Aνοιχτή επιστολή* του Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Σεβαστeίας Θεοδοσίου με την ευκαιρία της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Βανς
«Να θυμάστε ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και δεν ανήκει μόνο στους οικοδεσπότες που υποστηρίζουν την επίσκεψή σας, υποστηρίζοντας ότι είναι εβραϊκή πόλη και αγνοώντας τη σημασία της για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. “
Αύριο θα επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό του Πανάγιου Τάφου και θα τον δείτε ενώπιόν σας. ανοιχτές πόρτες, γιατί η Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητά τους ή το χρώμα του δέρματος. Η αγάπη που υποστηρίζουμε και προωθούμε είναι αυτή που διακηρύσσεται από Εκείνος που νίκησε τον θάνατο μέσω της Ανάστασης, ακόμα και στον τόπο που θα επισκεφθείτε αύριο.
Σας μιλώ στη γλώσσα της αγάπης, της πίστης και της ανθρωπιάς, όχι στη γλώσσα της πολιτικής και των συμφερόντων που θα ακούσετε από τους Ισραηλινούς πολιτικούς που θα συναντήσετε. Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν θα είμαστε, αλλά πιστεύουμε στις αξίες της δικαιοσύνης και της υποστήριξης της αδικίας και ελπίζουμε να μας επισκεφθείτε. στον Πανάγιο Τάφο θα σας φέρει λίγο από το φως που έχει ανατείλει από αυτόν τον άδειο τάφο για να διαλύσει το σκοτάδι του κόσμου.
Υπάρχουν ηγέτες σε αυτόν τον κόσμο που έχουν τυφλώσει την κρίση και τη συνείδησή τους για τα συμφέροντά τους, αποστρέφοντας το βλέμμα τους από τις αδικίες στις οποίες υπόκειται ο παλαιστινιακός λαός μας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Προέδρου, στον οποίο είστε βουλευτής. Ισχυρίζεστε ότι είστε Χριστιανός αλλά όποιος αναλύει τις πράξεις και τις δηλώσεις σας μπορεί να παρατηρήσει ότι απέχετε μακριά από τις χριστιανικές αξίες, όντας σε ένα πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με τις χριστιανικές αρχές που πάντα μας προτρέπει να υπερασπιζόμαστε τους αδικημένους και τους καταπιεσμένους.
Ο σκοπός αυτής της επιστολής δεν είναι να σας καταδικάσει· η κρίση ανήκει στον Θεό, και θα σταθούμε ενώπιόν Του μια μέρα, όταν ο καθένας θα ρωτηθεί τι έκανε για τον αδελφό του. Η επιστολή αυτή έχει σκοπό να σας υπενθυμίσει, ενώ επισκέπτεστε το ιερότερο χριστιανικό χώρο στον κόσμο, τα καθήκοντά σας. Χριστιανοί, ηθικοί και άνθρωποι: απορρίψτε την αδικία, την τυραννία, την κατοχή και την καταπίεση.
Πώς μπορεί ένας Χριστιανός να αγνοεί τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, ειδικά όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια στη Γάζα, κατά τη διάρκεια του πολέμου της εξόντωσης;
Θα μείνετε στην Ιερουσαλήμ για τρεις μέρες, και δεν έχω ακούσει αυτό το πρόγραμμά σας. θα περιελάμβανε συναντήσεις με παλαιστινιακές προσωπικότητες για να ακούσουν τι λένε οι Παλαιστίνιοι για τον εαυτό τους, όχι τι λένε οι Ισραηλινοί για αυτούς. Δεν είναι λογικό να έρχεστε στην Ιερουσαλήμ και στην Παλαιστίνη χωρίς να ακούτε τα δεινά, τον πόνο και τους φόβους των Παλαιστινίων, ειδικά των Παλαιστινίων Χριστιανών, ειδικά αφού αύριο θα επισκεφθείτε τον ιερό ναό τους.
Θα υπάρχουν περισσότεροι επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί στην Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου που θα σας πουν ξεκάθαρα ότι η Ιερουσαλήμ λαχταρά την ειρήνη, και την ιερή γη μας επίσης, αλλά η ειρήνη που θέλουμε είναι μια ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλω να σας πω ότι δεν είναι δικαίωμά σας να αγνοείτε την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού. Είναι οδυνηρό και λυπηρό το γεγονός ότι ήρθατε σε αυτούς τους ιερούς τόπους για έναν απίστευτο σκοπό: να υποστηρίξετε την κατοχή και τις άδικες πρακτικές της εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
Δώσατε ειρηνευτικές ομιλίες αλλά δεν κάνατε τίποτα για την ειρήνη· αγνοήσατε τα δικαιώματα και τις αρχές των Παλαιστινίων. Τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι Παλαιστίνιοι υπέστησαν άλλη μια καταστροφή στη Γάζα, τους υποστηρίξατε με όπλα, σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς, κάνοντας τον εαυτό σας συνένοχο σε αυτό το έγκλημα.
Ελπίζω η είσοδός σας στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου να αποτελέσει ευκαιρία για προσωπική αλλαγή, προς το καλύτερο, ειδικά αν δηλώνετε Χριστιανός. Ελπίζω να νιώσετε τη χάρη και την ευλογία του Πανάγιου Τάφου και του Γολγοθά, να γίνετε πιο δίκαιοι και ανθρώπινοι. Προσευχόμαστε για εσάς και για τους ηγέτες του κόσμου που έχασαν την ανθρωπιά τους, ώστε να τους επιστραφεί και να καθοδηγήσει τις πράξεις τους.
