Θρησκευτικές εντάσεις και πάλι στη Χομς, Συρία

Share:

ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Συρία (AP) — Η δολοφονία ενός συζύγου από μια φυλή Βεδουίνων στην επαρχία Χομς της Συρίας την Κυριακή πυροδότησε νέες θρησκευτικές εντάσεις.

Τα πτώματα βρέθηκαν στο σπίτι τους στην πόλη Ζαϊντάλ, «με σημάδια ότι η σύζυγος είχε καεί», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, προσθέτοντας ότι «βρέθηκαν επίσης σεκταριστικά συνθήματα στον τόπο του εγκλήματος».

«Αυτή η επίθεση φαίνεται να έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει τις θρησκευτικές διαιρέσεις και να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Υποστράτηγος Μουρχάφ αλ-Νασάν, επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας στη Χομς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι μετά τη δολοφονία, μέλη της φυλής Bani Khaled, στην οποία ανήκαν τα θύματα, εισέβαλαν σε μια γειτονιά με πλειοψηφία Αλαουιτών στη Χομς και διέπραξαν «πράξεις εμπρησμού και βανδαλισμού» στοχεύοντας δεκάδες σπίτια, οχήματα και ιδιωτικές περιουσίες, και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Το παρατηρητήριο ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξε επίσημη αναφορά για θύματα. Το Ανώτατο Αλαουιτικό Ισλαμικό Συμβούλιο στη Συρία και τη Διασπορά ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει «για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις και να προστατεύσουν τους αμάχους στις αλαουιτικές γειτονιές της Χομς».

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας σε ανακοίνωσή του κάλεσε τους πολίτες να «παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιτρέψουν στην έρευνα (για τις δολοφονίες) να εξελιχθεί χωρίς παρεμβάσεις».

Η Χομς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έχει μικτό πληθυσμό από σουνίτες και σιίτες μουσουλμάνους, αλαουίτες και χριστιανούς.

Εντάσεις ξέσπασαν στην πόλη τις εβδομάδες μετά την εκδίωξη του πρώην προέδρου Μπασάρ Άσαντ, μέλους της αλαουιτικής μειονότητας, σε μια επίθεση υπό την ηγεσία σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών. Αλλά έκτοτε η κατάσταση στη Χομς έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ήρεμη.

Η πόλη γλίτωσε από το μεγάλο ξέσπασμα θρησκευτικής βίας στις ακτές της Συρίας τον Μάρτιο. Αφού ένοπλες ομάδες υπέρ του Άσαντ έστησαν ενέδρα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της νέας κυβέρνησης στις ακτές, οι επακόλουθες συγκρούσεις κλιμακώθηκαν σε επιθέσεις εκδίκησης στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες Αλαουίτες πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η δίκη μερικών από τους εκατοντάδες υπόπτους που συνδέονται με την παράκτια βία.

Previous Article

Ἡ τεχνολογία ὡς «ὁδοστρωτήρας» τῆς ἀτομικῆς ἐλευθερίας – Μέρος Η΄

Next Article

Οι Σλοβένοι απορρίπτουν τον νόμο για την ευθανασία σε εθνικό δημοψήφισμα