Ιδιοκτησιακό καθεστώς Ι. Μ. Ντέτσανι στο Κοσσυφοπέδιο

Share:

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις δηλώσεις των ανώτατων τοπικών πολιτικών εκπροσώπων στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού Visoki Dečani και άλλες δικαστικές διαφορές σχετικά με την περιουσία ττης μονής, στις οποίες εμπλακήκαμε παρά τη θέλησή μας. Η υπονόμευση δικαστικών αποφάσεων δημοσίως από πολιτικούς στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πρωτοφανής στην ευρύτερη περιοχή.

Η κεντρική ιδέα των δηλώσεων όλων αυτών των αξιωματούχων είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ισχύουν νόμοι ή δικαστικές αποφάσεις για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ο δικαστικός αγώνας για την διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθετώτος της μονής διήρκεσε δεκαέξι χρόνια ενώπιον των δικαστηρίων του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Μονή Visoki Dečani υπέστη όχι μόνο απειλές, αλλά και φυσικές και ένοπλες επιθέσεις, οργανωμένες διαδηλώσεις, απόπειρες αποκλεισμού της πρόσβασης στο μοναστήρι και εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του ίδιου του μοναστηριού.

Ακόμη και μετά από μια τέτοια διαδικασία , οι τοπικοί θεσμοί εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση και να τροποποιήσουν το κτηματολόγιο (επί σχεδόν έξι χρόνια), παρά τις τεράστιες προσπάθειες για την επιβολή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία είναι οριστική και αμετάκλητη. Τέτοιες ενέργειες δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την κατάσταση στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αποκαλύπτουν ποια θα ήταν η μοίρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτήν την περιοχή εάν αφηνόταν εξ ολοκλήρου στο έλεος των αρχών της Πρίστινα, από όποια πολιτική ομάδα και αν προέρχονται. Παρόλο που είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, είναι ακόμη σημαντικότερο να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τρόπο πρόληψης περαιτέρω διακρίσεων και αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της περιουσίας της.

Τονίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα ανοιχτά ζητήματα και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις εκ μέρους της Πρίστινας, αλλά η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να προχωρήσουμε.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο αρχαιότερος θεσμός που υπάρχει στην περιοχή, όπως μαρτυρούν πολυάριθμες τοπικές και ξένες ιστορικές πηγές, και θα υπάρχει, Θεού θέλοντος, και στο μέλλον. Υπερασπιζόμενοι την ταυτότητα και την περιουσία μας, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο άλλες θρησκευτικές κοινότητες, πολίτες ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, ούτε να εμπλακούμε στην πολιτική. Είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να μείνουμε εκεί που ζούσαμε εδώ και αιώνες, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε έτοιμοι να κακοποιηθούμε από κανέναν, ειδικά από εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας αγνοώντας τους νόμους και ακόμα και τις δικές τους δικαστικές αποφάσεις. Δυστυχώς, από μια τέτοια άδικη και μεροληπτική στάση απέναντι στήν Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, θα ζημιωθούνόλοι οι πολίτες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, διότι εάν ένα ίδρυμα όπως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ειδικότερα το μοναστήρι Visoki Dečani , το οποίο εργάζεται συνεχώς για τη συμφιλίωση και βοηθά όλους όσους κινδύνευσαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης το 1998-1999, βιώνει τέτοια αδικία και διακρίσεις εδώ και χρόνια, τότε κανενός δεν είναι εξασφαλισμένη μια δίκαιη μεταχείριση.

Πηγή: https://eparhija-prizren.com/

Previous Article

Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε στην ”Ενωτική Σύνοδο” μέσω Ποροσένκο

Next Article

Ο σχισματικός Μητροπολίτης Στέφανος των Σκοπίων γράφει προς τον Πατριαρχη Σερβίας ως «Αρχιεπίσκοπος Μακεδονίας».