Το σχίσμα στην Ουκρανία εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς

Share:
Ο επικεφαλής της της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επέκρινε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο για την κίνησή του να αναγνωρίσει το ουκρανικό σχίσμα, κατηγορώντας τον πως «θεωρούσε τον εαυτό του όχι πρώτο μεταξύ ίσων, όπως επιτάσσει η Ορθοδοξία, αλλά ως τον μοναδικό ηγέτη του ορθόδοξου κόσμου».
Αποστασιοποιημένη από τι πολιτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως κατέστησε σαφές ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος.
«Δεν συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα, η εκκλησία μας, ο Ορθόδοξος λαός μας δεν ευθύνονται γι΄ αυτόν τον εφιάλτη. Η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς που επέτρεψαν μια σύγκρουση μεταξύ των δικών τους ανθρώπων. Και ένα διχασμένο έθνος, ένα διχασμένο σπίτι είναι πολύ επικίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya 1» με αφορμή την 75η επέτειό του.
Παράλληλα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας έπλεξε το εγκώμιο του επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Ονούφριου, καθώς δεν επέτρεψε να παρασυρθεί η Εκκλησία σε πολιτική αντιπαράθεση και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη «μάχη» για την εξουσία στη χώρα.
Το ίδιο το σχίσμα εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικούς στόχους, αφού «καμία θεολογική σκέψη δεν μπορεί να εξηγήσει τις προσπάθειες διχασμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποδυνάμωσής της», υποστήριξε επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος, σημειώνοντας πως η κατάσταση αυτή έχει χρησιμεύσει για να απομακρύνει την Ουκρανία από τη Ρωσία και να σπάσει την ενότητα της ιστορικής Ρουθηνίας.
Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεκίνησε το 2018 από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο. Στη νέα Εκκλησία δόθηκε αυτοκεφαλία, το καθεστώς δηλαδή μιας αυτόνομης χριστιανικής Εκκλησίας. Από την πλευρά της, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τους άλλους πνευματικούς ηγέτες που αναγνώρισαν τη διάσπαση.
sputniknews.gr
Previous Article

Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίσθηκε η παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Next Article

Τὸ πρώτιστον κριτήριον τῆς ἑνότητος τὸ ἐνεθυμήθησαν διὰ τὸ Μαυροβούνιον