Ακραίες πράσινες πολιτικές στη Γερμανία

Share:

Απαγορεύονται οι λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου – Εξοργίστηκαν τα νοικοκυριά

Το κόστος της  απαγόρευσης ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2028 – και θα το πληρώσουν τα νοικοκυριά

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός του Olaf Scholz, υιοθετώντας πολιτική πρόταση των Πρασίνων, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα απαγορεύσει την εγκατάσταση νέων λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κατοικίες, επιτρέποντας ως μόνη πράσινη λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών τις αντλίες θερμότητας.
Η πρόταση έχει προκαλέσει όμως τις ισχυρές αντιδράσεις των Γερμανών, με το σκεπτικό ότι τέτοιες απαγορεύσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται τόσο χρήγορα, δεδομένου ότι έχουν τεράαστιο οικονομικό κόστος.
Η υιοθέτηση του συγκεκριμένου σχεδίου έχει σαν στόχο τον εξοβελισμό από την καθημερινή χρήση των νοικοκυριών όλων των καυστήρων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, προκειμένου η χώρα να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων ρύπων ως το 2045.
Το κόστος της συγκεκριμένης απαγόρευσης ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2028.
Μετά το 2028, σύμφωνα με την κυβέρνηση Scholz, το κόστος της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας θα μειωθεί σχεδόν στο μισό χάρη στην αύξηση της παραγωγής των συστημάτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να επιδοτήσει την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, καλύπτοντας το 30% του κόστους της αλλαγής, αλλά οι Γερμανοί δεν φάνηκε να συγκινούνται από την προσφορά της.
«Οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι», δήλωσε στους Financial Times η Petra Uertz της Ένωσης Κατοικιών.
«Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να πάμε στις αντλίες θερμότητας τόσο γρήγορα».
«Αυτός ο νόμος επηρεάζει 66 εκατομμύρια Γερμανούς». . . και υπάρχει τεράστια αναστάτωση», σύμφωνα με τη Marie-Agnes Strack-Zimmermann, βουλευτή των Φιλελεύθερων.
Το FDP είναι το ένα από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Olaf Scholz αλλά διαφωνεί με την απαγόρευση των λεβήτων φυσικού αερίου και πετρεαλαίου.
«Δεν θα έπρεπε να βάλουμε απαγόρευση σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει πρώτα να αλλάξουν», δήλωσε η Strack-Zimmermann στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Επιπλέον, η απαγόρευση έχει προκαλέσει άλμα στη ζήτηση για λέβητες αερίου, δεδομένου ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Οπότε οι άνθρωποι σπεύδουν να εγκαταστήσουν τώρα λέβητες αερίου, δεδομένου ότι αν τους έχουν ήδη στο σπίτι τους, θα μπορούν και μετά την 1/1/24 να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν.

www.bankingnews.gr

Previous Article

«Μᾶς ἐπιτίθενται ἐπειδή ἀρνούμαστε νά ὑποταχθοῦμε στούς ξένους»

Next Article

Κυριακή αγίων 318 Πατέρων Α’ Οικουμενικής Συνόδου