Ο παλαιότερος ελληνορθόδοξος ναός της διασποράς εορτάζει τα 450 χρόνια

Share:

Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από την ολοκλήρωση του πρώτου ναού της Ορθόδοξης διασποράς. Στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (San Giorgio dei Greci) στη Βενετία.

Ο ναός, σχεδιασμένος από τους διάσημους αρχιτέκτονες Sante Lombardo, Gianantonio Chiona και Bernardo Ongarin, κατασκευάστηκε μεταξύ 1539 και 1573. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχει λειτουργήσει ως κέντρο της ελληνορθόδοξης ζωής στη διασπορά. Λειτουργεί ως Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής Ιταλίας από το 1991.

Βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από την περίφημη πλατεία San Marco με το διάσημο καμπαναριό και η ιστορία του του στο χώρο και στο χρόνο είναι εντυπωσιακή, αν και είναι σχετικά άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες της Βενετίας.

Πρώτα απ’ όλα το ύψος του καμπαναριού. Κατατάσσεται μεταξύ των ψηλότερων ελληνορθόδοξων καμπαναριών (ίσως είναι και το ψηλότερο) καθώς φτάνει τα 45 μέτρα. Είναι πάντως ψηλότερο απ’ αυτό του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου που έχει μετρηθεί στα 40 μέτρα- ενώ οι καμπάνες και το παμπάλαιο ρολόι του έχουν γράψει για το μνημείο, την δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Κανένα όμως από τα χαρακτηριστικά του ή τις ιστορίες που το συνοδεύουν δεν μπορεί να επισκιάσει την ιδιαιτερότητά του: Tο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας είναι το μοναδικό ελληνορθόδοξο καμπαναριό που …γέρνει, εδώ και 245 χρόνια (από 1774 και μετά), «ακολουθώντας»- με μικρότερη σαφώς κλίση- το φαινόμενο του πασίγνωστου Πύργου της Πίζας.

 

πληροφορίες ἀπό orthochristian.com και iefimerida.gr

Previous Article

Ὁ Μᾶρκος Εὐγενικὸς καὶ ὁ Βησσαρίων

Next Article

Όχι σε μία ακόμη Άλωση!