Σε συναισθηματική φόρτιση απέδωσε ο Επίσκοπος Φιλομηλίου την προσθήκη του Filioque

Share:

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Με διευκρινιστική δήλωσή του στις 27 Ιουλίου 2023, ο Επίσκοπος  Φιλομηλίου Θεοφάνης, απέδωσε την αιρετική προσθήκη του Filioque, κατά την εις Επίσκοπο χειροτονία του, στη συναισθηματική φόρτιση.

Στην ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr, αλλά και σε άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους, δημοσιεύεται ενυπόγραφη ‘’Διευκρινιστική Δήλωση του Επισκόπου Φιλομηλίου Θεοφάνη’’, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής : ‘’Εκφράζω την απορία : Άραγε η, λόγω συναισθηματικής φόρτισης και πολλής φυσικής αγωνίας μου για τα τελούμενα, παροραματική ανάγνωση σημείων της αγγλικής εκδοχής του κειμένου της Αρχιερατικής Ομολογίας κατ’ εκείνη την ιερή ώρα, αποτελεί τάχα απόδειξη δια το «ελλιπές» της Ορθοδοξίας μου;  Μη γένοιτο!’’.

Δεν είναι πρέπον να αμφισβητήσει  κανείς τα περί ‘’συναισθηματικής φόρτισης’’, ‘’πολλής φυσικής αγωνίας του για τα τελούμενα’’ και  ‘’παροραμικής ανάγνωσης’’ του  Επισκόπου Φιλομηλίου Θεοφάνη.   Το ‘’παρόραμα’’ όμως, αφορούσε μόνο τον εν λόγω Επίσκοπο;

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί, είναι ο προβληματισμός και συνάμα η λύπη, από το γεγονός ότι, πολλοί είναι εκείνοι που χωρίς καθόλου να γνωρίζουν, προσέτρεξαν στο διαδίκτυο να διαψεύσουν την ανακοίνωση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, για λόγους ευνοήτους.

Άφηναν να νοηθεί, ότι άκουσαν τον Επίσκοπο Φιλομηλίου να εκφωνεί το Σύμβολο της Πίστεως Ορθοδόξως, χωρίς την αιρετική προσθήκη του Filioque, και επακόλουθα εξαπέλυαν μύδρους εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Με ‘’λόγια χολής’’ επέκριναν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ότι δήθεν εψεύδετο και παρεπόμενα ανακάτωναν και τη στάση της στο ‘’Ουκρανικό’’.  Το ‘’παρεπόμενο’’ αποκωδικοποιούσε τη νοσηρότητα της στάσης τους.

Δεν στάθηκαν στο ανεπίτρεπτο και συνάμα πρωτάκουστο το οποίο είχε γίνει με την αιρετική προσθήκη του Filioque, αλλά από ‘’υποχρέωση’’ προσέτρεξαν να αποστομώσουν όσους ανασκεύαζαν το κακόδοξο αυτό ατόπημα.

Προσπέρασαν την αιρετική προσθήκη του Filioque,  με μοναδικό στόχο την αντιπαράθεση.  Και εφόσον ήταν αδικαιολόγητη μια τέτοια πράξη, ‘’έπρεπε’’ να διαψευστεί ότι είχε επισυμβεί.

Τώρα όμως, που αυτοί είναι που διαψεύδονται με τη ‘’Διευκρινιστική Δήλωση του Επισκόπου Φιλομηλίου Θεοφάνη’’, η μόνη διέξοδος για την αδικαιολόγητη ‘’χολή’’ απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι η αλλόκοτη σιωπή.

Εξάλλου στις μέρες αυτές της διχόνοιας και των ‘’παχέων αγελάδων’’ γι’ αυτούς, είναι η ευκολότερη διέξοδος.

Θα παρέλθει όμως η διχόνοια και η μονομέρεια θα είναι αχρείαστη.  Θα έλθουν καλύτερες μέρες για την Εκκλησία.   Σίγουρα θα έλθουν καλύτερες μέρες γιατί ‘’ο Χριστός κυβερνά την Εκκλησία’’.

Previous Article

* 12 Δεκεμβρίου 1452 – * 25 Ιουλίου 2023

Next Article

Άκυρη η χειροτονία του π. Θεοφάνους Κόγια