Πρέπει να ακούσετε αυτά που δεν θα ακούσετε από τους φίλους σας. Ισραηλινοί: Η Παλαιστίνη υπάρχει, ο λαός της υπάρχει και η αιτία της είναι ζωντανή και υποστηρίζεται από πολλούς παγκοσμίως, ειδικά στην Αμερική, όπου έγιναν διαδηλώσεις ενάντια στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου. Η αμερικανική πολιτική δεν έχει φέρει τίποτα άλλο παρά καταστροφή, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά σε όλο τον κόσμο. Οι διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις έχουν διαδραματίσει καταστροφικό ρόλο σε πολλά μέρη, πυροδοτώντας συγκρούσεις και προκαλώντας καταστροφές και ανθρώπινα δεινά.
Παλαιστίνιοι Χριστιανοί και ο λαός μας σας παρακαλούν, καθώς μπαίνετε στην Παλαιά Ιερουσαλήμ με αυστηρή ισραηλινή συνοδεία, να είστε πιο δίκαιοι και δίκαιοι.
Γνωρίζατε ότι οι Παλαιστίνιοι εμποδίζονται να φτάσουν στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου, στο Τζαμί Αλ Άκσα και στην πόλη της #Ιερουσαλήμ; Διασχίσατε ωκεανούς για να φτάσετε εκεί, αλλά ο Παλαιστίνιος που είναι μισή ώρα από την Ιερουσαλήμ με αυτοκίνητο δεν μπορεί να μπει λόγω φραγμών και στρατιωτικών τειχών.
Ο πόλεμος της εξόντωσης στη Γάζα έχει αφήσει τεράστιες καταστροφές και αδιανόητες τραγωδίες, όλα με την ευλογία της αμερικανικής διοίκησης.
Σας καλώ να αλλάξετε τις πολιτικές σας στην περιοχή μας. Η ειρήνη που επιθυμούμε δεν μπορεί να έρθει υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τις δολοφονικές πολιτικές του εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η ειρήνη βασίζεται στη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όταν ο πρόεδρος σου επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ και τον Σαρμ ελ-Σέιχ, δεν ανέφερε καθόλου την #Παλαιστίνη, σαν να μην υπάρχει σε χάρτη. Στην πραγματικότητα υπάρχει, αν και στο μυαλό του παραμορφωμένη από το σιωνιστικό λόμπι, δεν υπάρχει. Η Αμερική ισχυρίζεται ότι είναι μια όαση δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά υπό τον έλεγχο του ρατσιστικού σιωνιστικού λόμπι, αυτό είναι λάθος: οι πολιτικές και οι πράξεις της αντικατοπτρίζουν την κατοχή μεταμφιεσμένη.
Η θέση σου απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό καθορίζει αν είσαι πραγματικός Χριστιανός. Επιστροφή στην ανθρωπότητα και τον αληθινό Χριστιανισμό· αγνοήστε τις αδικίες στις οποίες υπόκειται ο λαός μας και αγνοήστε τα δεινά και τον αγώνα του για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη.
Ναι είμαστε υπέρ της ειρήνης και προσευχόμαστε γι’ αυτήν. Αύριο θα ακούσετε από τους ιερείς της Εκκλησίας του Πανάγιου Τάφου ότι η ειρήνη μας δεν είναι ειρήνη υπακοής, αλλά ειρήνη ελευθερίας, αξιοπρέπειας και απελευθέρωσης από την κατοχή, προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Ελπίζω το μήνυμά μου να φτάσει σε σένα. και να μην σε μπλοκάρουν οι γύρω σου. , που θέλουν μόνο να ακούτε παραπληροφόρηση και χειραγώγηση.

Φωτογραφία – Πατρ. Ιεροσολύμων
Προσευχόμαστε για εσάς και για τον πρόεδρό σας, καθώς και για όλους τους ηγέτες του κόσμου, να ενεργήσουν για να άρουν την αδικία από τους ανθρώπους μας, που αξίζουν ζωή, ελευθερία και αξιοπρέπεια, όχι θάνατο ή δουλεία. Θυμηθείτε, καθώς εισέρχεστε στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, ότι αυτό το μέρος μας θυμίζει τον θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου, του καλού επί του κακού και της αγάπης πάνω στο μίσος και τον ρατσισμό.
Προσευχόμαστε για τον καταπιεσμένο λαό μας της #Γάζας και για όλο τον υπό κατοχή Παλαιστινιακό λαό. Υπενθυμίζω τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου στη Βηθλεέμ, όταν συγκλονίστηκε από την παρουσία στρατιωτικών τειχών και φραγμών: «Η ειρήνη δεν χρειάζεται τείχη και εμπόδια, αλλά γέφυρες αγάπης, αδελφοσύνης και συμπόνιας. “
“Να είσαι φιλεύσπλαχνος, όπως ο ουράνιος Πατέρας σου είναι φιλεύσπλαχνος. ” ”
Θυμηθείτε ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και δεν ανήκει μόνο στους οικοδεσπότες που υποστηρίζουν την επίσκεψή σας, ισχυρίζονται ότι είναι εβραϊκή πόλη και αγνοούν τη σημασία της για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.
“Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται.” (Ματθαίος 5:9)
Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος
Ιερουσαλήμ, 22/10/2023




