Σώθηκε η Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ από τη φωτιά – Επιστρέφουν οι Μοναχοί

Share:

Επιστροφή στην Ιερά Μονή με βουρκωμένα μάτια: «Είναι ζωντανός Άγιος, παιδιά μου, ο Γέροντας Δαυίδ»

Επέστρεψε η αδελφότητα και ο Γέροντας Γαβριήλ στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ μετά την αναγκαστική εκκένωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε στην Βόρεια Εύβοια. Ο Γέροντας με την αδελφότητα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι όμως είναι καλά στην υγεία τους και πλέον επέστρεψαν, τελώντας μάλιστα τη Θεία Λειτουργία για τα Προεόρτια της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας αξίωσε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία και σήμερα. Την ξεκινήσαμε κάπως αργά λόγω των συνθηκών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε με όλη μας την καρδιά τους τον Κύριο της Δόξης, τον Θεό μας την Παναγία μας τους Αγίους μας Δαυίδ και Ιάκωβο και τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο και όλους τους Αγίους» ανέφερε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ.

Ο Γέροντας κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν έγιναν σωστά κάποια πράγματα στις προσπάθειες πυρόσβεσης, ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές που βρέθηκαν εκεί και συμπαραστάθηκαν με όλες τις δυνάμεις τους.

Παρακολουθήστε:

O Γέροντας είπε συγκινημένος: «Είναι ζωντανός άγιος παιδιά μου ο Γέροντας Δαυίδ, ανέφερε ο ο Άγιος Ιάκωβος» και σημείωσε ότι «η των πραγμάτων αλήθεια το αποδεικνύει αυτό για όλους τους Αγίους μας».

Έπειτα ανέφερε  ότι «Θέλησε ο Έξω από εδώ να κάψει και αυτό το μοναστήρι όμως η ζωντανή Χάρις των αγίων δεν τον άφησε. Τους ευχαριστούμε τους Αγίους και ευχαριστούμε και τους εθελοντάς που ήρθαν και βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν με όσες δυνάμεις είχαν. Άλλα ευχαριστώ δεν ξέρω αν πρέπει να πούμε διότι υποχρεωμένοι ήταν να κάνουν κάποια πράγματα και σε κάποιο μέτρο δεν υπήρχαν» ενώ τόνισε ότι «Θα έρθει η ώρα».  

Τέλος είπε ότι: «Παρακαλάμε τον Θεό να συγχωρέσει τα λάθη και να μας βοηθήσει να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε από την αρχή και ξανά από την αρχή όπως και στην πνευματική ζωή να μην το βάζουμε κάτω».

Δείτε φωτογραφίες από την επιστροφή των Μοναχών:

Πηγή φωτογραφιών: Sofia Kalogirou

Αποκλειστικές πληροφορίες δημοσίευσε χθες Τετάρτη το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», ότι η φωτιά «έγλειψε» το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ Ευβοίας. Οι μοναχοί, σε επικοινωνία που είχε το Πρακτορείο μας μαζί τους κατά τις κρίσιμες ώρες του απογεύματος της Τετάρτης, έδωσαν μαζί με τον Γέροντα Γαβριήλ το μήνυμα ότι «είμαστε καλά».

Πρόσθετες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εναπομείναντες μοναχοί στην Ιερά Μονή μάζεψαν τα ιερά λείψανα και σεβάσματα του ιερού χώρου για ευνόητους λόγους, αλλά τελικώς οι ζημιές είναι ελάχιστες. Λόγος γίνεται ότι ο Θεός βοήθησε και ότι η φωτιά εστράφη προς άλλη κατεύθυνση κατά τις κρίσιμες στιγμές. Εξάλλου, πολλά δένδρα κόπηκαν περιμετρικά και έτσι υποβοηθήθηκε η ανάσχεση της επιθετικής πυρκαγιάς.

Την εκκένωση του μοναστηριού του Οσίου Δαβίδ στο Δήμο Μαντουδίου της Βορείου Ευβοίας αποφάσισε το πρωί της Τετάρτης το κέντρο επιχειρήσεων για την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από το Κτίριο «Φάρος».

Οι Προσκυνητές που ήταν στην Μονή απομακρύνθηκαν σε ασφαλές έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, δύο Πατέρες μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής παρέμειναν στο Μοναστήρι, ενώ ο Γέροντας με τους υπόλοιπους, εντολή του Μητροπολίτου, μετέβησαν σε ασφαλή χώρο, απ’ όπου παρακολούθησαν την εξέλιξη της κατάστασης.

«Ό,τι θέλει ο Θεός», είπε ο Γέροντας Γαβριήλ.

ope.gr

Previous Article

“ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ”

Next Article

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου