Η καταστροφή των εκκλησιών στα Kατεχόμενα και το απύθμενο θράσος του σουλτάνου

Share:

Μάριος Μακρυγιάννης

Γράφω τις σκέψεις μου λαμβάνοντας ως αφορμή τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, την θρασύτατη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Συρία, στην Λιβύη, στην Αρμενία και τις απειλές της προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς και την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας και της Μονής της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσφατα, είδε στο φως της δημοσιότητας η αναγραφή διαφόρων απαράδεκτων ασχημιών σε τέμενος στην Λεμεσό από κάποιους αγνώστου εθνικότητας ανεγκέφαλους (είτε ελληνοκύπριους, είτε άλλους βαλτούς ή όχι). Το γεγονός αυτό, αν και καταδικάστηκε από το πολιτισμένο κράτος μας, αλλά και στην συνείδηση όλου του Κυπριακού λαού, προκάλεσε το μένος, την οργή και τις εύκολα εκτοξευόμενες απειλές του γνωστού σουλτάνου της Τουρκίας.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι το επίσημο κράτος μας δεν προέβη σε καμία αποστομωτική απάντηση προς τον κ. Ερντογάν και άφησε το θέμα να περάσει στα ψιλά γράμματα, όπως κάνει και για πολλά άλλα θέματα.

Απλώς, να μου επιτρέψετε να αναφερθώ περιληπτικά σε ορισμένα στοιχεία από την συστηματική και εκ προθέσεως καταστροφή από την Τουρκία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, που ενώ είχαν διατηρηθεί για εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, σήμερα βρίσκονται στο όριο της πλήρους εξαφάνισης. Συγκεκριμένα θυμίζω:

-Την καταστροφή των τοιχογραφιών της Μονής του Χριστού Αντιφωνητή κοντά στο χωριό Καλογραίας και του ιστορικού Αρμένικου Μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου στον Πενταδάκτυλο.

-Την λεηλασία και βεβήλωση των Εκκλησιών του Αποστόλου Αντρέα κοντά στην Κερύνεια, του Αγίου Σεργίου και Παρασκευής κοντά στα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας, της Παναγίας (Μελανδρίνα) κοντά στα χωριά Αγίου Αμβροσίου και Καλογραίας, της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο, της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου στον Καραβά, της Παναγίας μεταξύ των χωριών Αχερίτου και Πραστειό κλπ., κλπ.,κλπ.

-Την μετατροπή της Μονής Παναγίας της Ελεούσας στην Καρπασία σε εστιατόριο και της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια σε μουσείο.

-Την μετατροπή σε τεμένη των εκκλησιών του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Πραστειό, της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο, της Παναγίας στον Καραβά, του Αγίου Αμβροσίου στο ομώνυμο χωριό, της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας και του Αγίου Γεωργίου στην Κερύνεια.

-Την προσπάθεια να πωληθεί σε αλλοδαπούς η εκκλησία της Χρυσοτριμιθιώτισσας.

-Την πώληση ανεκτίμητης αξίας μωσαϊκών, τοιχογραφιών και ιερών εικόνων από την εκκλησία της Κανακαριάς, του Αγίου Θεμωνιανού, της Μονής του Χριστού του Αντιφωνητή και 12 ακόμη μονών.

-Την καταστροφή 500 και πλέον εκκλησιών ή μετατροπή τους σε τεμένη, νοσοκομεία, μουσεία, στάβλους, μπαράκια ή κινηματογράφους ή αποθήκες του Τουρκικού στρατού, κλπ και την εκ προθέσεως εγκατάλειψη πολλών αρχαιολογικών χώρων και θρησκευτικών μνημείων με αποτέλεσμα να διαβρωθούν και να καταστραφούν.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθώ στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του Δεκεμβρίου 1997, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα κατά των εγκλωβισμένων και αναφέρει «ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποσκοπούν σε δημογραφική εκκαθάριση», τον συστηματικό εποικισμό, την εκ προθέσεως αλλαγή των ονομάτων χωριών, πόλεων και τοποθεσιών και τόσα άλλα.

Αντίθετα, στη δική μας πλευρά, και κατά την άποψη μου απολύτως ορθά πράττουμε, συντηρούμε από το υστέρημα του λαού μας, όλα τα ιερά των συμπατριωτών μας Τ/κ ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και για να μην προκαλούνται τα θρησκευτικά αισθήματά των, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε σε περίπτωση μιας δίκαιης λύσης σε ένα πολιτισμένο κράτος. Όπως αναφέρει ένας ξεχωριστός Τούρκος ακαδημαϊκός και ιστορικός, ο κ. Τανέρ Ακσάμ, στην διαδικτυακή εφημερίδα Ahval, «Ξεράθηκαν και δεν φυτρώνουν ούτε χορτάρια εκεί που πάτησαν Οθωμανοί», «υπάρχουν λαοί που δημιουργούν πολιτισμό και λαοί που το μόνο που ξέρουν είναι να τον καταστρέφουν», «ότι δεν είναι με κανένα τρόπο πολιτισμένος λαός και δεν κατάφερε να σταθεί αντάξια στο επίπεδο πολιτισμού των εδαφών που κατέκτησε», «δεν καρπίζει τίποτα στο έδαφος που πάτησε το πόδι Οθωμανού» και πολλά άλλα.

Είμαστε πολιτισμένο λαός και αυτό αποδεικνύεται διαμέσου των αιώνων. Γιατί ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε να εκθέσουμε την βαρβαρότητα των Τούρκων, που είναι μεν γνωστή σε όλους και που ορισμένοι τούρκοι πολιτισμένοι πολίτες, ακόμα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους, το διαλαλούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο;

Μια ξεκάθαρη απάντηση προς τον εκπρόσωπο της απολίτιστης και βάρβαρης Τουρκίας επιβάλλεται να είναι αποστομωτική. Τούρκε πρόεδρε, είσαστε το παράδειγμα προς αποφυγήν για όλη την ανθρωπότητα και βέβαια οι τελευταίοι που μπορείτε να μιλάτε. Τέτοιο δικαίωμα και απύθμενο θράσος που εδράζεται; Στο Διεθνές Δίκαιο όπως εσείς το καταλαβαίνετε και μεταφράζετε ή στην απύθμενη αποθράσυνσή σας;

Η ανοχή έχει και όρια. Πέστε το ξανά και ξανά να το ακούσουν όλοι.

*Αντιστράτηγος ε.α

Φιλελεύθερος
Previous Article

Η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών Ελλάδας και Τουρκίας

Next Article

Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο