H θρησκευτική εχθρότητα προς την Εκκλησία έχει ενταθεί στην κοινωνία

Share:

Ο Προκαθήμενος σημείωσε ότι η θρησκευτική εχθρότητα προς την Εκκλησία έχει ενταθεί στην κοινωνία.

Τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αξιωματούχοι τους ενέκριναν περισσότερες από 20 παράνομες αποφάσεις για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των τοπικών θρησκευτικών κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος μίλησε σχετικά πριν από την έναρξη της συνάντησης κληρικών και λαϊκών, αναφέρει το Ενημερωτικό Κέντρο της UOC.

Επίσης, καταγράφηκαν περισσότερες από 40 καταλήψεις ναών μας από επιδρομείς και περισσότερες από 15 περιπτώσεις αντιπαράθεσης και σφράγισης ναών, όταν 50 θρησκευτικές κοινότητες με το ζόρι αναγκάζανε να μεταφερθούν στη λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Επιφάνιου Ντουμένκο.

«Εκπρόσωποι άλλων ομολογιών, μεμονωμένοι βουλευτές και δημόσιοι υπάλληλοι, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας και της υπηρεσιακής τους θέσης, ασκούν εναντίον της Εκκλησίας μας παράνομες και αβάσιμες κατηγορίες. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είναι αληθινές. Ωστόσο, τέτοιες μεροληπτικές δηλώσεις, βασισμένες σε συναισθήματα και όχι σε επιχειρήματα, χρησιμεύουν ως βάση για πολιτικά συνθήματα για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», είπε ο Μακαριώτατος Ονούφριος.

Ο Προκαθήμενος της UOC υπενθύμισε ότι στις 22 Μαρτίου 2022, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο καταχώρισε το νομοσχέδιο υπ’ αριθ 7204 Περί απαγόρευσης του Πατριαρχείου Μόσχας στο έδαφος της Ουκρανίας, με το οποίο προτείνεται η απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το έγγραφο, μετά την έγκρισή του, όλη η εκκλησιαστική περιουσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απογράφεται και εθνικοποιείται εντός 48 ωρών σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας. Η Αγία Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κιέβου, η Αγία Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ποτσάεφ, η Αγία Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σβυατογκόρσκ και άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία εθνικής σημασίας, που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από την Εκκλησία, μεταφέρονται στην ιδιοκτησία του κράτους, ενώ οι συμφωνίες χρήσης ακυρώνονται.

«Χιλιάδες ενορίες και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουκρανίας. Σε πολυάριθμες επιθεωρήσεις και έρευνες από την αστυνομία στους ναούς μας, σύμφωνα με δηλώσεις των λεγόμενων ακτιβιστών, δεν βρέθηκαν ποτέ σημάδια αντικρατικής δράσης. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία να συνεχίσουν να διεξάγουν μια ανοιχτή αντιεκκλησιαστική εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια της αιματοχυσίας από την ένοπλη αντιπαράθεση στο μέτωπο, στα εδάφη των τοπικών κοινοτήτων στα μετόπισθεν, λόγω φαντασμένων γεγονότων, οι Ουκρανοί χωρίζονται σε φίλους και εχθρούς», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τοπικές αρχές παραβιάζουν εσκεμμένα τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία και της ισότητας όλων ενώπιον του νόμου, τη στιγμή που η θρησκευτική ελευθερία δεν επιτρέπει στο κράτος να παρέχει παροχές σε μία θρησκευτική οργάνωση και να περιορίζει τη άσκηση των δικαιωμάτων του άλλου. Οι θρησκευτικές κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται υπό συνεχή πίεση από κρατικές αρχές και επιδρομείς.

«Χωρίς να υπεισέλθω στις νομικές περιπλοκές της παρανομίας της λήψης τέτοιων αποφάσεων, θα σημειώσω ότι το πιο οδυνηρό είναι ότι οι Ουκρανοί διαπράττουν εγκλήματα εναντίον Ουκρανών που ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος.

spzh.news

Previous Article

Η ΕΈ δεν επέβαλε κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κύριλλου

Next Article

Η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Μόσχας