Μητροπολίτης Ιωαννίκιος: «Όλος ο σερβικός λαός προσεύχεται για την Αγία Ρωσία»

Share:

Στις 18 Οκτωβρίου του 2022, την ημέρα μνήμης των Αγίων Ιεραρχών της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας, μαζί με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.Κύριλλο συλλειτούργησαν και Σέρβοι Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.Ιωαννίκιος και ο επίσκοπος Πακράτς και Σλαβονίας κ.Ιωάννης.

Στο τέλος της ιερής ακολουθίας, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος κατά την προσφώνησή του χαιρέτισε με ιδιαίτερη θέρμη την παρουσία των ιεραρχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για το συλλείτουργο.

Ο Πατριάρχης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως γνωστόν, η Σερβική Εκκλησία είναι η πιο κοντινή στη δική μας Εκκλησία, όσον αφορά στον πολιτισμό, την πνευματική παράδοση και την πιστότητα στην ενότητα της σλαβικής ορθοδοξίας. Η Σερβία δεν ήταν ποτέ από πλευρά των εχθρών της Ρωσίας, κάτι που συνιστά ιστορικό γεγονός! Και το εκτιμούμε πολύ, αγαπητοί ιεράρχες.

Αλλά και τώρα, καθώς βρίσκεσθε στο κέντρο της Ευρώπης, είστε σε δύσκολη θέση. Γι΄αυτό, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας να διαφυλάξουμε την ενότητά μας, την ιδιαίτερη ενότητα της Σερβικής και της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία βασίζεται στην κοινή πνευματική ζωή, στους κοινούς αγίους μας, και το σημαντικότερο, στην κοινή μας πολύ σκληρή, αλλά καμιά φορά και μαρτυρική ιστορία. Είθε ο Κύριος να δυναμώνει και άλλο την ενότητα του σερβικού και του ρωσικού λαού, την αδελφική ενότητα των Εκκλησιών μας».

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος στην αντιπροσφώνησή του, ανταπέδωσε τον χαιρετισμό στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο:

«Αγιώτατε! Πρώτα από όλα, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, για την ανοιχτή πατρική καρδιά σας και για την πρόσκλησή σας για να συλλειτουργήσουμε στη γιορτή των Αγίων Ιεραρχών της Μόσχας σε αυτόν τον θαυμάσιο καθεδρικό ναό.

Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε με πολλά πράγματα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ωστόσο, να είστε σίγουροι, Αγιώτατε, αγαπητοί πατέρες και αδέλφια, ότι όχι μόνο εμείς, οι Σέρβοι ιεράρχες με τον κλήρο μας, αλλά και όλος ο σερβικός λαός προσεύχεται για σας, και προσωπικά για σας, Αγιώτατε, και για όλη την Αγία Ρωσία.

Με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου είθε να ακούσει ο Κύριος και τις δικές μας προσευχές, είθε να σας δώσει τη χάρη Του και το έλεός Του. Προσευχόμαστε ώστε τα πρόσωπα που έχουν ανώτατες ευθύνες να μαλακώσουν τις καρδιές τους και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ξεκινήσουν διάλογο για το καλό όλου του κόσμου.

Προσευχόμαστε ώστε να φανερωθεί, μέσα σε όλους αυτούς τους πειρασμούς, το έλεος του Θεού, η δικαιοσύνη του Θεού, η φιλανθρωπία του Θεού. Είθε να σας χαρίσει ο Θεός δυνάμεις και πνευματική ανδρεία σε αυτές τις οδυνηρές δοκιμασίες».

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

Pravoslavie.ru

Previous Article

Штетни томоси о аутокефалији

Next Article

Μητρ. Λουκᾶς γιά τήν ἀλλαγή ἡμερομηνίας ἑορτασμοῦ τῶν Χριστουγέννων ἀπό τούς σχισματικούς