Η μελέτη Λύτρα, οι θάνατοι την εποχή του κορονοϊού και οι υγειονομικοί σε αναστολή

Share:

Μελέτη Λύτρα και υγειονομικοί σε αναστολή.Άρθρο για την πανδημία κορονοϊού από τον καρδιολόγο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Μελέτη Λύτρα και υγειονομικοί σε αναστολή. Σοκαριστικά τα στοιχεία της μελέτης.

 Τις ημέρες αυτές δημοσιεύτηκε στο διεθνή επιστημονικό τύπο η νέα ενημερωμένη μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία, αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα. Αυτή τη φορά ο κ. Τσιόδρας για λόγους σκοπιμότητας δεν έβαλε το όνομά του κάτω από τη μελέτη αλλά είναι σαφές ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως σοκαριστικά και σε οποιαδήποτε άλλο πολιτισμένο κράτος θα είχαν οδηγήσει σε αλυσιδωτές παραιτήσεις πολιτικών και επιστημονικών παραγόντων γιατί η μελέτη αποδίδει εμμέσως και με επιστημονική γλώσσα σοβαρότατες ευθύνες. Αν μάλιστα δεν υπήρχε και το γνωστό ακαταδίωκτο των εμπλεκομένων σίγουρα θα έπρεπε να έχει επέμβει ο εισαγγελέας. Επειδή όμως ζούμε σε μια αδιάφορη και ναρκωμένη χώρα και επειδή τα Μέσα Ενημέρωσης σε διατεταγμένη υπηρεσία αποσιωπούν την αλήθεια, θα μου επιτρέψετε να καταχραστώ λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να κάνω μερικές επισημάνσεις.

Μελέτη Λύτρα και υγειονομικοί σε αναστολή. Αύξηση της θνησιμότητας.

Σε κάποιο σημείο των συμπερασμάτων της η μελέτη λέει τα εξής επί λέξει μεταφρασμένα:
«Ένα σημαντικό νέο εύρημα είναι η κατά 21% υψηλότερη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην υπόλοιπη χώρα (επιπλέον +64%, σε σύγκριση με +36% για την προηγούμενη περίοδο). Αυτό υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ενδέχεται έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης).

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 η κυβέρνηση ανέστειλε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παρέμειναν ανεμβολίαστοι κατά του COVID-19 (αν και πολλοί από αυτούς τελικά εμβολιάστηκαν και επέστρεψαν στην υπηρεσία ή αντικαταστάθηκαν με νεοπροσληφθέν προσωπικό). Τα δεδομένα μας δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ αυτής της πειθαρχικής ενέργειας και την αυξημένη θνησιμότητα, αλλά η χρονική σύμπτωση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και αξίζει περαιτέρω διερεύνηση για τις ακριβείς αιτίες αυτής της επιδείνωσης της απόδοσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.»

Μελέτη Λύτρα και υγειονομικοί σε αναστολή. Από τη στιγμή που βγήκαν σε αναστολή 7.500 υγειονομικοί αυξήθηκε κατακόρυφα η θνησιμότητα.

Αντιλαμβάνεστε τι συγκλονιστικό λέει η έρευνα; Ότι από το Σεπτέμβριο του 21 που βγήκαν σε αναστολή 7.500 υγειονομικοί αυξήθηκε κατακόρυφα η θνησιμότητα από +36% που ήταν σε +64%. Αυτό αφορά περισσότερο την επαρχία και λιγότερο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη ασφαλώς παρουσιάζει αριθμούς. Η ερμηνεία των αριθμών είναι υπόθεση της λογικής μας. Το Σεπτέμβριο του 21 με μία αδικαιολόγητη και εκδικητική πράξη διαλύθηκε το ήδη λαβωμένο σύστημα Υγείας μας με ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων, των επιστημονικών επιτροπών και της δικής μας βέβαια ανοχής. Στις μεγάλες κλινικές Αττικής και Θεσσαλονίκης και λόγω της ισχυρής παρουσίας και του ιδιωτικού τομέα η θνησιμότητα αυξήθηκε λιγότερο. Η απουσία ενός ή δύο υγειονομικών από μια πολυάνθρωπη κλινική είχε μικρότερες επιπτώσεις.

Σε κάποιες όμως κλινικές της επαρχίας όπου από τους 2 ιατρούς βγήκε σε αναστολή ο ένας, ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος. Γνωρίζω από προσωπική πληροφόρηση ότι σε Νοσοκομείο πρωτεύουσας νομού της Πελοποννήσου από τους 4 καρδιολόγους οι 2 βγήκαν σε διαθεσιμότητα λόγω μη εμβολιασμού, ο Διευθυντής με αίσθημα ευθύνης μετά από 25 σχεδόν χρόνια υπηρεσίας παραιτήθηκε γιατί δε θεώρησε ότι η κλινική πλέον είναι ασφαλής και έμεινε ένας επιμελητής για όλο το Νομό. Αναζητήθηκαν ιδιώτες για εφημερίες και γιατροί από Κέντρα Υγείας για να «βάλουν ένα χεράκι». Δε θα ήθελα να χρειαστώ υπηρεσίες καρδιολόγου –και όχι μόνο- στο νοσοκομείο αυτό. Και φυσικά αυτό είναι ένα μόνο προσωπικό παράδειγμα.

Έγκλημα που ζητάει διερεύνηση και απόδοση ευθυνών

Η απόφαση για τη διαθεσιμότητα των υγειονομικών, παρά την εμφανή προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι στην έρευνα, άφησε κενά που δεν καλύφθηκαν ούτε από νεοδιορισμένους ούτε από μεταμεληθέντες. Γιατί και αν ακόμη προσλήφθηκαν πολύ λίγοι, αυτοί που έφυγαν πήραν μαζί τους την πολυετή πείρα τους στη διαχείριση ενός χώρου που κινούνταν επί πολλά χρόνια και τον γνώριζαν καλά. Και γιατί και αν ακόμη νόσησαν ή εμβολιάσθηκαν και επέστρεψαν κάποιοι, με την αυθαίρετη απόφαση για σύντμηση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης έφυγαν περισσότεροι.

Εδώ λοιπόν έχουμε έγκλημα που ζητάει διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Ένα έγκλημα που είχαμε και εμείς επισημάνει πολλές φορές στα άρθρα μας . Ένα έγκλημα που συνεχίζεται δυστυχώς εντελώς αδικαιολόγητα ακόμη. Αλλά όλοι εμείς παραμένουμε απαθείς και ήσυχοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή μας. Περιμένουμε μοιρολατρικά και το δικό μας θάνατο αν τυχόν βρεθούμε στην ανάγκη να επισκεφθούμε κάποιο νοσοκομείο. Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Υ.Γ1: Η μελέτη λέει και πολλά άλλα στα οποία θα επανέλθουμε.

Υ.Γ.2: Άρθρα μας πάνω στο θέμα:

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία (31/8/21)

Ένα χρόνο μετά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στο σύστημα Υγείας  (27/12/21)

Θα αναλάβει μήπως κάποιος την ευθύνη; (5/1/22)

Ένα κράτος αλαζονικό και μια κοινωνία αδιάφορη (1/8/22)

Υ.Γ.3 Αυτές τις μέρες γίνονται οι αρχαιρεσίες των Ιατρικών Συλλόγων. Τι έχουν να πουν οι λαλίστατοι υποψήφιοι; Φαντάζομαι ότι μένουν στην αρχή ότι οι ψήφοι των ιατρών σε αναστολή είναι λίγες και προτιμούμε να τα έχουμε καλά με το γκουβέρνο. Αυτό άλλωστε το ζήσαμε σε όλη την πανδημία.

Ν. Παναγιωτόπουλος-Καρδιολόγος

cardiodoctor.gr

Previous Article

Όταν το φυσικό αέριο συναντά τον Δαρβίνο και η φτώχεια βαφτίζεται «άρνηση προσαρμογής»

Next Article

Μήνυμα τῆς Κυριακῆς Β΄ Λουκᾶ μέ τόν Σεβ. Μητρ. Κυθήρων Σεραφείμ