Ο π. Μάρκος ενσάρκωσις της «Κλίμακος» του Αγ. Ιωάννου

Share:
Εφημερίς Ορθόδοξος Τύπος

Picture 16

π. Μάρκος
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε στο παραπάνω link

Πρόλογος παρούσης εκδόσεως

Πέρασαν 6 χρόνια από της αρπαγής του αγιωτάτου π. Μάρκου στα «Ουράνια Σκηνώματα» και όσοι τον συναναστραφήκαμε έχουμε την αίσθηση ότι βρίσκεται ανάμεσά μας, ότι ενεργεί, καθοδηγεί και, κατά ένα ανεξήγητο τρόπο μας παρηγορεί και μας ενθαρρύνει. Είχε πάντοτε, και σήμερα έχει πλουσιότερο αυτό το χάρισμα, να εμπνέη σιγουριά, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, δυνάμει της Θείας Χάριτος , την Οποία πολυτρόπως εξέχεε σε όλους εμάς ως ενέργεια και επακολούθημα της επί γης βιοτής του.

Ανεβίωσε και μας αναπαρέστησε εναργώς όλες τις μορφές της ποιμαντικής διακονίας, ανακεφαλαιώνοντας εν τω Προσώπω του συγχρόνους και παλαιούς Πατέρες μας. Μας φανέρωσε το αθόρυβο, ανεπιτήδευτο και χαροποιό της Ασκήσεως, την υψοποιό και μεγαλύνουσα Ταπείνωση, την συγχώρηση και ευσπλαγχνία, το Λειτουργικό και Λατρευτικό ήθος και την ατρεψία των Δογμάτων της Πίστεώς μας. Συνεδύασε στην πνευματική και ποιμαντική του εργασία με μοναδικό τρόπο τον απλούν άγιον Νικόλαον Πλανάν και «τον της Πίστεως Μονομάχον» άγιον Μάρκον τον Ευγενικόν, γενόμενος, συνάμα, και «η μέριμνα πασών των Εκκλησιών», ανταποκρινόμενος στις πνευματικές ανάγκες της Οικουμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας μέσω του «Ορθοδόξου Τύπου».

Είναι, όμως, πράγματι αλήθεια, και το ότι δεν αξιοποιήσαμε –και πρώτος εγώ– τον πολυποίκιλο παραδεισένιο πλούτο του, τον οποίο ως πραγματικά ελεήμων και φιλάδελφος δεν κράτησε για τον εαυτόν του, αλλά θέλησε να τον μοιρασθή με εμάς τους πνευματικά πένητες και ταλαιπώρους. Μας αναζητούσε συνεχώς, δεν περίμενε να τον αναζητήσουμε. Μεριμνούσε αδιάκοπα για την πνευματική μας προκοπή και σωτηρία. Όμως, ζυγισθήκαμε, μετρηθήκαμε από το πνευματικό του ανάστημα και βρεθήκαμε ελλειπείς.

Ωστόσο, δεν μας εγκατέλειψε η ελπίδα. Θαρρούμε στην πολλή του αγάπη και φιλαδελφία και συνεχίζουμε την πορεία μας, προσπαθούντες να αναπολήσουμε τα όσα ζήσαμε κοντά του. Τον παρακαλούμε να ικετεύση τον Κύριον και Θεόν μας να μας «διανοίξη τον νουν του συνιέναι» την Θεία πραγματικότητα και να μας υπομνήση όλα εκείνα που μας παρέδωσε «εν έργω και λόγω» ο π. Μάρκος.

Το κείμενο του παρόντος επετειακού τεύχους εις μνημόσυνον του Οσίου Πατρός μας προέρχεται από ομιλία μου, που έγινε στις 30-3-2015 στην Αίθουσα Ομιλιών του «Ορθοδόξου Τύπου», επί τη συμπληρώσει πέντε ετών από την κοίμησίν του. Ήταν από στήθους ομιλία, με όλες τις αδυναμίες του προφορικού λόγου αλλά και με τις ιδιομορφίες του λόγου αυτού, που εκφέρεται σε σχέση και επαφή με συγκεκριμένο ακροατήριο. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις στο κείμενο, ωστόσο η αρχική του προέλευση και δομή διατηρεί και τις αδυναμίες, και γι’ αυτό ζητώ την συγχώρηση των αναγνωστών.

Οι ευχές και οι προσευχές του αοιδίμου Πατρός Μάρκου να μας «καταδιώκουν πάσας τας ημέρας της ζωής μας»!

27 Μαρτίου 2016

       π. Βασίλειος Ε. Βολουδάκης

 

Previous Article

Ανέκδοτος επιστολή του π. Φιλοθέου προ τον π. Μάρκον «Μη εύρουν αιτίας και εμποδίσουν να δημοσιεύεται ο Ο.Τ.»

Next Article

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Διαβάστε ακόμα