Απαράδεκτη η χρήση ναών ως στρατιωτικούς στόχους

Share:

Ο Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος κάλεσε όλους από τους οποίους εξαρτάται να σταματήσουν να βομβαρδίζουν ορθόδοξους ναούς.

Η έκκληση του Πρωτοσύγκελου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Αντώνιος (Πακάνιτς) σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την UOC δημοσιεύτηκε από pravlife.org στις 16 Μαρτίου 2022.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Ο πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα μας εδώ και τρεις εβδομάδες. Σπίτια καταστρέφονται, εκατομμύρια γυναίκες με παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους και να αναζητήσουν τη σωτηρία στη ξενιτιά, σε άλλες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς που εκτίθενται στη φρίκη του πολέμου είναι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία συμμερίζεται τον πόνο του λαού της και υποφέρει μαζί του. Δυστυχώς, οι μάχες στο έδαφος της Ουκρανίας οδήγησαν σε πολυάριθμες καταστροφές των ναών του Θεού.

Στα ανατολικά, νότια, βόρεια και στο κέντρο της χώρας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει χάσει εν μέρει ή πλήρως πάνω από 30 ναούς. Και αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, αφού δεν έχουμε καμία σύνδεση με πολλές πόλεις.

Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, καταστρέφονται τόσο οι ναοί των χωριών όσο και οι καθεδρικοί ναοί. Οι πιστοί χάνουν ναούς όπου προσεύχονταν πολλές γενιές προγόνων μας. Για παράδειγμα, στη μητρόπολη Μπορίσπιλ, από άμεσο χτύπημα από οβίδα, κάηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Ζαβορίτσι. Ήταν ένας υπέροχος ξύλινος ναός του 19ου αιώνα, που επέζησε ακόμη και κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έμεινε μόνο στάχτη στη θέση του.

Ίσως κάποιος φέρει αντίρρηση: «Τι λες; Οι άνθρωποι πεθαίνουν και εσείς μιλάτε για τους ναούς σας». Πράγματι, ο πόλεμος δεν λυπάται κανέναν και τίποτα. Άμαχοι, ενήλικες και παιδιά, συμπατριώτες μας πεθαίνουν στην περιοχή του Κιέβου και στο Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Ιζιούμ, το Ρίβνε. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιοχή στην Ουκρανία όπου δεν υπάρχουν θύματα.

Καταστρέφονται υποδομές, σπίτια, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία. Όλα αυτά τα «καταβροχθίζει» ο πόλεμος. Ωστόσο, ο ναός δεν είναι απλώς ένα κτίριο, είναι ένας τόπος της ιδιαίτερης παρουσίας του Θεού. Το μέρος όπου οι Χριστιανοί ενώνονται μαζί Του στο Μυστήριο της Κοινωνίας. Ο ναός είναι και μέσα στον κόσμο και πάνω από τον κόσμο. Μέσα σ’ αυτό θα πρέπει να νιώθουμε απολύτως προστατευμένοι. Οι περισσότερες εκκλησίες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την αρχή των εχθροπραξιών παρέχουν καταφύγιο στους αμάχους. Οι άνθρωποι κρύβονταν και συνεχίζουν να κρύβονται εκεί κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Και πολλοί από αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου βρήκαν δεύτερο σπίτι στους ναούς.

Επομένως, είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται ναοί ως στρατιωτικοί στόχοι. Καταλαβαίνω ότι λάθη γίνονται στον πόλεμο. Όχι όμως σε τέτοια ποσότητα.

Καλώ όλους από τους οποίους εξαρτάται να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις ορθόδοξες εκκλησίες. Και, στο τέλος, σταματήστε αυτόν τον φριχτό πόλεμο.

spzh.news

Previous Article

Παρέμβαση του Φαναρίου για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο

Next Article

Η σχολική ἑορτή τῆς ἐπετείου τῆς 25ης Μαρτίου τοῦ 1821