Ἀπάντηση τῶν ἀδελφῶν τῆς Λαύρας τοῦ Κιέβου στόν σχισματικό Ἐπιφάνιο

Share:

 

Παραμένουμε πιστοί στήν κανονική Ἐκκλησία καί στόν Μητροπολίτη Ὀνούφριο.

Οι κληρικοί και οι αδελφοί της Λαύρας των Σπηλαίων της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Κιέβου επιβεβαίωσαν και πάλι την πίστη τους στην αγία Ορθόδοξη πίστη, στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και στον αγαπημένο τους προκαθήμενο, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Η δήλωσή τους , που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο της Λαύρας, χρησιμεύει ως απάντηση στον σχισματικό Επιφάνιο Ντουμένκο, επικεφαλής της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», ο οποίος πρόσφατα επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι πολλοί από τους μοναχούς της Λαύρας σκοπεύουν να μεταφερθούν στο τη δομή του όταν θα είναι ασφαλές για αυτούς να το κάνουν.

Η δήλωση Ντουμένκο είναι μέρος της βαριάς κρατικής και σχισματικής προπαγάνδας που στοχεύει στην πλήρη εκδίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη Λαύρα υπέρ των αχάριστων σχισματικών.

Όμως, παρά την πίεση, η Λαύρα παραμένει πιστή:

Εμείς, οι κληρικοί και οι αδελφοί της Λαύρας των Σπηλαίων της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Κιέβου, σε αυτή τη φοβερή ώρα στρατιωτικής καταστροφής και εξαιρετικά δύσκολων δοκιμασιών για την Ουκρανία, απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα πιστά τέκνα της UOC (κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας).

Με πολύ πόνο πρέπει να αναφέρουμε τα γεγονότα ότι, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, «όλες οι θρησκείες, οι ομολογίες και οι θρησκευτικές οργανώσεις είναι ίσες ενώπιον του νόμου και της θέσπισης οποιωνδήποτε πλεονεκτημάτων ή περιορισμών μιας θρησκείας, ομολογίας , ή θρησκευτική οργάνωση σε σχέση με άλλους δεν επιτρέπεται», βιώνουμε καταπίεση στις δραστηριότητες και τη θρησκευτική μας ζωή. Συγκεκριμένα: διενεργούνται έρευνες, κινούνται ποινικές διώξεις, επιβάλλονται κυρώσεις, μπλοκάρονται τραπεζικοί λογαριασμοί, δημιουργούνται κάθε είδους εμπόδια για την τέλεση των θείων λειτουργιών, καταλαμβάνονται εκκλησίες παράνομα και βίαια και ακούγονται απειλές και λασπολογία στα μέσα ενημέρωσης.

Στις μεγαλύτερες εκκλησίες της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα να τελέσουμε τις Θείες ακολουθίες , δηλαδή: στην Εκκλησία της Τράπεζας που έχουμε ανακαινίσει πλήρως, και στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως — το μεγαλύτερο διεθνές ορθόδοξο ιερό, κυριολεκτικά υψωμένο από τα ερείπια .

Στον χώρο του μοναστηριού μας, εγγράφηκε ένα νομικό πρόσωπο με σχεδόν πανομοιότυπο όνομα , δηλαδή ο θρησκευτικός οργανισμός της Λαύρας των Σπηλαίων Κοιμήσεως του Κιέβου (ανδρικό μοναστήρι) της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ). Επιπλέον, σε πρόσφατες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, ο επικεφαλής της, Επιφάνιος (Dumenko), εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εμείς, οι αδελφοί της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, θα μεταβούμε ή υποτίθεται ότι θέλουμε να μεταβούμε στη “OCU”. Ωστόσο, υπάρχει ένα απλό ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί καταφατικά: Πώς μπορεί οποιοσδήποτε χριστιανός να προσεύχεται σε μια εκκλησία με ληστές που πρώτοι έδιωξαν μέλη του Σώματος του Χριστού από αυτόν τον ιερό χώρο και συνεχίζουν να το κάνουν σε άλλα μέρη της πολιτείας μας , και μετά να τους προσκαλεί σε «κοινή προσευχή;»

Να είστε βέβαιοι ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τόσο το μοναστήρι μας όσο και την ανεκτίμητη εμπειρία του μοναστηριακού σχολείου που αναπτύχθηκε στο μεγάλο διάστημα της ύπαρξής του.

Η ιστορία ενός αιώνα μας δίνει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στη θέση που επιλέξαμε. Ξαναδιαβάζοντάς το, θαυμάζεις πόσες ομοιότητες υπάρχουν μεταξύ αυτού που συνέβη τότε και αυτού που συμβαίνει τώρα. Τότε, με τη σύμπραξη της GPU (Κρατική Πολιτική Διοίκηση) κατασχέθηκαν όλες οι εκκλησίες της Λαύρας. Η ανακαινιστική «Ζωντανή Εκκλησία» ήλπιζε, με τη βοήθεια της GPU, να πάρει και τους μοναχούς στο πλευρό της μαζί με τις εκκλησίες. Αλλά από τους περισσότερο από πεντακόσιους μοναχούς, μόνο δέκα πήραν το λάθος δρόμο και αυτοί σύντομα μετάνιωσαν.

Προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση της πίστης, οπότε αν ακούσετε από κάποιον (όποιος κι αν είναι) ότι έχουμε αλλάξει θέση, μην το πιστεύετε. Δεν εγκαταλείπουμε την πίστη μας (είτε εν όλω είτε εν μέρει), ποτισμένη από την ιερότητα των περασμένων αιώνων, υπέρ των διαρκώς μεταβαλλόμενων πολιτικών χειρισμών. Σε όλη αυτή την περίοδο, έχουμε περάσει από έξι προέδρους και δεν μπορούμε να τους υπακούσουμε αν αυτή η υποταγή, μάς οδηγήσει μακριά από την Αλήθεια, επειδή δεν είμαστε πολιτικοί οπαδοί, αλλά παιδιά του Θεού.

Επομένως, σας διαβεβαιώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στην Αλήθεια και πιστοί στην κανονική μας Εκκλησία και στον προκαθήμενό της, τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο.

Ζητάμε την υποστήριξή σας με την προσευχή. Είθε η ευλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, καθώς και η προσευχητική μεσιτεία της Μητέρας του Θεού και όλων των αγίων των Σπηλαίων του Κιέβου να είναι μαζί μας.
Previous Article

Τά μισά ἀπό τά κατεστραμμένα “θρησκευτικά” κτίρια ἀνήκουν στήν κανονική Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας

Next Article

Οἱ Ρουμάνοι κληρικοί τῶν κοινοτήτων τῆς Οὐκρανίας ἀκολουθοῦν τήν κανονική Ἐκκλησία Κιέβου