Τι συμβαίνει με την «έμμεση» αποστρατιωτικοποίηση νησιών και η τουρκική παγίδα

Share:

 

Πάρις Καρβουνόπουλος

Η λέξη αποστρατιωτικοποίηση νησιών δεν ακούγεται πλέον μόνο ως παράλογη τουρκική απαίτηση αλλά και ως ανησυχητική διαπίστωση εντός των συνόρων. Έστω και περιφραστικά ή με τη προσθήκη της λέξης «μερική» η διαδικασία απόσυρσης βαρέων όπλων από τα νησιά, οδηγεί στη διαπίστωση ότι βιώνουμε διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης.

Το είπε δυο φορές δημόσια ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με άλλοθι την Ουκρανία προχωρά σε αφοπλισμό νησιών. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε ότι «δεν έχουν αποσύρει μόνο τα BMP-1», προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση ζητά ενημέρωση και για άλλα «βαρέα όπλα που έχουν αποσυρθεί για να σταλούν στην Ουκρανία».

Το βέβαιο είναι ότι αριθμός BMP-1 έφυγαν από τα νησιά και δεν θα αντικατασταθούν, αφού τα γερμανικά Marder θα σταθμεύσουν τελικά στην Ξάνθη. Ούτε καν στον Έβρο.

Ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει καχύποπτους όσους μιλούν για «έμμεση αποστρατιωτικοποίηση» και μάλιστα χωρίς ουσιαστική πίεση; Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να «γαβγίζει» αλλά δεν δείχνει διατεθειμένο προς το παρόν τουλάχιστον να κάνει κάτι περισσότερο. Ούτε καν να επαναφέρει «προτάσεις» και «τεχνάσματα» που υποτίθεται θα διευκόλυναν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί ακόμη και να συζητήσει το ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης.

Έχει συμβεί στο παρελθόν να «πέσουν στο τραπέζι» προτάσεις-παγίδες από την τουρκική πλευρά ή και από «συμμάχους».

Το 2003 κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος διαπραγματευτής διπλωμάτη Ουγουρ Ζιγιαλ «έριξε στο τραπέζι και την ιδέα να περιορισθεί η τουρκική στρατιά του Αιγαίου με αντάλλαγμα τη μερική αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών».

Το 1991 είχαμε την πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας Βουλγαρίας και προτάσεις για αμοιβαία  μείωση των εξοπλισμών .

Ευτυχώς σε καμία απ΄ αυτές τις περιπτώσεις οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν «πάτησαν τη μπανανόφλουδα». Ποια είναι αυτή;

Ο Αξιωματικός που είχε σταματήσει τους Τούρκους στη Λευκωσία, ο Αντιστράτηγος ε.α Δημήτρης Αλευρομάγειρος έχει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 προειδοποιήσει:

«Από το 1980 τονίζουμε με έμφαση τον κίνδυνο της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου σε πιθανή πρόταση της Άγκυρας, για ταυτόχρονη απόσυρση της 4ης Στρατιάς [πρόταση η οποία ήλθε και το έτος 2000 και δια στόματος του -αποθανόντος ήδη -πρώην αρχηγού του πολεμικού ναυτικού ,αρχηγού των ναυτικών δυνάμεων εισβολής στη Κύπρο το ’74 και τότε [2000] στρατιωτικού συμβούλου του Ετσεβίτ,ναυάρχου Γκιουβέν Ερκάγια…..

Η 4η Τουρκική Στρατιά έχει ΜΟΝΟ πολιτικό λόγο ύπαρξης . Συγκροτήθηκε το 1976 στα δυτικά παράλια της Μ.Ασίας ώστε όταν θα έλθει η στιγμή και σε εντολή ή “διευκόλυνση”του διεθνούς παράγοντα και προκειμένου να φανεί η Τουρκία φιλειρηνική,να γίνει πρόταση για την απόσυρση της με ταυτόχρονη αποστρατικοποίηση των νησιών μας…

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ύστερα απο τη βάρβαρη και εγκληματική εισβολή των Τούρκων το ’74 και κάνοντας χρήση αναφαίρετου δικαιώματος της [άρθρο 51 καταστατικού χάρτη των ΗΕ] εξόπλισε ΑΜΥΝΤΙΚΑ τα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία -ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να της επιτεθούμε- συγκρότησε την 4η Στρατιά, με τον ισχυρισμό ότι κινδυνεύει από τις δυνάμεις των νησιών μας… Η ίδια η Τουρκία, στην πράξη, έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμο μας όταν στις διάφορες κρίσεις αλλά και στις κατ’ έτος διεξαγόμενες αποβατικές ασκήσεις στον κόλπο του Ντογάμπεη [εναντίον τίνος οι αποβατικές ασκήσεις;] χρησιμοποιεί ως κύριο κορμό των αποβατικών της δυνάμεων τμήματα εκτός Μονάδων της 4ης Στρατιάς τα οποία και επιβιβάζονται στα μονίμως ναυλοχούντα στα Μικρασιατικά παράλια …

Είναι προφανές,ότι η τυχόν διάλυση ή απόσυρση της 4ης Στρατιάς σε τίποτα δεν θα μειώσει τη στρατιωτική ετοιμότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας κατά των νησιών μας, ενω τυχόν απόσυρση των δυνάμεων μας από τα νησιά, η εγκαταστάση των οποίων απαίτησε πολύ χρόνο, τα αφήνει ουσιαστικά ανυπεράσπιστα, δεδομένου ότι σε περίπτωση κρίσης ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αξιόπιστη αμυντική επανεγκατάσταση είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερος από τον ελάχιστο χρόνο επιβίβασης των τουρκικών στρατευμάτων στα αποβατικά τους για άμεση επίθεση κατά των νησιών μας…»

Αυτά προς απάντηση όσων προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι δε συνέβη και τίποτα με την απόσυρση των BMP-1 από τα νησιά χωρίς αντικατάσταση τους! Εκτός αν θεωρούν ότι αντικαταστάθηκαν από τα επίσης «αρχαία» και με σημαντικά μικρότερες δυνατότητες Μ-113!

Επειδή είναι πολύ πιθανό για να μη πούμε βέβαιο ότι η πρόταση περί «απόσυρσης της 4ης τουρκικής στρατιάς» θα επανέλθει τίθεται το ερώτημα αν η σημερινή κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα όλων των προηγούμενων ή θα το συζητήσει.

militaire.gr

Previous Article

κ. Ἀναστασιάδη, δὲν νομιμοποιεῖσθε…

Next Article

Όλη η αλήθεια για τις θαλάσσιες ζώνες και την “αμνησία” για την Γαύδο