«Στόχος τους η αλλοίωση της ταυτότητας μας»
Ο εκπρόσωπος της «Ζαγάλισα» κατήγγειλε μεθοδεύσεις για τη διαγραφή της ταυτότητας των Πομάκων
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πομακική κοινότητα της Θράκης στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο ανέδειξε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, Μουσταφά Σερήφ, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου στη Βιέννη.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εστίασε στην προστασία των ελευθεριών στον ψηφιακό χώρο και την αντιμετώπιση της οργανωμένης προπαγάνδας.
Στην ομιλία του, η οποία πραγματοποιήθηκε στη γερμανική γλώσσα, ο κ. Σερήφ έκανε λόγο για συστηματική χρήση του διαδικτύου με σκοπό τη διαμόρφωση μιας «ψευδούς ταυτότητας» για τους Πομάκους της Θράκης.
Όπως σημείωσε, οι ενέργειες αυτές προέρχονται από συγκεκριμένα κέντρα εντός και εκτός συνόρων, εντάσσοντάς τις στο πλαίσιο της «χειραγώγησης πληροφοριών από ξένους παράγοντες» (FMI).
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες: την παραπληροφόρηση που στοχεύει στην άρνηση της διακριτής πολιτισμικής ταυτότητας των Πομάκων, τον ψηφιακό εκφοβισμό όσων εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους και την έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης που προωθούν μονομερή αφηγήματα. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η δημοκρατία απειλείται πλέον και από αφηγήματα που στοχεύουν στη «διαγραφή» κοινωνικών ομάδων.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μουσταφά Σερήφ, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ζαγάλισα»:
«Κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι των κρατών-μελών και της κοινωνίας των πολιτών, Εκπροσωπώ τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων που αριθμεί πάνω από 1000 μέλη και το περιοδικό «Ζαγάλισα», μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές των Πομάκων της Θράκης.
Δεν θα μιλήσω γενικά για «ψηφιακές απειλές». Θα μιλήσω για κάτι συγκεκριμένο: τη συστηματική χρήση του ψηφιακού χώρου για επιρροή και διαμόρφωση ψευδούς ταυτότητας από συγκεκριμένα κατευθυνόμενα κέντρα εντός των συνόρων και σε γειτονική χώρα. Αυτό που βιώνουμε εντάσσεται σε αυτό που η European External Action Service ονομάζει Foreign Information Manipulation and Interference. Για εμάς, δεν είναι θεωρία. Είναι καθημερινότητα.
Πρώτον, παραπληροφόρηση με στόχο την αλλοίωση μας. Διακινούνται αφηγήματα όπως το πας μουσουλμάνος στην Θράκη Τούρκος, που αρνούνται την ύπαρξη της διακριτής μας πολιτισμικότητας.
Δεύτερον, ψηφιακός εκφοβισμός. Όποιος εκφράζεται δημόσια, στοχοποιείται και δέχεται πίεση που επηρεάζει και την καθημερινή του ζωή. Αυτό παραβιάζει ευθέως την ελευθερία έκφρασης όπως προστατεύεται από το Άρθρο 10 της European Convention on Human Rights.
Τρίτον, έλλειψη διαφάνειας στο μιντιακό περιβάλλον. Μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν χωρίς σαφή εικόνα χρηματοδότησης και κατεύθυνσης, ενισχύουν μονομερή κατευθυνόμενα αφηγήματα. Ας είμαστε σαφείς: Όταν βομβαρδιζόμαστε με ψευδή αφηγήματα για το ποιοι είμαστε, αυτό δεν είναι ελευθερία λόγου. Είναι επιχείρηση επιρροής. Όταν φοβόμαστε να δηλώσουμε ποιοί είμαστε, αυτό δεν είναι διάλογος. Είναι εκφοβισμός. Και όταν η ενημέρωση δεν είναι διαφανής, δεν υπάρχει πλουραλισμός. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας.
Κλείνοντας, η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από στρατούς. Απειλείται και από αφηγήματα. Και όταν αυτά τα αφηγήματα στοχεύουν στη διαγραφή μας, η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή. Σας ευχαριστώ».




