Ας προστατέψουμε την κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Share:

Σε συνομιλία με εκπροσώπους των μίντια μετά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισήμανε:

– Ιδού οι ιεροί μας τόποι! Ανήκουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ιερά Μονή Ντέτσανι, το Πατριαρχείο του Πεκίου, η Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα, η Ιερά Μονή Παναγία Λιέβισκα και όλοι οι υπόλοιποι ναοί στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, είναι η άγια και ιερή κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, το καθετί πνευματικό, αν είναι αυθεντικά πνευματικό, δεν περιορίζεται μόνο σε ένα πρόσωπο ή σε ένα έθνος. Ακριβώς επειδή είναι πνευματικό, παρόλο που μας ανήκει, ξεπερνά σε σημασία και σε ομορφιά στενά όρια στα οποία υπάρχουμε και στα οποία ανήκουμε. Με αυτό τον τρόπο, η πνευματική κληρονομιά ενός λαού αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά όλου του κόσμου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι όλα τα καταγεγραμμένα ιερά μνημεία βρίσκονται υπό την προστασία της UNESCO. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μοναχοί δρουν ήδη, η Εκκλησία επίσης, αλλά και όλοι οι άλλοι παράγοντες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε τα ιερά αυτά μνημεία να προστατευτούν ως πολιτιστική κληρονομιά του 14ου αιώνα, όντας το ύψιστο και το ομορφότερο έργο που μπορούσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος και να το προσφέρει στις επόμενες γενιές. Όλοι οι παράγοντες, οι καλοπροαίρετοι, θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια όχι μόνο να διατηρήσουν και να προστατέψουν αυτή την ιερά πολιτιστική κληρονομιά, αλλά να τους δοθεί ξανά η σημασία και η σπουδαιότητα που είχαν στο διάβα της ιστορίας· σημασία για εμάς, γιατί είναι η κληρονομιά μας, ημών των Ορθοδόξων Σέρβων, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.

 

РТС :: Патријарх Порфирије: Никада не треба да одустанемо од потребе да проблеме решавамо разговором

 

Χαίρομαι ξανά που βρίσκομαι μαζί με τους αδερφούς μας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτές τις μέρες είχαμε την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Πατριαρχείο του Πεκίου και τώρα, δόξα τω Θεώ, επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Ντέτσανι, το μοναστήρι όπου εγώ ο ελάχιστος και μαζί ο επίσκοπος Δαυίδ που βρίσκεται εδώ, καθώς και πολλοί άλλοι ιεράρχες της Εκκλησίας μας, άρχισαν τη μοναστική τους ζωή, γίναμε μοναχοί εδώ στη Ιερά Μονή Ντέτσανι. Κατά κάποιο τρόπο, η Ιερά Μονή Ντέτσανι φτάνει έως την άκρη της οικουμένης και στη Βασιλεία των Ουρανών, μέσα από τις προσευχές και τους πνευματικούς αγώνες των μοναχών, αλλά είναι ορατή αυτή η επιρροή και από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τη μοναστική τους ζωή εδώ, και έχουν σκορπίσει για την αγάπη του Χριστού σε όλον τον κόσμο.

Χριστός Ανέστη!

spc.rs

Previous Article

Διατὶ χαίρουν διὰ τὸ «ἐνδεχόμενον» συναινέσεως τοῦ Πατριαρχείου Γεωργίας;

Next Article

Σε διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας συνεχίζεται η διαδικασία καταναγκαστικής «μετεγγραφής» ναών στη σχισματική δομή