Στο Παρίσι οι Φαναριώτες τέλεσαν εσπερινό μαζί με Παπικούς

Share:

Κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Εσπερινού ο καθολικός κλήρος στέκεται με λειτουργικά άμφια.

Στις 10 Οκτωβρίου 2021 στον Καθεδρικό Ναό Saint-Etienne-du-Mont στον λόφο Saint Genevieve στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε Ορθόδοξος Εσπερινός, τον οποίο οι Φαναριώτες τέλεσαν μαζί με τους Καθολικούς, αναφέρεται στην ιστοσελίδα Оrthodox Тimes.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η εσπερινή ακολουθία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Γαλλίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Δημήτριο, ενώ ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Παρισίων, Μισέλ Οπέτι, ήταν μόνο «παρών» στην ακολουθία.

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο Μισέλ Οπέτι, μαζί με αρκετούς άλλους εκπροσώπους του κλήρου της Ρ/Καθ. Εκκλησίας, στέκονται στην εκκλησία με λειτουργικά καθολικά άμφια, στολή η οποία είναι ανάλογο του ορθοδόξου επιτραχηλίου.

Αυτός ο εσπερινός τελείται συνήθως στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με παράδοση, ήταν επίσκοπος του Παρισιού και μαρτύρησε εδώ. Αυτός ο ναός, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, φιλοξενεί επίσης τα λείψανα της Αγίας Ζενεβιέβ.

Ο ιστότοπος της Καθολικής Επισκοπής Παρισίων αναφέρει ότι «η αδελφική παράδοση του Ορθόδοξου Εσπερινού (αρχικά στη Notre Dame de Paris) ιδρύθηκε και τηρήθηκε ετησίως από τον καρδινάλιο Jean-Marie Lustiger», ενώ «ο προσεκτικός στην οικουμενική κίνηση επίσκοπος Μισέλ Οπέτι, Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, συνέχισε αυτή την παράδοση».

spzh.news

Previous Article

Φάκελος τῆς Ἱ. Ἀ. Αὐστραλίας κατὰ τοῦ Σεβ. Προικοννήσου

Next Article

Ανακοινωθέν της Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου