Οὐκρανικές ἀρχές: Ἡ Λαύρα πρέπει νά γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο…

Share:

 

Ο M. Ostapenko σχεδιάζει να μετατρέψει τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ «στο πιο πατριωτικό αντικείμενο» και να την κάνει «ένα σύγχρονο μουσειακό τουριστικό μαγνήτη».

Ο Μαξίμ Οσταπένκο, ο πρόσφατα διορισμένος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Αποθεματικού Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ , πιστεύει ότι το Ορθόδοξο μοναστήρι πρέπει να γίνει “σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο” και η αποστολή του να γίνει η εκπαίδευση των πατριωτών. Μίλησε για αυτό σε συνέντευξή του στο radiosvoboda.org .

«Η Λαύρα πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, όπου βρίσκονται μουσειακά αντικείμενα, λαμβάνουν χώρα εκδρομικά προγράμματα, όπου υπάρχει σύγχρονη πολιτική ενημέρωσης για τα μνημεία», είπε ο επικεφαλής του αποθεματικού. «Εκτός από το πνευματικό στοιχείο, η Λαύρα πρέπει να γίνει ένας σύγχρονος τουριστικός μαγνήτης του μουσείου».

Σύμφωνα με τον Ostapenko, στην επικράτεια της Λαύρας «υπάρχει μεγάλος αριθμός αξιοθέατων, μουσειακών εκθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων κειμηλίων – κάποτε αφαιρέθηκαν από το ταμείο του μουσείου και μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι και τώρα έχει ληφθεί απόφαση για την επιστροφή τους. ”

Ο επικεφαλής του αποθεματικού είπε ότι «έχει ιδέες που θα επιτρέψουν στα παιδιά να ασχοληθούν με τη μελέτη της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λαύρας. υπάρχουν ιδέες για το πώς να ξεκινήσουμε νέες τουριστικές διαδρομές για νέους».

«Η Λαύρα πρέπει να ανανεωθεί και να αναζωογονηθεί σε κάποιο βαθμό, γιατί είναι πολύ σημαντικό –ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε πόλεμο– να μεγαλώσουμε παιδιά, να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς πατριώτες στα αριστουργήματα της κληρονομιάς μας, του πολιτισμού μας. Και αυτό είναι το καθήκον τέτοιων αντικειμένων όπως το Εθνικό Αποθεματικό «Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ», είναι πεπεισμένος ο Οσταπένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ελπίζει ότι θα καταφέρει «να μετατρέψει τη Λαύρα σε αντικείμενο όσο το δυνατόν πιο πατριωτικό».

«Το βασικό μου μήνυμα τώρα είναι να επιστρέψουμε την ουκρανική φύση στη Λαύρα, να επιστρέψουμε το πραγματικά ουκρανικό πάνθεον στη Λαύρα», είπε ο Οσταπένκο.

Εξήγησε ότι μιλούσε για «την επιστροφή εκείνων των πνευματικών πατέρων που είχαν σχέση με τη Λαύρα και ήταν πραγματικά Ουκρανοί πατριώτες», καθώς και «πολλές μορφές του ουκρανικού πολιτισμού και της πολιτικής που είχαν επίσης σχέση με τη Λαύρα».

Ο επικεφαλής  δεν έδωσε ευθεία απάντηση στο ερώτημα αν θα λειτουργήσει μοναστήρι στη Λαύρα.

«Τώρα αυτό το θέμα μελετάται σε διαφορετικά επίπεδα, γιατί οι μοναχοί που κάνουν ενέργειες σχετικά με τα ιερά λείψανα είναι μια συγκεκριμένη τελετουργία, μια συγκεκριμένη ιεροτελεστία, που θα πρέπει να παραμείνει σαφής. Και πώς θα γίνει αυτό – αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο κλήρου, σε επίπεδο κρατικών φορέων που είναι αρμόδιοι για τη θρησκευτική πολιτική. Γιατί είναι αδύνατο να παραδεχτούμε ότι τα ίδια λείψανα θα μετατραπούν απλώς σε κάποιο είδος αντικειμένων που θα βρίσκονται κάπου στις αποθήκες», είπε ο Ostapenko.

Όπως έγραψε η UOJ, νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού Oleksandr Tkachenko είπε ότι μετά την εκδίωξή του από τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, το Υπουργείο Πολιτισμού του UOC “θα εξετάσει όλες τις προτάσεις και τα έργα για το πώς να γεμίσει με περιεχόμενο την περιοχή της Κάτω Λαύρας”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, εκεί μπορούν να αναπτυχθούν χειροτεχνίες λαϊκής τέχνης, καθώς και να ανοίξει κέντρο αποκατάστασης .

 

Ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής και ιστορικός Kostiantyn Bondarenko επέκρινε αντίστοιχες δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Oleksandr Tkachenko σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα εργαστηρίου λαϊκής τέχνης ή κέντρου αποκατάστασης στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ.

«Όσο για τον Tkachenko και τις δηλώσεις του, είναι ατυχείς», είπε ο Bondarenko σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Oleksandr Shelest. «Η πρόταση του Tkachenko είναι απλώς συγκλονιστική. Ο ναός δημιουργήθηκε για προσευχή, και όχι για στούντιο χειροτεχνίας, εκθέσεις. Ο ναός αρχικά προοριζόταν για προσευχή. Αν θέλετε να ανοίξετε κέντρα αποκατάστασης ή στούντιο λαϊκής τέχνης, τότε παρακαλούμε να τα φτιάξετε. Ή χρησιμοποιήστε εκείνες τις εγκαταστάσεις που έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι τώρα ουσιαστικά άδειες».

Ο Μπονταρένκο συμβούλεψε τις αρχές «να μην ανακατεύονται στη θρησκευτική σφαίρα».

«Όσο λιγότερο το κράτος αναμειγνύεται στη θρησκεία, τόσο καλύτερο είναι για το ίδιο το κράτος και για τη θρησκεία. Οι ίδιοι οι πιστοί θα βρουν την αλήθεια, θα ξέρουν οι ίδιοι πού να πάνε να προσευχηθούν, πώς να προσευχηθούν, ποιον να μνημονεύσουν. Και δεν χρειάζεται να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», τόνισε ο πολιτικός αναλυτής.

Όπως ανέφερε η UOJ, ο Kostiantyn Bondarenko προειδοποίησε τις αρχές ότι η θρησκευτική σύγκρουση που φουντώνει στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη και οι πυρκαγιές τέτοιων συγκρούσεων είναι οι πιο δύσκολο να σβήσουν.

spzh.news

Previous Article

Οἱ μυροφόρες διδάσκουν καὶ ἐμπνέουν

Next Article

«ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ» Εκκλησίες, φθίνει η Χριστιανοσύνη στην Ευρώπη!