Σύμφωνα με τον Αγγλικανό Λόρδο Επίσκοπο του Λιντς, το σχέδιο νόμου 8371 εισάγει διακρίσεις και θα πρέπει να αποσυρθεί.
Ο Λόρδος Επίσκοπος της Βουλής των Λόρδων, π. Νικ Μπέινς του Λιντς έστειλε επιστολή στον Πρέσβη της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadym Prystaiko, καλώντας τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν το νομοσχέδιο 8371 για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως «μεροληπτικό». Αντίγραφα της επιστολής διαβιβάστηκαν επίσης στον Ruslan Stefanchuk, Πρόεδρο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, την Καθηγήτρια Nazila Ghanea, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ελευθερία της θρησκείας και της πίστης, Rt Hon James Cleverly, Υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδο Ahmad του Wimbledon, Υπουργού Επικρατείας για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία, την Κοινοπολιτεία και τα Ηνωμένα Έθνη στο Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO).
Η επιστολή γράφτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2023.
Στο κείμενο, ο Νικ Μπέινς δηλώνει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου 8371 «είναι ασαφείς, στερούνται ορισμού και επιδέχονται διακρίσεις ερμηνείας με τρόπους που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων».
Κατά τη γνώμη του, αυτό το σχέδιο νόμου είναι περιττό, διότι “όπου άτομα έχουν διαπράξει προδοσία ή άλλες εγκληματικές ενέργειες κατά των συμφερόντων του κράτους, μπορούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με την ισχύουσα ποινική ουκρανική νομοθεσία μέσω της δέουσας διαδικασίας”.
Ο Αγγλικανός επίσκοπος τονίζει ότι το σχέδιο νόμου «απειλεί με συλλογική τιμωρία και έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές που δίνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη». Υπενθυμίζει ότι το έγγραφο του ΟΑΣΕ «Ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης και ασφάλειας» δηλώνει ότι «όποια αθέμιτη ενέργεια εκ μέρους ατόμων θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζεται μέσω ποινικών, διοικητικών ή αστικών διαδικασιών εναντίον αυτού του ατόμου, και να μην απευθύνεται συνολικά σε θρησκευτικές κοινότητες».
Ο Nick Baines επισημαίνει ότι “το νομοσχέδιο 8371 θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της Ουκρανίας σε μια εποχή που χρειάζεται μια ενιαία κοινωνική απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα. Προσθέτει ότι, “ενθαρρύνει έναν εθνοθρησκευτικό εθνικισμό που θα είναι επιζήμιος για τη μακροπρόθεσμη δυτική τροχιά της Ουκρανίας. Δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ή το γεγονός ότι πολλά από τα μέλη της υπηρετούν πιστά ως Ουκρανοί πολίτες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας – συχνά με τεράστιο κόστος».
«Για αυτούς τους λόγους, καλώ την κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποσύρει αυτό το νομοθετικό μέτρο ή να το τροποποιήσει για να διασφαλίσει τη συνοχή με τις συνταγματικές δεσμεύσεις της Ουκρανίας για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων και τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Λόρδος Επίσκοπος της Βουλής των Λόρδων.
πληροφορίες ἀπό spzh.news




