Το Αζερμπαϊτζάν πέρασε από τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό στη μετασοβιετική δικτατορία: The New Yorker

Share:

Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασε ξανά ο Τριανταπενταετής Πόλεμος. Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν. Η αρθρογράφος του The New Yorker Μάσα Γκέσεν έγραψε σχετικά στο άρθρο «Το σκληρό τέλος του αγώνα για την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ».
«Ο κόσμος, ο οποίος είχε επικεντρωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρόσεξε σχεδόν τίποτα. Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να βομβαρδίζει πόλεις και στρατιωτικές βάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε λιγότερο από μια μέρα, η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία ουσιαστικά αφοπλίστηκε και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Τα ρωσικά στρατεύματα, που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί για να αποτρέψουν μια τέτοια έξοδο, δεν έδειξαν σχεδόν καμία αντίσταση. Η πιο εξωφρενική ερμηνεία της κατάστασης είναι ότι ήρθαν ξαφνικά. Η λιγότερο συζητημένη εκδοχή είναι ότι η Ρωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της στην επίθεση, ίσως με αντάλλαγμα μια στρατιωτική παρουσία στην περιοχή», σημείωσε η αρθρογράφος.
«Το Αζερμπαϊτζάν πέρασε από τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό σε μια μετασοβιετική δικτατορία με κυρίαρχη δυναστεία, λογοκρισία και ευρεία πολιτική καταστολή. Το Αζερμπαϊτζάν, μια από τις πρώτες πετρελαϊκές δυνάμεις στον κόσμο, έγινε επίσης σχετικά πλούσιο. Δημιούργησε διπλωματικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη γειτονική Τουρκία και το Ισραήλ, τα οποία το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί συμμάχους σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον στενό γείτονα του Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν», σημείωσε η Γκεσέν.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ σχεδόν άδειασε: Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν παρουσιάζει πλάνα

Σε μια άλλη ανάρτηση ο Μπεγκλαριάν γράφει: «Θα ελέγξουν οι διεθνείς παρατηρητές πώς το γενοκτονικό καθεστώς του Αλίεφ προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των ζώων; Χάρη στις ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ο Αλίεφ γεμίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με Αζέρους

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ανακοίνωσε στο φόρουμ της πολεοδομίας του Ζανγκιλάνι ότι οι Αζέροι εγκαθίστανται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αναφέρουν σχετικά τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν εγκατασταθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 2300 Αζέροι, τους οποίους αποκάλεσε «αναγκαστικά εκτοπισμένους», και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 5500.

«Παρεμπιπτόντως, τώρα πολλοί περιμένουν τη σειρά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι άνθρωποι έρχονται από το Μπακού, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σουμγκαΐτ, τη Γκάντζα. Έρχονται από πόλεις σε χωριά», είπε ο Αλίεφ.

el.armradio.am

Previous Article

Ο Πύργος της Βαβέλ χτίζεται και πάλι με ρυθμούς “ανάπτυξης”

Next Article

Βούτσιτς-Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν το θέμα με το Κόσσοβο ακόμα και με πόλεμο ενώ οι Τούρκοι παραμονεύουν