Πώς σχολιάζει η Ρωσική Εκκλησία την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ουκρανική αυτοκεφαλία

Share:

Την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία σχολίασε Πρωτοπρεσβύτερος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ, σχολίασε την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τη μη κανονική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

«Παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να απέχουν από τη λήψη απόφασης προς το παρόν, το Συμβούλιο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε απόφαση υπέρ της αναγνώρισης της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, ενώ περιέργως εξέφραζε την ελπίδα ότι η ουκρανική “αυτοκεφαλία” θα μπορούσε να “ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας”. Η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας», δήλωσε ο Μπαλασόφ στο Sputnik.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι αντίθετα με την Εκκλησία της Ελλάδος, η δικαιοδοσία της οποίας δεν καλύπτει καν ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια πολυεθνική εκκλησία και δεν περιορίζεται από πιστούς που ζουν στη Ρωσία.

«Ειδικότερα, δεκάδες εκατομμύρια μέλη της (σ.σ. της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) είναι πολίτες της Ουκρανίας. Και δεν ζήτησαν καμία αυτοκεφαλία», υπογράμμισε ο Μπαλασόφ.

Νωρίτερα, σήμερα, Σάββατο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας που προέκυψε μετά από λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Επιφάνιο. Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε με αμερικανική καθοδήγηση.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο της Μόσχας να έχει μιλήσει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και για καταστροφικές συνέπειες εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Sputnik.gr

Previous Article

Διὰ τὰς μὴ κανονικὰς «χειροτονίας»

Next Article

Μήνυμα στον Ιερώνυμο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Μην βιάζεστε για την ουκρανική αυτοκεφαλία»