Ἑόρτασε ἡ Ἱ. Μ. Παναγίας Σαϊντανάγια στή Συρία

Share:

Πανηγύρισε σήμερα, ἑορτή τοῦ Γενεσίου τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡ Ἱερά Μονή Παναγἰας Σαϊντανάγια στή Συρία, χοροστατοῦντος τοῦ Πατριάρχου Ἀντιοχείας Ἰωάννου Ι΄.

 

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, πλήθος και κείμενο που λέει "www.antiochpatriarchate.org"

Η Μονή της Παναγίας της Σαϊντανάγια (Σεντνάγια) βρίσκεται στη Συρία και είναι ξακουστή σ’ όλους τους χριστιανούς, αλλά και σε πολλούς μουσουλμάνους της περιοχής. Η μεγάλη δημοτικότητα της Μονής οφείλεται στο πλήθος θαυμάτων που γίνονται με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, γι’ αυτό είναι το σημαντικότερο χριστιανικό προσκύνημα στη Μέση Ανατολή, μετά την Ιερουσαλήμ. Στη Μονή της Σαϊντανάγια βρίσκεται μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με το βρέφος της, τον Ιησού, ζωγραφισμένη από τον Απόστολο Λουκά τον Ευαγγελιστή. H λέξη «Σαϊντανάγια» είναι σύνθετη και στα Ασσυριακά « Σαΐντα» σημαίνει Κυρία και «Νάγια» σημαίνει εμάς. Δηλαδή, η Κυρά μας, και εννοούν την Παναγία.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κηροπήγια και κείμενο που λέει "www.antiochpatriarchate.org"

 

Η Μονή χτίστηκε το 547 μ.Χ. Λέγεται ότι ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, διασχίζοντας την έρημο της Συρίας κατά τον πόλεμό του με τους Πέρσες, δοκιμάστηκε σκληρά σε αυτά τα μέρη μαζί με το στρατό του λόγω ελλείψεως νερού. Στην περιοχή που είναι χτισμένο τώρα το Μοναστήρι, εμφανίστηκε στον Αυτοκράτορα ενα πανέμορφο ελάφι, το οποίο κυνήγησε επίμονα. Καθώς το ελάφι έφτασε σε μια πηγή με νερό, πήρε τη μορφή της Παναγίας, η οποία ζήτησε από τον Ιουστινιανό να της χτίσει σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο ένα μοναστήρι, εις ανάμνηση του θαύματος που τους έσωσε από την έλλειψη νερού. Επιστρέφοντας από τον πόλεμο, ο Ιουστινιανός διέταξε τους αρχιτέκτονές του να σχεδιάσουν ένα μοναστήρι για να το χτίσει στο σημείο που του υπέδειξε η Παναγία. Επειδή κανένα σχέδιο δεν τον ικανοποιούσε, η Παναγία εμφανίστηκε και πάλι η ίδια στον Αυτοκράτορα και του υπέδειξε το πανέμορφο σχέδιο με το οποίο είναι χτισμένο σήμερα το μοναστήρι.

Previous Article

Επίθεση στην Εκκλησία και την περιουσία της ετοιμάζουν οι μολδαβικές αρχές;

Next Article

Ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκφράζει την υποστήριξή του στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν