Στο πλαίσιο της παράδοσης της πολιούχου αγίας του Ιασίου, η λιτανεία «Οδός των Αγίων» συγκέντρωσε φέτος χιλιάδες προσκυνητές, οι οποίοι συνόδευσαν τα άγια λείψανα στους δρόμους της πόλης. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνας Θεοφάνης και ο Σεβασμιότατος Μποτοσανέανουλ Νικηφόρος, Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Ιασίου, μαζί με κληρικούς και πιστούς από όλη τη χώρα, οι οποίοι ήρθαν για να προσκυνήσουν τα λείψανα της Σεβάσμιας Αγίας Παρασκευής και του Σεβάσμιου Αγίου Παϊσίου Σιχαστρίας.
Το προσκύνημα “Oδός των Αγίων” , το οποίο έχει γίνει μια οικεία παράδοση για τους κατοίκους του Ιασίου που συμμετέχουν σε αυτή την πομπή κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε και αυτή τη φορά στη διαδρομή: Ștefan cel Mare și Sfânt Boulevard – Οδός IC Brătianu – Οδός Cuza-Vodă – Οδός ArmeanăSava – “Οδός ArmeanăSa – “ChurchSaint” Μονή Τρεις Ιεράρχη». Από εδώ, η πομπή επέστρεψε στον πεζό Ștefan cel Mare, στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου.
Κατά τη διάρκεια της λιτανείας έγιναν τρεις στάσεις . Η πρώτη, μπροστά από το Μαιευτήριο «Cuza Vodă» στο Ιάσιο, η δεύτερη στάση μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα και η τρίτη, μπροστά από το Μοναστήρι των Αγίων Τριών Ιεραρχών.
«Οι προσκυνητές αισθάνονται τη δύναμη της Αγίας να κουβαλάει τα βάσανα του κόσμου στις προσευχές της»
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεοφάνης εκφώνησε λόγο ευλογίας, στον οποίο ευχαρίστησε τους πιστούς που ήρθαν από όλη τη χώρα για την προσπάθειά τους να φτάσουν στο Ιάσιο και να περάσουν λίγες στιγμές με τους αγίους:
Δόξα τω Θεώ για όλα και για όλα! Ήταν μια όμορφη βραδιά, ο Θεός ήταν μαζί μας και είναι μαζί μας, για τις προσευχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παϊσίου της Μονής Νεάμτς – δύο αγίων που, αν και έζησαν σε διαφορετικές εποχές, μας διδάσκουν μόνο ένα πράγμα: ότι ο άνθρωπος που φτάνει στην ουσία των πραγμάτων αποκτά αγία απλότητα, δηλαδή πραγματικότητα απαλλαγμένη από κατά προσέγγιση, συγκεχυμένα, γκρίζα, χλιαρά πράγματα, και πιστεύω ότι για αυτόν τον λόγο, οι πιστοί αισθάνονται ότι στην Αγία Παρασκευή, ιδιαίτερα, υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, πιθανώς η προσευχή της, η θυσία της, η ικανότητά της για υπομονή και ιδιαίτερα η δύναμή της να μεταφέρει στις προσευχές της τα βάσανα του κόσμου. Είθε οι προσκυνητές να απολαύσουν μια στιγμή παρουσία των αγίων και να πάνε μαζί τους στα σπίτια τους, για να πουν σε όσους συναντούν στο δρόμο και σε όσους βρίσκονται στο σπίτι, ότι ο Κύριος είναι αγαθός και γλυκός, θαυμαστός εν τοις Αγίοις Αυτού!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρείχε η Κινητή Ομάδα Χωροφυλακής “Alexandru cel Bun” από το Μπακάου, απόψε, περίπου 30.000 άτομα συμμετείχαν στην παραδοσιακή λιτανεία του Ιασίου. Επίσης, πάνω από 120.000 προσκυνητές πέρασαν από το βάλδαχο των Αγίων Παρασκευής και Παϊσίου.
Προσκυνητές, που περιμένουν στις 14 Οκτωβρίου στον πεζόδρομο Ştefan cel Mare
Η θ. λειτουργία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στο βήμα που βρίσκεται στα σύνορα με την οδό Ştefan cel Mare και την λεωφόρο Sfânt, μπροστά από το ιερό του Καθεδρικού Ναού. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί από ένα μεγάλο εκκλησίασμα ιεραρχών, ιερέων και διακόνων. Όσοι δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν κοντά στον καθορισμένο χώρο θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία από απόσταση, σε αρκετές μεγάλες οθόνες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης.




