Το 1996, ένας Τούρκος ερευνητής,ο Ομέρ Ασάν τόλμησε να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο,το “Pontos Kulturu” (Πολιτισμός του Πόντου) & υποστήριξε ότι έως & 300.000 άνθρωποι εξακολουθούσαν να μιλούν ποντιακά ελληνικά. Κατηγορήθηκε φυσικά για “παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας,μέσω “προπαγάνδας του αυτονομισμού” .Αθωώθηκε (!!!) το 2003.
Σύμφωνα με λογαριασμό @florentiafl στο Twitter, o Ασάν καταγόταν από την περιοχή Of στην Τραπεζούντα,μια περιοχή με σημαντικό ελληνόφωνο πληθυσμό & με ισχυρή όμως ισλαμική παράδοση. Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του το 2000 ανέφερε: “υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στην Τουρκία σήμερα που μιλούν & καταλαβαίνουν την ποντιακή, που είναι η παλαιότερη ελληνική διάλεκτος που έχει διασωθεί… Τα μέλη αυτής της κοινότητας προέρχονται από την Τραπεζούντα & είναι διάσπαρτα σε όλη την Τουρκία ή έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.
Τα ποντιακά ομιλούνται σε 60 χωριά στην περιοχή της Τραπεζούντας κυρίως στην περιοχή Of. Με μια συντηρητική εκτίμηση θα έλεγα ότι αυτή η διάλεκτος ομιλείται από περίπου 300.000 άτομα”. Πόσο θα πονάει αυτό τους Νεότουρκους, αυτούς τους εθνικιστές που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα “σύγχρονο” έθνος, χωρίς την παρουσία ισχυρών & θρησκευτικών μειονοτήτων (ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην ελληνική γενοκτονία) καταγράφεται καθημερινά από την ιστορία. Γιατί κάθε αιώνας έχει τον δικό του Μεσαίωνα.
defence-point.gr




