουν χιλιάδες πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και ενορίτες της Αγίας Λαύρας μας», υπενθύμισε η UOC.

Ως προς αυτό, οι συνοδικοί ρώτησαν τι λαμβάνει η Εκκλησία σε αντάλλαγμα από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία;

Αυτοί οι προύχοντες «ποδοπατούν και ρημάζουν ιερά, προσπαθώντας να μας εκφοβίσουν, τους Ορθόδοξους, από όλες τις πλευρές, προσπαθούν να μας πείσουν σε κάποιου είδους “συμβιβασμό” και, ως αποτέλεσμα, απλώς τα μας καταστρέψουν», πιστεύει η Ι. Σύνοδος της UOC.

«Σήμερα, όλοι μιλούν για τη μελλοντική τύχη του πιο πολύτιμου ιερού μας – της Αγία Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου. Η Αγία Λαύρα είναι το μαργαριτάρι της Ουκρανίας και ένα πνευματικό φυλάκιο προσευχής για την ουκρανική γη και λαό και για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Το 1988, το μουσείο δώρισε 15 κτίρια στους μοναχούς, τα οποία ήταν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Μέσα στα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της μοναστικής ζωής, τα αδέρφια του μοναστηριού όχι μόνο ανοικοδόμησαν και αποκατέστησαν τα πάντα γύρω, αλλά έχουν πολλαπλασιάσει και ομορφύνει την κληρονομιά της Θεοτόκου στο Κίεβο. Κάθε λεπτό υπάρχει ένα λυχνάρι προσευχής για όλους και για όλα – όλος ο λαός της Ουκρανίας ζει σε αυτούς τους πράους στεναγμούς προς τον Θεό», υπενθύμισαν στην έκκληση.

Οι Συνοδικοί σημείωσαν τη λαϊκή υποστήριξη, η οποία εκφράστηκε ιδιαίτερα τη 2η εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Εβδομάδα της Σύναξης των οσίων Πάντων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου, «όταν χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν να ομολογήσουν την πίστη τους σε ό,τι είναι αιώνιο και μη φθαρτό, ό,τι είναι ζωντανό, και όχι νεκρό, σε ό,τι είναι πραγματικό και ειλικρινές, και όχι απατηλό.

«Μετά τη Θεία Λειτουργία, άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και πολιτικών πεποιθήσεων περπάτησαν μαζί σε λιτανεία, ενωμένοι από την αγάπη για τους οσίους Πατέρες των Σπηλαίων. Όλοι βγήκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους αδελφούς και την πολιτική τους βούληση».

Η Ιερά Σύνοδος της UOC είπε επίσης ότι «τώρα πολλοί στρέφονται στην ιεραρχία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αίτημα να ευλογήσει το πνευματικό έργο για να προστατεύσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας και να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και να την περιποιούμαστε».

Οι ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαρίστησαν τους πιστούς για την «ακλόνητη πίστη στον Θεό και την αγάπη τους για την Αγία Εκκλησία» και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «κανένας λόγος δεν μπορεί να σπάσει τη σταθερή θέλησή μας να υπερασπιστούμε την αγία Ορθοδοξία».

«Πρέπει να κρατηθούμε με θάρρος στην Αλήθεια. Ο άγιος Μάρκος Εφέσιος, μεγάλος υπέρμαχος της αγίας Ορθοδοξίας, διδάσκει: “Ποτέ, άνθρωπε, ό,τι αφορά την Εκκλησία δεν διορθώνεται με συμβιβασμούς: δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα”».

Η Ιερά Σύνοδος της UOC προέτρεψε τους πιστούς να «είναι ισχυροί στην πίστη, να εντείνουν τις προσευχές τους και με κάθε νόμιμο μέσο να προστατεύσουν το πιο πολύτιμο ιερό μας – την Αγία Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου».

«Είθε ο Κύριος, μέσω των προσευχών των οσίων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου, να μας βοηθήσει όλους στην ευγενή υπόθεση της ακλόνητης στάσης στον βράχο της πίστης, γεμίζοντάς την με καρπούς δικαιοσύνης προς δόξα και έπαινο του Θεού (βλ. Φιλ. 1:11). Επικαλούμεθα σε όλους την ευλογία του Θεού!», – αναφέρεται στο τέλος της έκκλησης.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι η Ιερά Σύνοδος της UOC απηύθυνε δήλωση στον Βλαντίμιρ Ζελένσκι.

spzh.news

Previous Article

Βίαιη σύλληψη ηλικιωμένου Ουκρανού ιερέα

Next Article

Εκατοντάδες πιστοί στη δέηση προς τους οσίους στην είσοδο των σπηλαίων της Λαύρας