Ο Επιφάνιος είναι παράνομα επικεφαλής της OCU

Share:

Ο επικεφαλής της εκκαθαρισμένης UOC-KP Φιλάρετος Ντενισένκο κατηγόρησε τον Επιφάνιο Ντουμένκο στην εξυπηρέτηση των επίγειων συμφερόντων του και τον παρότρυνε να σκεφτεί την αιώνια ζωή.

Ο Φιλάρετος Ντενισένκο είπε ότι ο Επιφάνιος είναι ο παράνομος επικεφαλής της OCU και υπενθύμισε την κρίση του Θεού, «την οποία κανένας από εμάς δεν μπορεί να αποφύγει». Η αντίστοιχη δήλωση του «πατριάρχη» δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Πατριαρχείο του Κιέβου (UOC-KP) την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.

«Οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών εκλέγονται στις Τοπικές Συνόδους της κάθε Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι ήταν και στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Μστισλάβ, ο Πατριάρχης Βλαντίμιρ και ο Πατριάρχης Φιλάρετος εξελέγησαν στη θέση του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Τοπικές Συνόδους αυτής της Εκκλησίας. <…> Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος (Ντουμένκο) δεν εξελέγη στη Τοπική Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, επομένως το αξίωμα του προκαθημένου δεν είναι νόμιμη, δηλαδή παράνομη», εξήγησε ο Φιλάρετος.

Ο Ντουμένκο ακόμα δεν έχει συγκαλέσει «τοπική σύνοδο» της OCU λόγω φόβου ότι δεν θα εκλεγεί «προκαθήμενος», είναι πεπεισμένος ο επικεφαλής του Πατριαρχείο του Κιέβου.

Επιπλέον, πιστεύει, με γυμνό μάτι φαίνεται ότι ο Επιφάνιος «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Εκκλησίας, γιατί αν υπηρετούσε την Εκκλησία, θα τηρούσε τους κανόνες και τις παραδόσεις της».

Ο Φιλάρετος παρότρυνε τον Ντουμένκο να σκεφτεί για το αιώνιο μέλλον και τη δίκαιη θεϊκή κρίση, «την οποία κανένας από εμάς δεν μπορεί να αποφύγει».

«Πρέπει να σκεφτούμε την αιώνια μακάρια ζωή και πώς να την επιτύχουμε. Όλα τα γήινα είναι προσωρινά και τελειώνουν με το θάνατο», υπενθύμισε ο 92χρονος «πατριάρχης».

spzh.news

Previous Article

Ουκρανοί πιστοί ζητούν την ακύρωση της επίσκεψης του Π. Βαρθολομαίου

Next Article

Η απόπειρα του Φαναρίου να εισαχθεί παπικής μορφής εξουσία οδήγησε στον διχασμό