Τελέσθηκε τό 40ονθήμερο μνημόσυνο τοῦ μακαριστοῦ Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου

Share:

 

Ο Πατριάρχης Σόφιας Νεόφυτος εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 78 ετών στις 13 Μαρτίου, έχοντας διακονήσει ως προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας επί 11 έτη.

Η κηδεία του έγινε στις 16 Μαρτίου .

Την Κυριακή 21 Απριλίου, Βούλγαροι ιεράρχες, κληρικοί και πιστοί συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 40ή ημέρα της κοιμήσεως του Πατριάρχη. Στη θεία  λειτουργία στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό  χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βράτσας Γρηγόριος, ιερομόναχος του Πατριαρχικού θρόνου, αναφέρει η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία .

Φωτογραφία: bg-patriarshia.bg

Φωτογραφία: bg-patriarshia.bg  

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και μετά ο Σεβ. Ο Γρηγόριος μίλησε για τον αγαπητό Πατριάρχη:

Για όλους μας ο μακαριστός Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας Νεόφυτος ήταν αληθινό παράδειγμα ανθρώπου, μοναχού και χριστιανού, επισκόπου και προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Η ανάμνησή του θα είναι η ανάμνηση ενός στοργικού πατέρα, έτοιμου πάντα να συγχωρεί όλους και να τους φέρει στον Χριστό και στην Εκκλησία, με καλά λόγια και σοφές οδηγίες. Η παροιμιώδης αγνότητα και η σεμνότητά του, η ευγένεια και η φιλανθρωπία του θα μνημονεύονται από τις επόμενες γενιές στην αγία μας Εκκλησία. Παρόλο που δεν είναι σωματικά μαζί μας, όλοι θα νιώθουμε πάντα την πατρική του αγάπη και υποστήριξη, γνωρίζοντας ότι τώρα που δεν είναι πια ανάμεσά μας, έχουμε στο πρόσωπό του έναν ακόμα στοργικό μεσίτη ενώπιον του θρόνου του Θεού.

Το γεγονός ότι μετά την κοίμησή του οι πιστοί δεν σταμάτησαν να προσέρχονται στο μνήμα του, δείχνει την αγάπη και τους πνευματικούς καρπούς του μακαριστού και αείμνηστου Βούλγαρου προκαθήμενου που μόχθησε σκληρά για το έργο της Εκκλησίας. Με δάκρυα στα μάτια οι πιστοί κατέθεσαν σήμερα λουλούδια στην τελευταία κατοικία του Πατριάρχη Νεοφύτου και προσευχήθηκαν για αυτόν, ώστε ο Θεός να τον υποδεχτεί στη Βασιλεία των Ουρανών μεταξύ των αγίων. Αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του!

orthochristian.com

Previous Article

Μακαριώτατε, ἠγνοήσατε τόν προκάτοχον;

Next Article

Ἅγ. Πορφύριος Γάζης: Ἱ. Μνημόσυνο γιά τά θύματα τῆς 19ης Ὀκτωβρίου