Διαγραφαί από τον κατάλογον προς αρχιερατείαν;

Share:
Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

Του κ. Παναγιώτου Κατραμάδου

Μετά τη δημοσίευση του καταλόγου των προς Αρχιερατεία εκλογίμων Αρχιμανδριτών, στον οποίο προστέθηκαν έντεκα Αρχιμανδρίτες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και το όνομα του Αρχιμανδρίτη Φιλοθέου Δέδε της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, προκλήθηκε σχετική αναστάτωση στους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια του Νομού Ιωαννίνων, καθώς όπως είναι γνωστό στους εκκλησιαστικούς, δικηγορικούς, δικαστικούς και όχι μόνο κύκλους, το όνομα του συγκεκριμένου Αρχιμανδρίτη έχει εμπλακή σε (εκκρεμείς ακόμη σε βάρος του) δικογραφίες. Αν αληθεύουν μάλιστα οι πληροφορίες ότι σοβαρές κατηγορίες βρίσκονται υπό προχωρημένη εισαγγελική διερεύνηση και αναμένονται άμεσα εξελίξεις, είναι ηθικώς επιβεβλημένο να παραμείνη ο συγκεκριμένος Αρχιμανδρίτης προσωρινά εκτός καταλόγου μέχρις ότου ξεκαθαρίση το τοπίο; Αυτό θα ήταν προς όφελος του ιδίου, της συνολικής εικόνας της Εκκλησίας αλλά και της περιφέρειας Ιωαννίνων που θα βρισκόταν για λάθος λόγους στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Παραθέτουμε ένα από τα  κατηγορητήρια που πρόκειται να εκδικασθούν προσεχώς:
«Κατηγορητήριο
Εισαγγελία Πρωτ/κων Ιωαννίνων Δικάσιμος: 20.10.2017
Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων
Α.Β.Μ. Δ13/497, Α.Β.Ω. 1899/14
Πράξη: Συκοφαντική δυσ­φήμηση
Κατηγορούμενος
Δέδες Φιλόθεος (Ιωάννης) του Χρήστου, (Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων), Κάτοικος Ιωαννίνων (οδός Πατριάρχου Ιωακείμ Γ 10)
Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι, στα Ιωάννινα στις 09-05-2013, με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτων ισχυρίστηκε για κάποιον άλλον εν γνώσει του ψευδή γεγονότα που μπορού­σαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του και ειδικότερα, κατά την ως άνω ημερομηνία, ευρισκόμενος εντός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, ισχυρίστηκε για τον εγκαλούντα ιερέα Μιλτιάδη Χανδόλια του Βασιλείου τα εξής ψευδή γεγονότα: «Φύγετε ρουφιάνοι, ποιό Δεσπότη να σας αφήσω να δει­τε, εσείς χαφιέδες και ο Περιφερειάρχης σας μπλέξατε το όνομά μου με τις εικόνες, φτιάξε μία μήνυση και βάλε κι αυτούς μάρτυρες κι ας είναι ψευδομάρτυρες, τους ξέρω από τη δίκη της εφημερίδας», ενώ η αλήθεια την οποία γνώριζε ήταν ότι ο εγκαλών ουδέποτε έμπλεξε το όνομά του με τις εικόνες και ουδέποτε ψευδομαρτύρησε. Τα ως άνω γεγονότα ήταν ικανά να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του εγκαλούντος, αφού τον παρουσίαζε ως πρόσωπο, που τελεί άδικη και παράνομη πράξη.
Παρ. αρθρ. 1, 14, 16, 17, 18, 26 παρ. 1α, 27, 51, 53, 57, 61, 63, 79, 80, 363-362 Π.Κ.
Ιωάννινα, 02-12-2014

Ο Εισαγγελέας
Ιωάννης Ν. Παΐσιος
Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών

Μάρτυρες 1…, 2…»
Παρακαλούμε την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να θέση ως κριτήριο για όλους όσοι περιλαμβάνονται στον προς αρχιερατεία κατάλογο όχι μόνο τα τυπικά προσόντα αλλά και τυχόν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη, ώστε να διαφυλάσση τους υποψηφίους κατά το δυνατόν ανεπίληπτους. Πάντοτε οι δημοσιογράφοι καραδοκούν για σκάνδαλα και με τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας όχι μόνο τίποτε δεν μένει κρυφό αλλά εν ριπή οφθαλμού γνωστοποιείται σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που ακόμα και ένα μικρό γεγονός λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις και εξεγείρει τον λαό. Γι’ αυτό στην κρίσιμη εποχή που ευρισκόμαστε πρέπει να αποφευχθή ο,τιδήποτε θα ασκήση πίεση στην Εκκλησία προκειμένου να εξυπηρετηθούν αλλότριοι πολιτικοί η ιδιοτελείς στόχοι.
Επίσης είναι αδήριτη ανάγκη κάποτε να διεξαχθή ευρύτερη συζήτηση εντός των κόλπων της Ιεραρχίας περί των ουσιαστικών ικανοτήτων των υποψηφίων και όχι απλώς των τυπικών τους προσόντων.

Previous Article

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Next Article

Ποίος είναι ο νέος «Οικουμενικός» με την ευλογίαν του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως;